Ολοκληρώθηκε σήμερα στο Αμβούργο της Γερμανίας η ετήσια Σύνοδος των Αρχηγών των Ευρωπαϊκών Ναυτικών (Chiefs of European Navies/CHENS), που διοργανώθηκε από το Γερμανικό Ναυτικό, από την Πέμπτη 11 έως και σήμερα Παρασκευή 12 Μαΐου 2017 και η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη ΠΝ.            

Επρόκειτο για την πρώτη σύνοδο στην οποία συμμετείχε ο Έλληνας Αρχηγός από τον Ιανουάριο που ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα, και υπό την έννοια αυτή, η εκεί παρουσία του είχε και εθιμοτυπικό χαρακτήρα, καθώς αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως γνωριμία με τους υπολοίπους συναδέλφους του των Ευρωπαϊκών Ναυτικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την πρώτη ημέρα της Συνόδου, ο Αρχηγός ΓΕΝ πραγματοποίησε διαδοχικές συναντήσεις με τους ομολόγους του της Τουρκίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Γερμανίας, Ιταλίας, χώρες «εξαιρετικού ενδιαφέροντος» όπως ελέχθη από αρμόδια ναυτική πηγή, ενώ τη δεύτερη ημέρα είχε σύντομες συναντήσεις με τους Αρχηγούς των Ναυτικών της Σλοβενίας, της Κροατίας και της Αλβανίας. Μολονότι δεν έγινε γνωστό το τι ακριβώς συζητήθηκε μεταξύ του Έλληνος και του Τούρκου Αρχηγών Ναυτικών Δυνάμεων Ναυάρχου Μποστάνογλου, θεωρείται βέβαιο ότι η συνάντηση δεν περιορίστηκε σε απλά «εθιμοτυπικού χαρακτήρος» θέματα. 

Τη Σύνοδο απασχόλησαν μεταξύ άλλων θέματα υψηλού ενδιαφέροντος και επικαιρότητος, όπως το «Δημογραφικό και Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού», «Υψηλή Τεχνολογία και Διαχείριση Προσωπικού στο Θαλάσσιο Περιβάλλον», «Διαχείριση Κρίσεων - Προκλήσεις και Περιορισμοί Δεξαμενής Δυνάμεων» και «Το Θαλάσσιο Περιβάλλον ως Πεδίο Υβριδικού Πολέμου - Παραδείγματα, Παραλληλισμοί, Προβλέψεις». Ως γνωστόν, η κατ’ έτος Σύνοδος της CHENS αποτελεί ένα ανεπίσημο forum, που αποσκοπεί στην ανταλλαγή απόψεων σε κορυφαίο επίπεδο, μεταξύ των Αρχηγών των Ευρωπαϊκών Ναυτικών, καθώς και στην προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των μελών της. Στην εν λόγω Σύνοδο συμμετέχουν τα Ναυτικά ευρωπαϊκών χωρών που είναι μέλη της ΕΕ ή και του ΝΑΤΟ, ενώ παρατηρητές είναι η Διοίκηση των Αμερικανικών Ναυτικών Δυνάμεων Ευρώπης και Αφρικής (U.S. Naval Forces Europe/Africa-NAVEUR/NAVAF), τα Διεθνή Στρατιωτικά Επιτελεία του ΝΑΤΟ (International Military Staff - IMS) και της ΕΕ (EU Military Staff - EUMS), καθώς και η Ναυτική Διοίκηση του ΝΑΤΟ (MARCOM). Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι η επόμενη Σύνοδος CHENS του 2018 θα πραγματοποιηθεί στο Ελσίνκι, υπό την προεδρία του Φινλανδικού Ναυτικού.