Πρόγραμμα μεταβάσεως στρατιωτικών γιατρών σε απομακρυσμένα ακριτικά νησιά του Αιγαίου ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, στο πλαίσιο συνεντεύξεως «εφ’ όλης της ύλης» που έδωσε ο υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής. Στη συνέντευξη ήταν παρόντες επίσης, εκτός των προαναφερθέντων, ο Γεν.Γραμματέας Διονύσης Καλαματιανός, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος ΛΣ Σταμάτης Ράπτης και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

«Ταυτόχρονα βοηθάμε, μαζί με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας μικρά νησιά, στα οποία δεν πηγαίνουν οι γιατροί, τι να κάνουμε. Δεν μπορείς να τους πάρεις και από το αυτί να τους πας. Πηγαίνουμε εκεί πέρα οπλίτες» σημείωσε ο Υφυπουργός, για να προσθέσει: «Και θα σας πω λοιπόν και κάτι το οποίο ανακοινώνω σήμερα. Είχαμε πάει στους Αρκιούς και στην Ψέριμο με τον κύριο Υπουργό. Μας είπαν το εξής απλό: «Δεν έρχεται γιατρός εδώ πέρα». Τι κάναμε; Συνεργασία το Λιμενικό Σώμα με τον Στρατό, στην Ψέριμο θα πηγαίνει από την Κω γιατρός μία φορά τη βδομάδα και στους Αρκιούς γιατρός από την Πάτμο μία φορά τη βδομάδα. Δεν είναι λόγια. Στις 4 του Απρίλη, στις 18 του Απρίλη και στις 25 του Απρίλη θα πάει γιατρός από την Κω στην Ψέριμο. Στις 5 του Απρίλη, στις 21 του Απρίλη και στις 24 του Απρίλη θα πάει γιατρός από την Πάτμο στους Αρκιούς. Αυτό είναι πραγματική αλλαγή για αυτούς τους ανθρώπους. Είναι ουσιαστική αλλαγή για αυτούς τους ανθρώπους».

Βεβαίως θα πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμα στο ΓΕΣ δεν γνωρίζουν απολύτως τίποτα για τις εξαγγελίες αυτές του υφυπουργού, όταν ρωτήσαμε σχετικώς, μας είπαν δε – με φανερή απορία είναι αλήθεια – ότι «πως θα πάει γιατρός από την Κω στην Ψέριμο, αφού στο εκεί υπάρχον στρατιωτικό φυλάκιο υπάρχει σε μόνιμη βάση στρατιώτης γιατρός, ο οποίος βεβαίως εξετάζει όποτε απαιτείται και τους κατοίκους του νησιού;» και πρόσθεσαν: «Εμείς σχετική εντολή λαμβάνουμε από το ΥΠΕΘΑ. Μέχρι σήμερα τέτοια εντολή δεν έχουμε λάβει».