Την αντίθεσή του με το προσχέδιο νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας εκφράζει ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) κ. Μιχαήλ Βλασταράκος.

«Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί από την ηλεκτρονική διαβούλευση, να τύχει επεξεργασίας και ευρείας διαβούλευσης με τους θεσμικούς φορείς (Π.Ι.Σ., ΚΕΣΥ, κ.λπ.) και με τους φορείς που θα κριθούν να το υλοποιήσουν, προκειμένου να συμβάλει στην αποσυμφόρηση των Δημοσίων Νοσοκομείων και στην αξιοποίηση των εξαιρετικών επιστημόνων που διαθέτει η χώρα μας, ιδιαίτερα εξειδικευμένων και νέων, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια μεταναστεύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο», αναφέρει. Όπως λέει, το σχέδιο νόμου είναι αντίθετο με τις πάγιες θέσεις του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, οι οποίες έχουν ως ακολούθως:

* Συλλογικές συμβάσεις με τον Π.Ι.Σ. και τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους.

* Κατά πράξη και περίπτωση αμοιβή του συμβεβλημένου με τον ΕΟΠΥΥ ιατρού.

* Κάλυψη των αναγκών της χώρας σε υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης με τις δημόσιες δομές και τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ιατρούς.

* Οικογενειακός ιατρός ως σύμβουλος υγείας, διαχειριστής του φακέλου του ασθενούς και όχι ως gatekeeping.

Το μοντέλο που πρέπει να εφαρμοστεί – σημειώνει είναι ανάπτυξη της Π.Φ.Υ. με συνεργασία του Δημοσίου και του Ιδιωτικού Τομέα.

Ο κ. Βλασταράκος ζητεί την απόσυρση της διάταξης που επιβάλει σύστημα παραπομπών με πάγια αντιμισθία του οικογενειακού ιατρού, καθώς και της διάταξης δίνει σε μη ιατρικό προσωπικό τη δυνατότητα ιατρικής εξέτασης. «Είναι απαράδεκτο να γίνεται συνταγογράφηση από τις μαίες, οι οποίες είναι συνεργάτες των ιατρών, και όχι αυτενεργούσες, καθώς επίσης είναι απαράδεκτο, ιατρικές προληπτικές εξετάσεις να συστήνονται από φαρμακοποιούς», προσθέτει και τονίζει ότι κανένα κανένα φάρμακο δεν πρέπει να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή.

Το θέμα της ανάπτυξης της ΠΦΥ θα απασχολήσει τη συνδιάσκεψη των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας με το Διοικητικό Συμβούλιο του Π.Ι.Σ. στις 22 Απριλίου 2017. Οι εκπρόσωποι των ιατρών θα καταλήξουν σε μία πρόταση για τη σωστή ανάπτυξη της ΠΦΥ, σύμφωνα με τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας, την οποία θα παραδώσουν στο υπουργείο Υγείας, τα Κόμματα και τους Φορείς.