Με κάθε επισημότητα και στο ανώτατο δυνατό επίπεδο εορτάστηκε σήμερα η 60η επέτειος από την υπογραφή της Συμφωνίας της Ρώμης («Ημέρα της Ευρώπης») και τα 40 χρόνια παρουσίας της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, που συμπίπτουν με την ημέρα της μεγάλης νίκης των Συμμαχικών δυνάμεων κατά της Ναζιστικής Γερμανίας στην Ευρώπη στη διάρκεια του Β’Παγκοσμίου πολέμου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη Λυρική Σκηνή του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου, του Έλληνα Επιτρόπου στην ΕΕ Δημήτρη Αβραμόπουλου και του Έλληνα Εκπροσώπου Τύπου του Προέδρου της Επιτροπής Ζαν-Κλωντ Γιουνκέρ, Μαργαρίτη Σχοινά, ενώ τους προσκεκλημένους ομιλητές παρουσίασε ο επικεφαλής των Γραφείων της ΕΕ στην Αθήνα Παναγιώτης Καρβούνης, ο οποίος κλείνει φέτος την πολυετή παρουσία του και εργασία του στην ΕΕ, όντας ο μακροβιότερος εκπρόσωπός της στην Αθήνα από το 2010 και εντεύθεν.

Εκτός της ομιλίας του κ.Προέδρου της Δημοκρατίας, που έχει παρουσιαστεί ξεχωριστά, προηγουμένως, ο ΑΝΥΠΕΞ Γ.Κατρούγκαλος, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «η Ευρώπη αντιμετωπίζει σήμερα μία υπαρξιακή στιγμή και μία έντονη κρίση νομιμοποίησης. Είμαστε η πρώτη γενιά Ευρωπαίων, που φοβάται ότι η ζωή των παιδιών μας θα είναι χειρότερη από την δική μας. Η κρίση αυτή ανάγεται στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας που διαβρώνουν το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο και απογειώνουν τις ανισότητες, στο εσωτερικό των κρατών και μεταξύ τους», προσθέτοντας: «Για να αναστραφεί αυτή η κατάσταση, πρέπει να αναστραφούν οι αποτυχημένες αυτές πολιτικές και η Ευρώπη να ξαναβρεί την ψυχή της. Εφαρμογή λιτότητας χωρίς ανάπτυξη δημιουργεί αξεπέραστα αδιέξοδα».

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής Δ.Αβραμόπουλος εξέφρασε την ανησυχία του για τα συμβαίνοντα στα Βαλκάνια αυτήν την εποχή, «που οδηγούν σε επαναβαλκανιοποίηση αυτής της ευαίσθητης περιοχής της Ευρώπης», όπως τόνισε χαρακτηριστικώς, προσθέτοντας ότι αυτό οφείλουν να το αντιληφθούν πρωτίστως οι κυβερνήσεις των χωρών τους και να λάβουν τα μέτρα τους. Σε άλλο σημείο ο ίδιος δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι η Ελλάδα καλείται να κάνει καλύτερη χρήση των προνομίων της στην ΕΕ συμβάλλοντας στην ατομική και συλλογική προσπάθεια για την επίτευξη του Ευρωπαϊκού οράματος!

Τέλος, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Προέδρου Γιουνκέρ, Μαργαρίτης Σχοινάς αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ανάγκη ενός ελληνικής κατασκευής κονσένσους για την Ευρώπη από τα περισσότερα ει δυνατόν πολιτικά κόμματα, ενώ σε άλλο σημείο και με αφορμή το πρόσφατο αποτέλεσμα των Γαλλικών προεδρικών εκλογών, αναφέρθηκε στην «υποχώρηση των δυνάμεων του διχασμού και του μίσους στην

Ευρώπη που χρειάζεται να γίνει και εδώ», προσθέτοντας: «Η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής αντεπίθεσης για όσους επαγγέλλονται τον διχασμό».