H Ψυχή είναι ένας αστεροειδής με διάμετρο περίπου 200 χλμ. που βρίσκεται στην ζώνη αστεροειδών ανάμεσα στον Αρη και τον Δία. Κάποιοι θα μπορούσαν να τον χαρακτηρίσουν ένα μικρό περιπλανώμενο πλανήτη αφού υπάρχει η θεωρία ότι ξεκίνησε να σχηματίζεται ως πλανήτης αλλά κάποια στιγμή συνέβη κάτι και μετατράπηκε σε αστεροειδή.

Ανακαλύφθηκε στις 17 Μαρτίου 1852 από τον Ιταλό αστρονόμο Ανιμπάλε ντε Γκάσπαρις, που παρατηρούσε από τη Νάπολη της Ιταλίας και πήρε το όνομα της νύμφης Ψυχής από την αρχαία ελληνική μυθολογία.

Εχει διαπιστωθεί ότι στην Ψυχή υπάρχει ορυκτός πλούτος αξίας 10 τετράκις δις. δολαρίων! Η NASA ανακοίνωσε ότι θα οργανώσει μια αποστολή εξερεύνησης της Ψυχής που θα ξεκινήσει το 2022 και αν όλα πάνε καλά το σκάφος της αποστολής θα φτάσει στον αστεροειδή το 2026. Η NASA αναφέρει ότι στόχος της αποστολής είναι να διαπιστωθεί αν η Ψυχή είναι ο πυρήνας ενός πλανήτη που δεν σχηματίστηκε ποτέ.

Εχουν εντοπισθεί δεκάδες αστεροειδείς με πλούσιο ορυκτό πλούτο (σίδηρο, πλατίνα, νικέλιο, τιτάνιο κ.α). Πριν από λίγο καιρό πέρασε κοντά από την Γη ο αστεροειδής UW-158. Ο αστεροειδής αυτός έχει διάμετρο 450 μέτρων και σύμφωνα με τους επιστήμονες, στο εσωτερικό του υπάρχουν 150 εκατ. τόνοι πλατίνας. Η αξία του 2011 UW-158 υπολογίζεται σε 5.4 τρισ. δολάρια. Στον αστεροειδή 241 Germania εκτιμάται ότι υπάρχει ορυκτός πλούτος αξίας 95.8 τρισ. δολαρίων, όσο περίπου το παγκόσμιο ΑΕΠ!

Εχουν ήδη ιδρυθεί ιδιωτικές εταιρείες που στοχεύουν στην προσπάθεια εξόρυξης και εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου των αστεροειδών. Ομως πολλοί ειδικοί αναφέρουν ότι υπάρχει κίνδυνος από την πιθανή αλόγιστη εξόρυξη και έλευση στην Γη του ορυκτού πλούτου των αστεροειδών να υπάρξει κατάρρευση της παγκόσμιας οικονομίας.