Με νέα αύξηση εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, για θέσεις όμως τις οποίες μπορεί να διεκδικήσει ο υποψήφιος του Σεπτεμβρίου (εφόσον ξεπεράσει τη βάση που θα προκύψει από τις πανελλαδικές εξετάσεις του Ιουνίου), επανήλθε το Υπουργείο Παιδείας που καταθέτει σήμερα στη βουλή τη σχετική τροπολογία.

Tο υπουργείο, αντί να επιλύει προβλήματα που έχουν προκύψει με τις επαναληπτικές εξετάσεις Σεπτεμβρίου, φαίνεται ότι τα περιπλέκει και αυτό γιατί μπορεί να δίνει επιπλέον περίπου 700 θέσεις εισακτέων πανελλαδικά αλλά αυτές είναι δύσκολα κατακτήσιμες!

Στον περίπλοκο ορισμό της επιτυχίας που θα ισχύει το Σεπτέμβριο για όσους μαθητές έχουν προβλήματα υγείας τον Ιούνιο και δώσουν επαναληπτικές εξετάσεις τίθενται τα εξής ερωτήματα: θα δώσει τις επόμενες ημέρες ακέραιος αριθμός εισακτέων ανά τμήμα των Πανελλαδικών και των ΤΕΙ;

Για παράδειγμα στην Ιατρική Σχολή Αθηνών στην οποία φέτος εισάγονται 155 το 0,5% γίνεται ένας επιπλέον υποψήφιος για το Σεπτέμβριο! Σε τμήμα όμως με 60 εισακτέους πόσοι θα μπουν στην ίδια ποσόστωση;

Είναι νόμιμα ασφαλής ο συσχετισμός των εξετάσεων Σεπτεμβρίου και Ιουνίου;

Ο «πρώτος των πρώτων» του Σεπτεμβρίου μπορεί να μην τα καταφέρει να μπει στη σχολή πρώτης προτίμησής του εάν δεν έχει πετύχει τη βάση που διαμορφώθηκε από τις εξετάσεις Ιουνίου.

Αυτά οδήγησαν σε αντιπαράθεση χθες στη Βουλή του Υπουργού Παιδείας Κώστας γαβρόγλου με το βουλευτή της δημοκρατικής συμπαράταξης και τον πρώην Υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο που μίλησε για θεσμική ακαταστασία και παραβίαση της αρχής της ισότητας μεταξύ υποψηφίων.

Από την εφημερίδα «Ελευθερία του Τύπου»