Ένας ζωντανός – θρύλος του Ελληνικού Στρατού, 95άρης αλλά θαλερότατος Αντιστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Κόρκας, ήταν ο επίσημος προσκεκλημένος του Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστρατήγου Κωνσταντίνου Κόρκα για να μιλήσει στα στελέχη του Στρατού Ξηράς, που είχαν κατακλύσει το Αμφιθέατρο του ΓΕΣ.

Η ομιλία του Στρατηγού Κόρκα, Επιτίμου Διοικητή της 1ης Στρατιάς, επικεντρώθηκε σε γεγονότα και καταστάσεις που βίωσε από την πρώτη μέρα της εισαγωγής του στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, έως και την αποστρατεία του.

Ο Αντιστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνου Κόρκας, αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1943 με το βαθμό του Ανθυπολοχαγού Πεζικού και αποστρατεύτηκε το 1980 με το βαθμό του Αντιστρατήγου.

Ως Εύελπις Ι Τάξεως συμμετείχε με τους ηρωικούς συμμαθητές του στις πολεμικές επιχειρήσεις στην Κρήτη (1941), στη Βόρεια Αφρική (1942-43), καθώς και στα νησιά του Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα (1943 – 1945), ως Ιερολοχίτης – Καταδρομέας και Αλεξιπτωτιστής. Ακολούθως πολέμησε και διακρίθηκε όλως ιδιαιτέρως στη διάρκεια του Ελληνικού Εμφυλίου, ως Λοκατζής σε Μοίρες Καταδρομών.

Τιμήθηκε με πλήθος Ηθικών Αμοιβών, μερικές από τις οποίες είναι: -Προαγωγή επ΄ ανδραγαθία. -Χρυσούν Αριστείον Ανδρείας (εξάκις). -Πολεμικός Σταυρός Γ΄ Τάξεως (επτάκις). -Μετάλλιο Εξαιρέτων Πράξεων (τρις). -Βρετανικό Μετάλλιο Ανδρείας. -Ανώτατο Παράσημο Εθνικής Αξίας της Γαλλίας.

Ο Στρατηγός Κόρκας στα 95 του με πλήρη ζωηράδα και πνευματική διαύγεια, μιλώντας από Μνήμης, καθήλωσε το ακροατήριό του! Συγχαρητήρια στον Αρχηγό ΓΕΣ για την πρωτοβουλία του να συνδέσει το «χθες» με το «σήμερα» του Στρατού μας, αλλά και τα μέλη του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου που παραβρέθηκαν τιμητικώς στην ομιλία του Στρατηγού.

Λ.Σ.Μ.