Το σύνδρομο “burnout” χτυπά και τους φαρμακοποιούς της Θεσσαλονίκης. Ένας στους δύο εμφανίζει υψηλά επίπεδα ψυχικής και σωματικής κόπωσης, καθώς και απώλειας ενέργειας και διάθεσης (συναισθηματική εξάντληση). Ταυτόχρονα ένας στους τέσσερις εμφανίζει χαμηλά επίπεδα αίσθησης ικανότητας να προσφέρει στο χώρο εργασίας του (προσωπική επίτευξη).
Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από την εργασία με τίτλο «Burnout among community pharmacists in Greece», την οποία εκπόνησε ο ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ του Ηνωμένου Βασιλείου, PhD, MBA, MSc, κ. Εμμανουήλ Παπαβασιλείου. Θα την παρουσιάσει την Κυριακή 7 Μαΐου, από 3.30 μ.μ. έως 4 μ.μ., στην αίθουσα «Zephyros» του ξενοδοχείου «The Met» στο πλαίσιο του 3ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής, το οποίο διοργανώνει στις 6 και 7 Μαΐου στο «The Met» ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.
Η παρούσα εργασία εξετάζει για πρώτη φορά το φαινόμενο της επαγγελματικής εξουθένωσης (job burnout) στους έλληνες φαρμακοποιούς. Το δείγμα αποτελείται από 257 άτομα που συμμετείχαν στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής, το οποιίο πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη το Μάιο του 2016.
Η ανάλυση αξιοπιστίας με το συντελεστή άλφα (Cronbach’s coefficient alpha) έδειξε υψηλά επίπεδα εσωτερικής συνέπειας της κλίμακας που χρησιμοποιήθηκε: 1) συναισθηματική εξάντληση (Emotional Exhaustion), 2) αποπροσωποίηση (Depersonalisation) και 3) προσωπική επίτευξη (Personal Accomplishment). Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από τη Σχολή Διοίκησης του Πανεπιστημίου Πόρτσμουθ (Ηνωμένο Βασίλειο).
Τα αποτελέσματα των μετρήσεων έδειξαν ότι περίπου οι μισοί από τους συμμετέχοντες (46.7%) είχαν υψηλό επίπεδο συναισθηματικής εξάντλησης (15.6% χαμηλό και 37.7% μέτριο). Επιπλέον περίπου το μισό δείγμα (47.1%) είχε χαμηλό δείκτη αποπροσωποίησης (35.4% μέτριο και 17.5% χαμηλό). Αναφορικά με τον τρίτο δείκτη επαγγελματικής εξουθένωσης, το 41.2% του δείγματος εμφάνισε μέτρια επίπεδα προσωπικής επίτευξης, 27.6% χαμηλά και 31% υψηλά.
«Σύμφωνα με τα παραπάνω μπορούμε να πούμε πως, παρότι ένας στους δύο φαρμακοποιούς του δείγματος εμφάνισε υψηλά επίπεδα ψυχικής και σωματικής κόπωσης και απώλειας ενέργειας και διάθεσης (συναισθηματική εξάντληση), καθώς και ένας στους τέσσερις εμφάνισε χαμηλά επίπεδα αίσθησης ικανότητας να προσφέρει στο χώρο εργασίας (προσωπική επίτευξη), οι φαρμακοποιοί του δείγματος δεν έχουν απομακρυνθεί ή αποξενωθεί από τους ασθενείς/πελάτες τους, αφού τα επίπεδα αποπροσωποίησης παραμένουν χαμηλά», επισημαίνει ο κ. Παπαβασιλείου και προσθέτει: «Αυτά είναι καλά νέα για το επίπεδο παρεχόμενης υπηρεσίας των φαρμακοποιών. Όμως κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ευημερία των φαρμακοποιών σε προσωπικό επίπεδο».