Τον γηραιότερο αλλά και θαλερότερο και με πλήρη πνευματική διαύγεια έφεδρο ανθυπολοχαγό του Ελληνικού Στρατού, τον Έφεδρο Ανθυπολοχαγό (Πεζικού) Λάζαρο Αρσενίου, 103 ετών (!), τίμησε το μεσημέρι της Τρίτης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος στη διάρκεια εκδηλώσεως για την επίσημη κήρυξη του 2017 ως «Έτους Εφεδρείας και Εθνοφυλακής», που πραγματοποιήθηκε στο Πολεμικό Μουσείο.

Ο ανθυπολοχαγός (Πεζικού) Λάζαρος Αρσενίου, 103 ετών σήμερα, γεννήθηκε στην Καλαμπάκα των Τρικάλων το 1915. Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Τρικάλων το 1933 και τον Ιούνιο του 1936 κατετάγη στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Σύρου. Στις 28 Οκτωβρίου 1937 ονομάστηκε έφεδρος ανθυπασπιστής (Πεζικού) και το Νοέμβριο του 1938 προήχθη σε Ανθυπολοχαγό. Στις 12 Οκτωβρίου 1940 κατετάγη ως έφεδρος αξιωματικός στο πλαίσιο της προεπιστρατεύσεως που πραγματοποίησε με κάθε μυστικότητα η τότε κυβέρνηση Μεταξά, με «ατομικές προσκλήσεις», για να μην «προκληθούν» οι Ιταλοί. Το Δεκέμβριο του 1940 τραυματίστηκε και έλαβε αναρρωτική άδεια. Επανήλθε και κατετάγη στο 28ο Σύνταγμα Πεζικού. Συμμετείχε στην απόκρουση της εαρινής επίθεσης των Ιταλών (τον Μάρτιο του 1941).

«Μαζί με τους συμπολεμιστές του έγραψαν τις χρυσές σελίδες δόξης στην ελληνική ιστορία. Σήμερα είναι το ζωντανό παράδειγμα αυτών που αποφάσισαν ότι θα συνεχίσουν μέχρι το τέλος της ζωής τους να υπηρετούν την πατρίδα, τους εφέδρους μας», τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός. Ο ΥΕΘΑ κηρύσσοντας το 2017 ως «Έτος Εφεδρείας και Εθνοφυλακής», αφού παραδέχτηκε ότι ως τώρα η Πολιτείας είχε διαχρονικώς παραμελήσει την εφεδρεία και την εθνοφυλακή, αναφέρθηκε στις δράσεις που προτίθεται να λάβει το ΥΠΕΘΑ σε συνεργασία με τους εφέδρους και τους εθνοφύλακες για την βελτίωση της καταστάσεως.

Οι δράσεις του ΥΠΕΘΑ, οι περισσότερες των οποίων προϋπήρχαν αλλά είχαν αδρανοποιηθεί για διάφορους λόγους, εξασφαλίζουν:

- Τη δυνατότητα στους στρατευσίμους για την απόκτηση δεξιοτήτων, που θα τους βοηθήσουν να ενταχθούν με αξιώσεις στο δύσκολο και ανταγωνιστικό επαγγελματικό τους βίο.

- Τη δυνατότητα συμμετοχής των εφέδρων στο σχεδιασμό και στην επάνδρωση, στη στελέχωση των μονάδων και επιτελείων, των πολεμικών πλοίων και ναυστάθμων, των πολεμικών μοιρών σε περίπτωση κρίσεως ή πολέμου, αναλόγως με την ειδικότητά τους.

- Έμφαση στην αναβαθμισμένη, ρεαλιστική και στοχοποιημένη εκπαίδευση όλων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, με παράλληλη συμμετοχή των εφέδρων.

- Παροχή οπλισμού και πυρομαχικών, στους εφέδρους, στους εθνοφύλακες και στα στελέχη της παλλαϊκής άμυνας, ώστε να μπορούν να είναι άριστα εκπαιδευμένοι, ιδίως στην παραμεθόριο και στα νησιά μας, οποτεδήποτε απαιτηθεί.

- Ενεργοποίηση θεσμών, όπως οι στρατιωτικοί αγώνες και η λήψη μέτρων ώστε τα νέα παιδιά φεύγοντας από το στράτευμα να εντάσσονται στην Εφεδρείας και στην παραμεθόριο στην Εθνοφυλακή.

Στην τελετή παρέστησαν επίσης οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ΓΕΣ αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, ΓΕΝ αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου, καθώς και η ειδική γραμματέας του ΥΠΕΘΑ Καλλιόπη Παπαλεωνίδα.