Με σημαντικές προτάσεις από διακεκριμένους ακαδημαϊκούς για την αναβάθμιση του ρυθμιστικού πλαισίου του Β΄ βαθμού Αυτοδιοίκησης ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα της διημερίδας της Περιφέρειας Αττικής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Συγκεκριμένα ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών Γιάννης Δρόσος, έθεσε βασικά ζητήματα δημοκρατίας, δικαιωμάτων και κυβερνησιμότητας μετά την οικονομική κρίση. Αναφορικά με τις προτάσεις που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης, επισήμανε ότι διακρίνονται στους τομείς: Μητροπολιτική Αυτοδιοίκηση, Φορολογική Αποκέντρωση και τον Χωροταξικό - Πολεοδομικό Σχεδιασμό.

Ο καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης ΕΚΠΑ, Μιχάλης Σπουρδαλάκης, χαρακτήρισε την συγκεκριμένη πρωτοβουλία για τον διάλογο περί Συνταγματικής Αναθεώρησης «επίκαιρη και απόλυτα νομιμοποιημένη». Επισήμανε, ότι πρόκειται για «υψηλής ποιότητας διάλογο, πειθαρχημένο και ελεύθερο που αποτυπώνει προτάσεις της κοινωνίας και κοινωνικών φορέων» ενώ σημείωσε ότι το Σύνταγμα δεν είναι πεδίο ανάλυσης μόνο των «ειδικών» και ότι στη συζήτηση μπορούν να μετέχουν όλοι από όλους τους χώρους.

Ο Ιωάννης Ψυχάρης, καθηγητής Περιφερειακής Οικονομικής Ανάλυσης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, αναφέρθηκε στον ρόλο των μητροπολιτικών περιοχών στο σύστημα διοικητικής οργάνωσης μιας χώρας και παρουσίασε εμπειρικά δεδομένα που αφορούν την διοικητική οργάνωση, τις μεταβολές του πληθυσμού, την εισοδηματική ανισότητα, τις λειτουργικές αστικές περιοχές, τη μετακίνηση για εργασία και τα υπερτοπικά δίκτυα μεταφορών στην Περιφέρεια Αττικής.

Ο Νικόλαος Κομνηνός Χλέπας, αναπλ. καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης ΕΚΠΑ, τόνισε ότι ενώ η δημιουργία ειδικού καθεστώτος για τις μητροπολιτικές περιοχές είναι ο κανόνας σε άλλες ευρωπαϊκές περιοχές, στην Ελλάδα εξακολουθεί και εκκρεμεί.

Η πρόταση μιας αναθεώρησης, ανέφερε, θα πρέπει να επιδιώκει τη συνταγματική αναγνώριση και κατοχύρωση της «μητροπολιτικότητας», λαμβάνοντας υπόψη τον σύνθετο και βαθειά εδραιωμένο χαρακτήρα του ελληνικού συγκεντρωτισμού.

Η Ιφιγένεια Καμτσίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και πρόεδρος του ΕΚΔΔΑ, μίλησε για τη σημασία του τοπικού δημοψηφίσματος και κατά πόσο αυτό συμβάλλει στη δημοκρατία και στη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων τοπικών υποθέσεων.

Τέλος, ο Παναγιώτης Δημητρόπουλος, δικηγόρος της Περιφέρειας Αττικής, ΔΜΣ Δημοσίου Δικαίου, στην εισήγησή του έθεσε το ζήτημα των συνταγματικών τροποποιήσεων που σχετίζονται με το εκλογικό σύστημα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην ανάγκη διασφάλισης της αποτροπής αιφνιδιαστικών αλλαγών στον τρόπο ανάδειξης των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την καθιέρωση ασφαλιστικών δικλείδων στο Σύνταγμα, όπως ισχύει για το εκλογικό σύστημα των βουλευτικών εκλογών.
Προεδρεύων της Διημερίδας με θέμα «Δημοκρατία, Δικαιώματα, Διαφάνεια και Δημόσιες Πολιτικές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση: Η πρόκληση της Συνταγματικής Αναθεώρησης»,( υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας και με τη στήριξη της Προέδρου του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης), ήταν ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής.

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε το πρωί στο δημοτικό θέατρο Πειραιά, η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου ή οποία όπως και η πρόεδρος του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, Γκούντρουν Μόσλερ - Τέρνστρεμ υπογράμμισαν τη σημασία της ενίσχυσης του ρόλου των Περιφερειών στην εμβάθυνση της δημοκρατίας τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση.