Η πολιτική για το κλίμα και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου άνθρακα, οι στόχοι σε καθαρή ενέργεια, το ευρύτερο πλέγμα της νομοθεσίας για τα χημικά, τα απόβλητα, η προώθηση της καινοτομίας ήταν, μεταξύ άλλων, τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών της Διάσκεψης.

Η ευρωπαϊκή χημική βιομηχανία αποτελεί σήμερα το 15% της παγκόσμιας, έχει κύκλο εργασιών 523 δις ευρώ, παρουσιάζει θετικό εμπορικό ισοζύγιο και απασχολεί άμεσα 1,2 εκ. εργαζόμενους.

Προσκεκλημένος στο δείπνο που παρέθεσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών στο πλαίσιο της Διάσκεψης ήταν ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κ. Χατζηδάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη τόνωσης της βιομηχανικής πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επίσης, ο Γενικός Διευθυντής του CEFIC κ. Μ. Μensink συνοδευόμενος από το Γενικό Διευθυντή του ΣΕΧΒ κ. Π. Σκαρλάτο, επισκέφθηκε τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Σ. Φάμελλο και συζήτησαν από κοινού τα θέματα που απασχολούν την ευρωπαϊκή χημική βιομηχανία αλλά και τη δυναμική πραγματοποίησης επενδύσεων στη χώρα μας.

Στην εικόνα και το μέλλον της χημικής βιομηχανίας επικεντρώθηκε έρευνα φήμης που παρουσιάστηκε την πρώτη μέρα των εργασιών.

Συγκεκριμένα, η έρευνα διεξήχθη ανάμεσα σε 12 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη συμμετοχή γενικού κοινού και opinion leaders/decision makers. To γενικό συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι τα περιθώρια εξέλιξης της φήμης της χημικής βιομηχανίας είναι σημαντικά ενώ ανάλογα με τη χώρα αλλάζει το ποσοστό της θετικής ή αρνητικής φήμης. Στα θετικά στοιχεία της βιομηχανίας είναι η ανακάλυψη νέων υλικών και η πρόοδος της νανοτεχνολογίας, καθώς η εξέλιξη τους συνεισφέρει σημαντικά στην καθημερινότητα. Ωστόσο, καθοριστικός παράγοντας διαμόρφωσης της εικόνας της χημικής βιομηχανίας εξακολουθεί να είναι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς επίσης και οι κανονισμοί ασφάλειας και περιβαλλοντικής προστασίας σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.

(διακρίνονται από αριστερά) ο κ. Γ. Καπανταϊδάκης, Public Affairs Manager του CEFIC, ο Γενικός Διευθυντής του CEFIC κ. Μ. Μensink, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σ. Φάμελλος και ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΧΒ κ. Π. Σκαρλάτος

Αναμνηστική φωτογραφία των συμμετεχόντων στη Διάσκεψη.

*Ο ΣΕΧΒ ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 1994, από τις 28 μεγαλύτερες εταιρείες που ασχολούνται με την παραγωγή, αποθήκευση και εμπορία χημικών προϊόντων στην Ελλάδα. Ο ΣΕΧΒ είναι πλήρες μέλος του CEFIC (Πανευρωπαϊκό Συμβούλιο Χημικής Βιομηχανίας) που εδρεύει στις Βρυξέλλες, από τον Ιούνιο του 1994.