Εκτός της λίστας προϋποθέσεων για εγγραφή στα ολοήμερα σχολεία θα είναι -από την επόμενη χρονιά και για πρώτη φορά- τα παιδιά τρίτεκνων οικογενειών. Επίσης, στα ολοήμερα δημοτικά θα εγγράφονται χωρίς προσκόμιση δικαιολογητικών και παιδιά οικογενειών που διαμένουν σε κέντρα-δομές φιλοξενίας του κράτους ή της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και τα οποία ήδη φοιτούν σε σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (πρωινό πρόγραμμα) και δεν είναι ενταγμένα στις λειτουργούσες Δομές Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφύγων (ΔΥΕΠ).
Αυτά αναφέρονται, μεταξύ άλλων, στην εγκύκλιο που έστειλε χθες το υπουργείο Παιδείας στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης όλης της χώρας, «στο πλαίσιο της έγκαιρης προετοιμασίας των δημοτικών σχολείων και της εύρυθμης λειτουργίας του ολοήμερου προγράμματος για το σχολικό έτος 2017-2018».

Ηδη από πέρυσι (αλλά και σύμφωνα με τη νέα εγκύκλιο), στα σχολεία με λειτουργικότητα από εξαθέσια και άνω, ο ελάχιστος αριθμός για τη λειτουργία ολοήμερου προγράμματος (1η, 2η ή 3η ώρα) είναι 14 μαθητές. Δικαιούνται να εγγραφούν οι μαθητές των οποίων «εργάζονται και οι δύο γονείς, προσκομίζοντας σχετική βεβαίωση του φορέα εργασίας τους ή κάρτα ανεργίας, στην περίπτωση που είναι άνεργοι».
Δικαίωμα εγγραφής στο ολοήμερο δίνεται και στην περίπτωση που προσκομίζεται βεβαίωση εργασίας από τον έναν γονέα και κάρτα ανεργίας από τον άλλον». Δικαίωμα εγγραφής έχουν οι μαθητές, των οποίων οι γονείς/κηδεμόνες ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες, γονείς με χρόνιες παθήσεις / ενταγμένοι σε πρόγραμμα απεξάρτησης / φυλακισμένοι), πολίτες τρίτων χωρών οι οποίοι διαμένουν σε κέντρα ή σε δομές φιλοξενίας του κράτους ή της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και τα παιδιά τους φοιτούν σε σχολικές μονάδες ΠΕ, με εγγραφή στο πρωινό πρόγραμμα, και δεν είναι ενταγμένα στις λειτουργούσες ΔΥΕΠ.

Για τα σχολεία που λειτουργούν ως τετραθέσια και πενταθέσια, ο ελάχιστος αριθμός μαθητών για τη λειτουργία του ολοήμερου προγράμματος ορίζεται στους 10 μαθητές, χωρίς προσκόμιση δικαιολογητικών. Γα την «πρωινή ζώνη» (7-8 π.μ.) ο ελάχιστος αριθμός για τη λειτουργία του τμήματος είναι οι επτά μαθητές για σχολεία με λειτουργικότητα έως οκταθέσια και οι δέκα μαθητές για σχολεία με λειτουργικότητα από εννιαθέσια και άνω.

Από την «Ελευθερία του Τυπου»