Ελενα Φυντανίδου

Την πλημμελή φύλαξη στα Νοσοκομεία της χώρας, λόγω μείωσης των προϋπολογισμών τους κατά 50% τα τελευταία επτά χρόνια, καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι της ΠΟΕΔΗΝ. Μάλιστα, κατέγραψαν τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας που έχουν ελλιπή ή καθόλου φύλαξη.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας κ. Μιχάλη Γιανάκο, όλα τα Κέντρα Υγείας και πολλά Νοσοκομεία δεν έχουν φύλαξη. Τα περισσότερα δε – τονίζει - «βρίσκονται έξω από τα χωριά ή τις πόλεις και είναι εύκολο να κλαπούν».

Όπως αναφέρει, πολλά Κέντρα Υγείας κλείνουν το μεσημέρι λόγω έλλειψης ιατρών και προσωπικού (Πρέβεζα, Ηλεία, Καρπενήσι, Ιτέα κ.α.). «Εδώ μπορούν οι κλέφτες με φορτηγό να το σηκώσουν όλο. Μέσα στα Κέντρα Υγείας υπάρχουν ολοκαίνουργια Ιατρικά μηχανήματα, που δεν έχουν λειτουργήσει ποτέ λόγω έλλειψης προσωπικού. Οδοντιατρικά, Ακτινολογικά, Μικροβιολογικά ιατρικά μηχανήματα εκατομμυρίων ευρώ. Εντελώς καινούργια και αφύλακτα. Μπορούν με φορτηγά και μπουλντόζες να τα σηκώσουν όλα χωρίς να τους πάρει κανείς χαμπάρι», σημειώνει.

Ενδεικτικά αναφέρει ότι:

* Το ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης, με 670 κλίνες, έχει μόνο έξι άτομα μόνιμο προσωπικό φύλαξης. Το προσωπικό της ασφάλειας καλύπτει μόνο τη μία πύλη σε κυκλικό ωράριο, ενώ τη δεύτερη πύλη στο άλλο πενταόροφο κτίριο του νοσοκομείου μόνο πρωί, με αποτέλεσμα να κλειδώνει η κεντρική είσοδος του κτιρίου που είναι και έξοδος κινδύνου. Οι άλλες τέσσερεις είσοδοι μένουν αφύλακτες. Δεν υπάρχει προσωπικό ασφάλειας για τις κλινικές , τους λοιπούς χώρους, και για

τις εφημερίες με προσέλευση 1.000 ασθενών με συνωδά μέλη. Ως παράδειγμα αναφέρεται η κλοπή αντικειμένων από την Παθολογική Κλινική πριν από περίπου έναν μήνα.

* Το Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Ιπποκράτειο, με 700 κλίνες, διαθέτει τρεις μόνιμους υπαλλήλους ασφάλειας, τρεις θυρωρούς και 12 «σεκιούριτι».

* Το Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γεννηματάς» έχει ιδιωτική ασφάλεια στην κεντρική πύλη μόνο το πρωί και σε οκτώ εφημερίες το μήνα απόγευμα και νύχτα.

* Το Νοσοκομείο Σερρών έχει τρεις φύλακες, ενώ της Νάουσας, του Κιλκίς, της Γουμένισας, της Κυπαρισσίας, των Μολάων, το Ψυχιατρικό Τρίπολης, της Λευκάδας, κανέναν.

Χωρίς φύλαξη παραμένουν επίσης – σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ – τα Νοσοκομεία Φιλιατών, Φλώρινας, Δράμας, Διδυμοτείχου, Κύμης, Καρύστου, Θήβας, Αμφισσας, Καρπενησίου και Λιβαδειάς.