Κάλεσμα στον κόσμο να βρεθεί στον Βροντάδο από νωρίς το μεσημέρι του Μ. Σαββάτου απευθύνουν αιρετοί και… ρουκετατζήδες στη Χίο! «Ας αποφασίσει με τη συμμετοχή του ο κόσμος», ήταν η λύση που δόθηκε στο μείζον ζήτημα που έχει προκύψει στο νησί με το αν θα πραγματοποιηθεί ή όχι το διάσημο έθιμο.

Την πρόθεση των συνεργείων του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας Ερειθιανής να πραγματοποιηθεί ο φετινός ρουκετοπόλεμος, στο πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί εξ’ αρχής, ακόμα και αν κάποια σπίτια δεν ντυθούν, μετέφερε στα μέλη της Δημοτικής Κοινότητας Βροντάδου ο πρόεδρός της, Μ. Κοσμάς, αργά το απόγευμα της Παρασκευής.

Σύμφωνα με το «politischios.gr» η συνεδρίαση ξεκίνησε με τη διαπίστωση από την πλευρά των αντιδημάρχων Μ. Φαφαλιού και Στρ. Γδύση ότι όλες οι προσπάθειες συνομιλιών με τους θιγόμενους ναυάγησαν.

Έχοντας υπόψη τους την πρόθεση των ρουκετατζήδων, οι δύο αντιδήμαρχοι κάλεσαν για τελευταία φορά τους θιγόμενους που αρνούνται να προστατεύσουν τα σπίτια τους να επιτρέψουν στα συνεργεία του Δήμου την τοποθέτηση προστατευτικών συρματοπλεγμάτων, ώστε να προστατευθούν οι περιουσίες τους και το έθιμο να αναβιώσει στη σωστή του τοπική διάσταση.