Ολοκληρώθηκε σήμερα η επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα του ανώτατου συμμαχικού διοικητού μετασχηματισμού του ΝΑΤΟ (“Supreme Allied Commander Transformation”/SACT), γάλλου πτεράρχου Denis Mercier, μετά από σχετική πρόσκληση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη .
Η επίσκεψη του ανώτατου ΝΑΤΟϊκού Διοικητού διήρκεσε από τις 28 έως τις 31 Μαΐου 2017 και στη διάρκειά της εκτός από τις επαφές με τον έλληνα αρχηγό είχε και εθιμοτυπικού χαρακτήρος συνάντηση με τον υπουργό εθνικής άμύνης Π.Καμμένο.

Ο πτέραρχος Denis Mercier είναι ουσιαστικώς ο δεύτερος τη τάξει στρατιωτικός στην ιεραρχία του ΝΑΤΟ, μετά τον συνάδελφό του αμερικανό στρατηγό, ανώτατο στρατιωτικό διοικητή του ΝΑΤΟ (SACEUR), ο οποίος εδρεύει στο επιχειρησιακό αρχηγείο της συμμαχίας στη Μονς του Βελγίου. Η Διοίκηση αυτή είναι αρμόδια για τη διεξαγωγή όλων των επιχειρήσεων της συμμαχίας.

Αντιθέτως, η SACT, που εδρεύει στο Νόρφολκ της Βιρτζίνια των ΗΠΑ, και έχει επικεφαλής Γάλλο ανώτατο αξιωματικό (τεσσάρων αστέρων) είναι υπεύθυνη για την εκπαίδευση, τη μετουσίωση των πολεμικών διδαγμάτων από τα διάφορα μέτωπα και επιχειρήσεις σε νέο «δόγμα» κλπ. Επομένως γίνεται εύκολα αντιληπτό το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος και η αποστολή του.
Κατά τις διμερείς επαφές του Έλληνος Αρχηγού με τον SACT, συζητήθηκε το ευρύτερο πλαίσιο των προκλήσεων ασφαλείας που αντιμετωπίζει το ΝΑΤΟ, καθώς και οι προοπτικές μετεξελίξεώς της. Συμφώνως με τις πληροφορίες ο Ναύαρχος Αποστολάκης, μεταξύ άλλων, επισήμανε τα εξής θέματα:
-- Τη συνεχή παραβατική συμπεριφορά προσωπικού και μέσων των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο Αιγαίο.
-- Τη γεωπολιτική αστάθεια που παρατηρείται στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής, της βορείου Αφρικής, αλλά και των Βαλκανίων.
-- Τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις για την προώθηση της στρατιωτικής συνεργασίας με κράτη των προαναφερθεισών περιοχών.
-- Την απαίτηση εκσυγχρονισμού της δομής διοικήσεως του ΝΑΤΟ και ειδικότερα της νοτίου πτέρυγος της συμμαχίας, προκειμένου να ανταποκρίνεται πληρέστερα στις προκλήσεις ασφαλείας.
-- Την επιτυχή διεξαγωγή της 11ης διαβαλκανικής συνόδου αρχηγών ΓΕΕΘΑ, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το διάστημα 9-11 Μαΐου 2017, ως ενός περιοχικού (regional) μηχανισμού στρατιωτικής συνεργασίας.
-- Τη σκοπιμότητα συνεχίσεως της ΝΑΤΟϊκής επιχειρήσεως ανασχέσεως των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο (επιχείρηση “Sea Guardian”).
-- Την περαιτέρω προώθηση της χρησιμοποιήσεως του κέντρου εκπαιδεύσεως ναυτικής αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στον τομέα της εκπαιδεύσεως στην θαλάσσια ασφάλεια επ’ ωφελεία των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, αλλά και τρίτων χωρών, στο πλαίσιο της εξωστρεφούς δράσεως της Συμμαχίας.
Ο πτέραρχος Denis Mercier, κατά την παραμονή του στο ΓΕΕΘΑ, ενημερώθηκε επίσης για την αμυντική πολιτική της Ελλάδος καθώς και για τα σοβαρά θέματα και τις προτεραιότητες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

 Από την πλευρά του ο γάλλος πτέραρχος στις τοποθετήσεις του επισήμανε ότι «η Ελλάδα αποτελεί έναν ιδιαίτερα αξιόπιστο σύμμαχο του ΝΑΤΟ», τονίζοντας παραλλήλως ότι «οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις χαίρουν διεθνούς αναγνώρισης» και εξαίροντας και την συνεισφορά τους στις συμμαχικές δράσεις.

Χθες, Τρίτη 30 Μαΐου, ο SACΤ, μαζί με τον ναύαρχο Αποστολάκη, επισκέφτηκαν μονάδες και σχηματισμούς στην Κρήτη ως εξής:
Το ναύσταθμο Κρήτης, όπου ενημερώθηκε για την οργάνωση, λειτουργία και τις τεχνικοεπισκευαστικές δυνατότητές του.
Το κέντρο εκπαιδεύσεως ναυτικής αποτροπής (ΚΕΝΑΠ), στο οποίο ενημερώθηκε για τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες και τα σχολεία που αναπτύσσει ως πιστοποιημένη ΝΑΤΟϊκή εκπαιδευτική οντότητα. Το ΚΕΝΑΠ – ως γνωστόν – ανήκει και χρηματοδοτείται από το ΝΑΤΟ, με έλληνα διοικητή και πολυεθνικό προσωπικό ενώ οργανικώς υπάγεται στο ΓΕΕΘΑ. Επίσης, ο ναύαρχος Αποστολάκης και ο πτέραρχος Mercier απευθύνθηκαν στους συμμετέχοντες στο “3rd NATO Maritime Operations Law Seminar”, που πραγματοποιείται στο ΚΕΝΑΠ το διάστημα 29 Μαΐου – 2 Ιουνίου και παρακολούθησαν επίδειξη επί εκπαιδευτικών αντικειμένων στις εγκαταστάσεις του κέντρου και στην θαλάσσια περιοχή του κόλπου της Σούδας.


Την 115 ΠΜ, όπου ενημερώθηκε για την οργάνωση, λειτουργία και τις αποστολές που αναλαμβάνει στο πλαίσιο της Ελληνικής αεραμύνης, καθώς και τη συνδρομή που παρέχει στην εκπλήρωση διεθνών αμυντικών υποχρεώσεων της Ελλάδος.


Το πεδίο βολής Κρήτης, το οποίο επίσης αποτελεί εκπαιδευτική εγκατάσταση/μονάδα του ΝΑΤΟ, με Έλληνα διοικητή, πολυεθνικό προσωπικό, υπαγόμενο και αυτό στο ΓΕΕΘΑ, όπου ενημερώθηκε για την οργάνωση και το πολυεθνικό πλαίσιο λειτουργίας του.