Την Κυριακή 14 Μαΐου 2017, ημέρα που παραδοσιακώς εκπαιδεύονται οι Εθνοφύλακες σε όλη την Ελλάδα, επέλεξε ο Διοικητής της Ανωτάτης Στρατιωτικής Διοικήσεως Εσωτερικού – Νήσων (ΑΣΔΕΝ), Καταδρομέας Αντιστράτηγος Νικόλαος Μανωλάκος, προκειμένου να επισκεφθεί την περιοχή ευθύνης της 79 ΑΔΤΕ «Μυκάλη» στη Σάμο.

Εκεί περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις των στρατοπέδων και των φυλακίων του Σχηματισμού και συνομίλησε με το προσωπικό. Ακόμα, παρακολούθησε την τελική φάση της τοπικής ασκήσεως με την επωνυμία «Κεραυνός 2017», η οποία πραγματοποιήθηκε στους Φούρνους Ικαρίας, από τον 4ο Λόχο Εθνοφυλακής του Τάγματος Εθνοφυλακής Αγίου Κηρύκου.

Θυμίζουμε ότι το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης έχει ανακηρύξει το 2017 ως «Έτος Εφέδρων και Εθνοφυλάκων» και στο πλαίσιο αυτό έχουν εντατικοποιηθεί όλες οι σχετικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Θέλουμε να ελπίζουμε ότι και από το 2018 και επέκεινα, που θα έχει λήξει πλέον το «Έτος Εφέδρων και Εθνοφυλάκων» θα συνεχιστούν οι εκπαιδεύσεις των με τους ίδιους ρυθμούς και δεν θα περιοριστούν ή (ακόμα χειρότερο) θα σταματήσουν ελέω των (οικονομικών) περιορισμών του νέου Μνημονίου.