Τραγικές είναι οι ελλείψεις νοσηλευτών στα Δημόσια Νοσοκομεία. Τα στοιχεία της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας Νοσηλευτικού Προσωπικού (Πα.Σ.Ο.Νο.Π.) δείχνουν ότι στις αρχές του 2015 στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας υπηρετούσαν 29.253 νοσηλευτές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, σε σύνολο 39.452 οργανικών θέσεων. Με μια πρώτη εκτίμηση τα δεδομένα αποτυπώνουν έλλειψη 10.199 νοσηλευτών. «Οι πραγματικές όμως ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες, απαιτώντας τον τριπλάσιο αριθμό νοσηλευτών, από αυτούς που σήμερα υπηρετούν στις δομές του ΕΣΥ, τονίζουν οι νοσηλευτές με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών (12 Μαΐου).
Έρευνες καταδεικνύουν ότι όσο λιγότερο είναι το νοσηλευτικό προσωπικό, τόσο χαμηλότερο είναι το επίπεδο υγείας. Ειδικότερα:
- Σε νοσοκομεία με αναλογία 1 νοσηλευτή προς 8 ασθενείς υπάρχει πιθανότητα μεγαλύτερης θνησιμότητας ανά 1.000 ασθενείς από ότι σε Νοσοκομεία με αναλογία 1 νοσηλευτή προς 4 ασθενείς. 
- Ασθενείς σε υποστελεχωμένα τμήματα παρουσιάζουν 6% υψηλότερο δείκτη θνησιμότητας.
- Νοσοκομεία με χαμηλό δείκτη νοσηλευτικής στελέχωσης εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά καρδιακής ανακοπής, πνευμονίας, ουρολοιμώξεων, αιμορραγιών ανώτερου πεπτικού, συμβάντα που αυξάνουν το χρόνο νοσηλείας των ασθενών.
- Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Lancet, αποδεικνύεται για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό επίπεδο η πιθανότητα αύξησης της θνησιμότητας στο χώρο του νοσοκομείου λόγω της υποστελέχωσης αλλά και του χαμηλού επιπέδου εκπαίδευσης των νοσηλευτών που εργάζονται σ’ αυτό.
- Η νοσηλευτική υποστελέχωση είναι κομβικής σημασίας στη διασπορά λοιμώξεων από χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο ανθεκτικό στη μεθικιλλίνη.
Η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού καλεί τους Πολίτες να συμμετέχουν ενεργά υπογράφοντας ψήφισμα για «Δημιουργία Νομοθετικού Πλαισίου για σύγχρονες και ασφαλείς αναλογίες Νοσηλευτών ανά ασθενή σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα» στις δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Η συλλογή υπογραφών θα ξεκινήσει στις 12 Μαΐου σε 3 πόλεις της Ελλάδας: Αθήνα (Πλατεία Συντάγματος), Θεσσαλονίκη (Πεζόδρομος Αριστοτέλους, έναντι ΥΠΕ), Δράμα (Προαύλιος χώρος Γ.Ν Δράμας). Το ψήφισμα θα είναι διαθέσιμο έως τις 12 Ιουλίου μέσα από την ηλεκτρονική διεύθυνση https://secure.avaaz.org/el/petition/Ypoyrgeio_Ygeias_Ergasias_