«Η παρουσία μου εδώ είναι φόρος τιμής στη διαδρομή ενός πανεπιστημίου που αποδεικνύει καθημερινά ότι καμία κρίση δεν ειναι ικανή να κάμψει το φρόνημα των  ακαδημαικών ανθρώπων που θέλουν να ολοκληρώσουν την αποστολή τους. Και η επιιτυχία τους δεν αφορά μόνο αυτούς αλλά ολόκληρη της χώρα». Αυτά είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλος απο το βήμα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κατά την παράδοση του νέου κτηρίου του στη συμβολή των οδών Τροίας και Σπετσών, στην Κυψέλη.

«Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κλείται να επιβεβαιώσει την ιστορία του σε μια απο τις πιο δύσκολες στιγμές για τη χώρα, απο τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο ως σήμερα. Το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η Πολιτεία είναι να είναι κοντά σας» είπε ο κ. Παυλόπουλος.

Η  παράδοση του νέου κτηρίου του Οικονομικού Πανεπιστημίου όμως, αποτέλεσε  τελικά ένα κάλεσμα κατά της βίας στα ΑΕΙ και των θλιβερών κρουσμάτων βανδαλισμών και κλοπών που εξελίσσονται  το τελευταίο χρονικό διάστημα σε πολλά από τα ανώτατα Ιδρύματα της χώρας.

«Το Πανεπιστήμιο είναι χώρος διακίνησης ιδεών. Είναι άσυλο. Δεν μποορούν να γίνουν δεκτοί οι θύλακες ανομίας. Δεν θα συμφιλιωθούμ ποτέ  μ αυτό το αίσχος» είπε ο δήμαρχος Αθηνών κ. Γ. Καμίνης.

Ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Εμμ. Γιακουμάκης απο την πλευρά του, καυτηρίασε τα φαινόμενα βίας που καταγράφονται καθημερινά στο πανεπιστήμια, λέγοντας ότι είναι «άμεση και ορατή η αλλοιωση του κοινωνικού ιστού της πόλης και η αύξηση της παραβατικότητας» στη συγκεκριμένη περιοχή. Δήλωσε όμως ότι είναι σταθερήξ επιλογή της διιοίκησης του Ιδρύματος να «παραμείνουμε ένα πανεπιστήμιο της πόλης των Αθηνών που ως πνευματικός φάρος θα εποτελέσει ένα παράγοντας αποκατάστασης της κοινωνικής συνοχής και του κάλους της ιστορικής πόλης των Αθηνών».

Το έργο παραδόθηκε σήμερα στην μεγάλη επιστημονική του κοινότητα, μετά απο 4 χρόνια έργου για την ανακαινιση του. Στο νέο κτήριο του ΟΠΑ, θα στεγαστούν εργαστήρια αλλά και γραφεία καθηγητών.

Εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, ο υπουργός Επικρατείας κ. Χρ.  Βερναρδάκης επανέλαβε την δέσμευση του πρωθυπουτγού για αύξηση κατά 65 εκατομμύρια ευρώ της χρηματοδότησης των ΑΕΙ απο το 2018 και μίλησε ακόμη για τηνμ πρόσληψη νέων επιστημόνων στα ΑΕΙ  της χώρας.

Απο την πλευρά του ο πρώην πρύτανης του ΟΠΑ κ. Κων. Γάτσιος, δήλωσε ότι η παρουσία του Ιδρύματος είναι ένα κομμάτι της δημιουργικής  Ελλάδας, μίλησε για κοιτίδες επιχειρηματικότητας και είπε πως όταν όλα αυτά τα ρυάκια χυθούν και συμβάλουν στην μεγάλοι κοίτη που έχει χαραχθεί απο την χιλιάδων ετών ιστορία του τόπου μας, τότε το έθνος μας θα μπορεί να σηκωθεί όρθιο και να προχωρήσει ξανά στο δερόμο της προόδου και της ανάπτυξης.

Ο πρυτανης του Οικονομικου Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Εμμ. Γιακουμάκης αναφέρθηκε ακόμη στην ομιλία του στην ιστορία του Ιδρυματος, τους ιστορικούς ευεργετες του απο την πςρίοδο που ξεκίνησε την πορεία της ως Ανωτάτη Εμπορική Σχολή. Όπως είπε απο την ίδρυση του το Ίδρυμα έχει αποτελέσει «φάρο» για την πνευματικη ζωή του τόπου, κατέχει υψηλή θέσαη στον ακαδημαϊκό και επιστημονικό χάρτη στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Στόχος του δε, όπως ανέφερε ήταν η παραγωγη και διαδοση της γνώσης, αλλά και η κατάρτιση ώριμων πολιτών  που μπορούν να βοηθήσουν στην στήριξη και ανάπτυξη της χώρα.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ακόμη ο τομεαρχης οικονομικων της ΝΔ κ. Χρ. Σταικουρας, ο τ. περιφερειαρχης Αττικής κ. Γ. Σγουρος, πανεπιστημιακοί, μέλη της ευρυτερης κοινοτητας του Πανεπιστημίου κ.α.