Mε στόχο την ηλεκτρονική-διαδραστική αλλά και έντυπη πληροφόρηση, προβολή και ανάδειξη των ιστορικών πολιτιστικών μνημείων, αξιοθέατων της περιοχής, και έμφαση στην προώθηση του θρησκευτικού τουρισμού, εγκαινιάσθηκε σήμερα στις Μοίρες το Κέντρο Τουριστικής Πληροφόρησης Μεσαράς.

Τα εγκαίνια έγιναν από τον μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας Μακάριο και τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, παρουσία του βουλευτή Νίκου Ηγουμενίδη, του δημάρχου Φαιστού Γιώργου Αρμουτάκη, πρώην δημαρχών, ερευνητών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) κ.ά.

Το Κέντρο Τουριστικής Πληροφόρησης Μεσαράς απευθύνεται σε ντόπιους και ξένους επισκέπτες της περιοχής, διερχόμενους τουρίστες - περιηγητές, τουρίστες που διαμένουν σε ξενοδοχεία της περιοχής, όπως και σε γραφεία τουρισμού που αναζητούν ενδιαφέροντες προορισμούς για να δημιουργήσουν ημερήσια προγράμματα περιήγησης στην Κρήτη, καθώς και σε ομάδες μαθητών και νέων που θέλουν να επισκέπτονται το εν λόγω κέντρο.

Οι επισκέπτες εκτός από την ψηφιακή - διαδραστική ενημέρωση, θα έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν έντυπα, χάρτες και ενημερωτικά φυλλάδια, για τις τοποθεσίες που μπορούν να επισκεφθούν, τις υποδομές της περιοχής, καθώς επίσης και για τις δραστηριότητες του εναλλακτικού τουρισμού που μπορούν να απολαύσουν και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται στην περιοχή.

Μετά τον αγιασμό ο μητροπολίτης Μακάριος μίλησε για τη σημασία του κέντρου τουριστικής πληροφόρησης για την τοπική ανάπτυξη και ευχαρίστησε όλους όσοι βοήθησαν στην πραγματοποίηση του. Αναφέρθηκε ακόμα στις μελέτες που κατέθεσε το Πολιτιστικό Κέντρο της Μητρόπολης μετά την προκήρυξη από την Αναπτυξιακή Ηρακλείου για τη δημιουργία κέντρων τουριστικής πληροφόρησης, στο πλαίσιο του τοπικού προγράμματος LEADER. Με το πρόγραμμα, όπως ανέφερε, διαμορφώθηκε κατάλληλα η αίθουσα του ιερού καθεδρικού ναού Αγίου Νεκταρίου Μοιρών, με χώρο υποδοχής, σύστημα προβολής και ήχου, με διαδραστικές εφαρμογές, ψηφιακούς κατάλογους, που εγκατέστησε το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας και με βάση δεδομένων που αφορά στα αξιοθέατα της περιοχής, εστιασμένα κυρίως στον θρησκευτικό τουρισμό.

Επίσης, ο Μητροπολίτης τόνισε ότι το Κέντρο Τουριστικής Πληροφόρησης λειτουργεί ως συνέχεια του κέντρου πολιτισμού, στο οποίο μετέχουν ενεργά πάνω από 500 παιδιά σε πολλά τμήματα πολιτισμού, εκμάθησης, διάσωσης και ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, όπως: παραδοσιακής μουσικής, χορού, παραδοσιακών οργάνων, γλυπτικής, χαρακτικής πέτρας-ξύλου, αγιογραφίας, βυζαντινής μουσικής, θεατρικής ομάδας, τμήμα εικαστικού εργαστηρίου, διακοσμητικής, κινηματογράφου, χορωδίας, διοργάνωση νεανικών εκδηλώσεων κ.ά.

Ακολούθως ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης μίλησε για τον σημαντικό ρόλο του κέντρου τουριστικής πληροφόρησης, ευχαρίστησε τον μητροπολίτη Μακάριο για τη συνεργασία και επισήμανε πως η Περιφέρεια είναι ενωμένη με την Εκκλησία και όλους τους φορείς, με γνώμονα την από κοινού προώθηση-αντιμετώπιση των τοπικών ζητημάτων, την προσφορά στον πολίτη και την τοπική ανάπτυξη. Επιπλέον, ευχήθηκε κάθε επιτυχία στη λειτουργία του Κέντρου, σημειώνοντας ότι μέσω της νέας τεχνολογίας και του εντύπου υλικού, θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πληροφόρηση, ενημέρωση, προβολή της ιστορίας του πολιτισμού της Μεσαράς σε Έλληνες και ξένους τουρίστες και που θα συμβάλλει την προώθηση του θρησκευτικού τουρισμού.

Τέλος, στη σημασία της λειτουργίας του κέντρου αναφέρθηκαν σε χαιρετισμούς ο δήμαρχος Μοιρών Γιώργος Αρμουτάκης, ο καθηγητής Κώστας Στεφανίδης, εκ μέρους του ΙΤΕ και εκ μέρους της Αναπτυξιακής ο Γιώργος Μαυρογιάννης.