Περισσότερες από έξι ώρες απαιτούνται για να διακομισθεί ασθενής από τη δυσπρόσιτη Ευρυτανία σε Νοσοκομείο, με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Τα παραπάνω καταγγέλλει ο πρόεδρος της Αδελφότητας Γρανιτσιωτών Ευρυτανίας κ. Αλέξης Καρδαμπίκης σε επιστολή του προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τη διοίκηση του ΕΚΑΒ.

Όπως επισημαίνει, επανειλημμένα ο Σύλλογος και άλλοι Ευρυτανικοί φορείς έχουν επισημάνει ότι η Δυτική Ευρυτανία στερείται παντελώς επείγουσας νοσοκομειακής φροντίδας. Η δυσβατότητα των δρόμων, οι μεγάλες αποστάσεις και οι διαχρονικές ελλείψεις ιατρών έχουν αφήσει τους κατοίκους και τους επισκέπτες των χωριών, κυριολεκτικά στο έλεος του Θεού.

«Μετά από διαδοχικές επιστολές και συναντήσεις που είχε ο Συλλογός μας με τους δύο Αντιπροέδρους του ΕΚΑΒ, πήραμε την δέσμευση ότι στελέχη του ΕΚΑΒ θα επισκεφθούν την Ευρυτανία και ότι άμεσα θα βρεθεί λύση στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε. Δυστυχώς και παρά τις δεσμεύσεις και παρά τα δεκάδες τηλεφωνήματα και τις συνεννοήσεις, αυτό δεν κατέστη δυνατό, παρότι πέρασε σχεδόν ένας χρόνος», σημειώνει ο κ. Καρδαμπίκης.

Με τρακτέρ οι διακομιδές

Το πρόβλημα – προσθέτει - επανέρχεται κάθε φορά και μόνο για λίγες μέρες όταν έχουμε απώλεια ανθρώπινης ζωής, με τη συνήθη συνοδευτική φράση προς στους φίλους και συγγενείς του εκλιπόντα, «ήταν πολύ βαριά, θα πέθαινε έτσι κι αλλιώς». «Μέχρι η επίσημη πολιτεία να δει το πρόβλημα, την εκτίμηση της σοβαρότητας του κάθε περιστατικού την

κάνουν οι ίδιοι οι πολίτες και οι διακομιδές γίνονται με αγροτικά αυτοκίνητα, τρακτερ κλπ», σημειώνει.

Ενδεικτικά αναφέρει ότι για να διακομιστεί ένας ασθενής από τα Κέδρα Ευρυτανίας ή το Νέο Αργύρι, στο Νοσοκομείο Καρπενησίου κάνει τουλάχιστον έξι ώρες. Τρείς ώρες να πάει το ασθενοφόρο από το Καρπενήσι και τρείς ώρες να γυρίσει. Δηλαδή δύο ώρες περισσότερο από όσο κάνει Αθήνα – Θεσσαλονίκη. «Στη Δυτική Ευρυτανία, λόγω και των μεγάλων ελλείψεων γιατρών, δεν υπάρχει καμία ασφάλεια. Καθημερινά διακινδυνεύει η ζωή και η υγεία των πολιτών και σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών και περιστάσεων που χρήζουν παροχής επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας, το κράτος είναι εντελώς ανύπαρκτο», τονίζει.

Ο πρόεδρος της Αδελφότητας Γρανιτσιωτών Ευρυτανίας ζητεί:

* Να συσταθεί παράρτημα ΕΚΑΒ στη Δυτική Ευρυτανία και να στελεχωθεί από τους υπηρετούντες οδηγούς του Κέντρου Υγείας Δυτικής Φραγκίστας. Μέχρι να διοριστεί ή μετατεθεί μόνιμο προσωπικό, επικουρικά να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μόνιμοι πυροσβέστες, μετά από ταχύρυθμη εκπαίδευση. Με αυτό τον τρόπο οι κάτοικοι θα νοιώσουν πιο ασφαλείς και το Δημόσιο θα επιβαρυνθεί ελάχιστα οικονομικά.

* O τόπος στέγασης των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ να επιλεγεί αποκλειστικά με γεωγραφικά και πληθυσμιακά κριτήρια, για να έχει τα καλύτερα αποτελέσματα και να καλύπτει συνολικά τις ανάγκες του Δήμου Αγράφων.

* Η κατασκευή ελικοδρομίου για τις πολύ επείγουσες διακομιδές να προχωρήσει με γοργότερους ρυθμούς. Από το πιο

απομακρυσμένο νησί μέσα σε δυο ώρες είσαι σε μεγάλο Νοσοκομείο, σε μας για να φθάσεις στο κοντινότερο Νοσοκομείο θέλεις 6 ώρες.