Iδού το Κινέζικο πυροτέχνημα «Μασούρι-Καντήλι» που στα χέρια των αντιεξουσιαστών γίνεται φονικό όπλο. Η αστυνομία βρήκε την διαδρομή αυτών των αντικειμένων από την εικόνα του κουκουλοφόρου που την ημέρα της γενικής απεργίας πέταξε στη λεωφόρο Αμαλίας το … όπλο του, αφού όπως διαπιστώθηκε εκ των υστέρων από τις αρχές είναι μιας χρήσης.

Το φωτογραφικό ντοκουμέντο είναι από το κατάστημα πώλησης στο κέντρο της Αθήνας, κάτω από την Ομόνοια στην οδό Πειραιώς που είναι όμως καθόλα νόμιμο, αφού το … όπλο αυτό είναι ένα Κινέζικο πυροτέχνημα που χρησιμοποιείται σε γάμους και βαφτίσια ή άλλες εορταστικές εκδηλώσεις.

Στις οδηγίες χρήσης γίνεται ξεκάθαρο: «Μακριά από ανθρώπους, ζώα, ξέρα χόρτα και εύφλεκτα υλικά, ενώ «Απαγορεύεται κατά την εκτόξευση του να το κρατά κάποιος στα χέρια του. Πρέπει να είναι δεμένο στο έδαφος ή κάπου άλλου –αλλά υποτίθεται- σταθερά δεμένο». Σε ευθεία βολή αν πετύχει ανθρώπινο στόχο –στην κάλυτερη περίπτωση- το θύμα θα έχει χάσει το μάτι του.

Το πυροτέχνημα αυτού του τύπου έχει κατασκευαστεί για κάθετη βολή προς τον ουρανό και όχι ευθεία . Από τη στιγμή που πυροδοτείται με το βραδύκαυστο φυτίλι, σημειώνονται πέντε ή οχτώ βολές ανάλογα με την γόμωση.

Το βασικό εργοστάσιο που εισάγει βεγγαλικά τέτοιου τύπου βρίσκεται στην περιοχή της Κορίνθου, το οποίο τον ιούλιο του 2014 είχε πιάσει φωτιά με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα ενας εκ των δυο ιδιοκτητών. Το εργοστάσιο αυτό που βρίσκεται στο Ζευζολατιό δεν κατασκευάζει αυτά τα πυροτεχνήματα αλλά τα εισάγει νόμιμα από την Κίνα. προς αναζήτηση αποτυπωμάτων και γενετικού υλικού του χρήστη.

Έξι ευρω κοστίζει το κάθε τεμάχιο. Στην πορεία της περασμένης Τετάρτης τρεις ήταν οι δράστες που στη συμβολή της Λ. Αμαλίας και Βασ. Γεωργίου, εξαπέλυσαν τουλάχιστον 24 επαναλαμβανόμενες βολές εναντίον των αστυνομικών, με έναν από αυτούς να τραυματίζεται στα κάτω άκρα. Ένας από τους δράστες μετά την χρήση του «παιδικού αθύρματος» τύπου μασούρι καντήλι, με βεληνεκές έως και 50 μέτρα, όταν αυτό άδειασε, πέταξε τον σωλήνα εκτόξευσης στο κιόσκι καταστήματος στην Πλατεία Συντάγματος. Από τα στοιχεία που αναγράφονταν πάνω σε αυτό, και την έρευνα που ακολούθησε, προέκυψε ότι κατασκευάζεται στην Κίνα και εισάγεται από εταιρεία με έδρα το Ζευγολατιό Κορινθίας.