Σε φρούριο θα μετατραπεί ο Ιερός Ναός της Αγίας Βαρβάρας στον ομώνυμο δήμο της Αττικής από την Κυριακή μέχρι και τις 15 Ιουνίου, καθώς εκεί θα εκτεθεί για προσκύνημα το σκήνωμα της Αγίας Ελένης, που μεταφέρεται από τη Βενετία για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ύστερα από 1.700 χρόνια. Ο ναός θα φυλάσσεται επί 24ώρου βάσεως από ένστολους αστυνομικούς, αλλά και από μυστικούς άνδρες της Ασφάλειας, για να αποκλειστεί κάθε κακόβουλη ενέργεια από εγκληματική οργάνωση που θα επιδιώξει να αρπάξει το σκήνωμα και να ζητήσει λύτρα.

Το σκήνωμα της Αγίας Ελένης θα εκτίθεται για προσκύνημα από τους πιστούς από το πρωί μέχρι περίπου τις 11 το βράδυ. Μετά, οι πύλες του Ι.Ν. της Αγίας Βαρβάρας θα κλείνουν, αλλά περιμετρικά της ενορίας, που βρίσκεται σε απόμερο σημείο, δίπλα από την πολυσύχναστη Ελευθερίου Βενιζέλου, θα παραμένουν όλη τη νύχτα αστυνομικές δυνάμεις. Μάλιστα, στο σημείο της Ελευθερίου Βενιζέλου, εξετάζεται να τοποθετηθεί ομάδα της ΕΚΑΜ ή του ΟΠΚΕ σε μόνιμο μπλόκο, που θα απαγορεύει την πρόσβαση οποιουδήποτε οχήματος, ειδικά τις νυχτερινές ώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, λόγω της σπουδαιότητας του γεγονότος, έχει μελετηθεί προληπτικά μέχρι και το σενάριο της αποφυγής επίθεσης από τζιχαντιστές.

ΥΠΟΔΟΧΗ. Χιλιάδες πιστοί από όλη την Ελλάδα αναμένεται να παρακολουθήσουν την υποδοχή του ιερού λειψάνου της Αγίας Ισαποστόλου Ελένης, μητέρας του Μεγάλου Κωνσταντίνου, που θα φθάσει από τη Βενετία στην Αθήνα την Κυριακή. Είναι η πρώτη φορά που το ιερό λείψανο βγαίνει εκτός Βενετίας, όπου φυλάσσεται. Η ελληνική Πολιτεία θα υποδεχθεί το σκήνωμα και τμήμα του Τιμίου Ξύλου (με τα Αχραντα Πάθη του Χριστού), τα οποία μεταφέρονται από τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στη Βενετία, με τιμές αρχηγού κράτους. Στην Ελλάδα θα φτάσουν με ειδική πτήση και θα τοποθετηθούν σε κιλλίβαντα πυροβόλου όπλου, όπως είχε γίνει και το 2015 με το σκήνωμα της Αγίας Βαρβάρας, που είχε μεταφερθεί επίσης από τη Βενετία.

Σε όλη τη διαδρομή στην Αττική Οδό, τα ιερά λείψανα θα ακολουθούν σε πομπή πάνοπλοι αστυνομικοί, ενώ ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. θα επιτηρεί. 

Η τελετή υποδοχής του Ιερού αυτού λειψάνου θα ξεκινήσει στις 18:30 στην Ιερά Οδό, μπροστά από το Δημαρχείο του Αιγάλεω και εν πομπή θα μεταφερθεί στον Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας. Εκεί θα πραγματοποιηθεί η επίσημη υποδοχή, όπως ορίζει το πρωτόκολλο και θα ακολουθήσει Δοξολογία χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και εκπροσώπων της Κυβέρνησης, της Βουλής, του στρατού, αλλά και του διπλωματικού σώματος.

Το «παρών» σε αυτό το ιστορικό γεγονός θα δώσουν πάνω από δέκα πρέσβεις ορθόδοξων χωρών, όπως και η πριγκίπισσα της Δανίας Ειρήνη, αδελφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. Καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής του ιερού σκηνώματος στην Αθήνα θα τελούνται πρωινές και απογευματινές Ακολουθίες και αγρυπνίες.

Ο δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας, Γεώργιος Καπλάνης, μιλώντας στα parapolitika.gr τόνισε τη σημασία που έχει για τον ελληνισμό, αλλά και την Ευρώπη το γεγονός αυτό, καθώς με τέτοιες ενέργειες ενώνονται οι λαοί και αναδεικνύεται η πνευματική της ταυτότητα. Ο ίδιος ανέφερε πως, εκτός από τη θρησκευτική διάσταση, υπάρχει και η κοινωνική, αφού η Αγία Ελένη έχει συνδέσει το όνομά της με το τεράστιο φιλανθρωπικό έργο της. Σημειώνεται πως η έλευση του ιερού λειψάνου της Αγίας Ελένης εντάσσεται στο πλαίσιο των εορτασμών για τη συμπλήρωση 80 ετών από την ίδρυση της Αποστολικής Διακονίας, διευθυντής της οποίας είναι ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Φαναρίου Αγαθάγγελος.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΗΤΟΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΩΤΕΙΝΟΣ