Τριάντα μαθητές ηλικίας 15-18 χρόνων του Επαγγελματικού Λυκείου της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής και του τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Perrotis College, δημιούργησαν λευκό χαβιάρι από σαλιγκάρια. Σας μπερδέψαμε; Και όμως οι μαθητές με τις οδηγίες των καθηγητών τους και την παραχώρηση εργαστηρίων της σχολής κατάφεραν και δημιούργησαν νοστιμότατο και πανάκριβο χαβιάρι από τα σαλιγκάρια που πολλοί σιχαινόμαστε.

Όπως επισήμανε ο Κοσμήτορας της Σχολής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στην Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή, Βαγγέλης Βέργος, λευκό χαβιάρι από σαλιγκάρια παράγεται σε μικρές ποσότητες σε ευρωπαϊκό επίπεδο μόνο στις χώρες Βρετανία, Γαλλία και Ιταλία και η αξία του ανέρχεται στα 3.200 ευρώ/κιλό, ενώ το γυάλινο δοχείο των 30 γραμμαρίων αναμένεται να πωλείται στην τιμή των 150 ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Βέργο, η σύλληψη της ιδέας για την παραγωγή του λευκού χαβιαριού από σαλιγκάρια στη σχολή έγινε προ διετίας και παρόλο που στην πράξη αποδείχθηκε ένα δύσκολο εγχείρημα “αφού δεν υπάρχει πληροφόρηση και κανείς δεν θέλησε να μοιραστεί την ενημέρωση που έχει με τους μαθητές της σχολής”, σήμερα η παραγωγή ξεπερνά τα 550 γραμμάρια.

Οι 30 μαθητές συνεχίζουν στο πρόγραμμα παραγωγής χαβιαριού, πάντα υπό την εποπτεία καθηγητών και πολύ σύντομα θα είναι σε θέση να αυξήσουν και την παραγωγή σε μεγαλύτερες ποσότητες.