Στο λιμάνι του Πειραιώς βρίσκεται από χθες το σκάφος διεξαγωγής αμφίβιων επιχειρήσεων, του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ USS “Mesa Verde” (LPD-19) προκειμένου να πραγματοποιήσει ολιγοήμερη επίσκεψη για την ανάπαυση του πληρώματός του.


Το σκάφος προέρχεται από τη Σούδα όπου άφησε προς επισκευή τα ταχύπλοα – αερόστρωμνα αποβατικά του σκάφη για συντήρηση και επισκευές και φεύγοντας από τον Πειραιά θα τα παραλάβει εκ νέου. Επίσης στη Σούδα βρέθηκε και στις 1 Μαΐου, οπότε τότε πραγματοποιήθηκε και η τελετή αλλαγής κυβερνήτου, καθώς ο ως τότε κυβερνήτης πλοίαρχος Randy W.Peck παρέδωσε τα καθήκοντα του κυβερνήτου του σκάφους στον σημερινό πλοίαρχο Maxim Clark, ο οποίος έχει διατελέσει προηγουμένως ύπαρχος του αεροπλανοφόρου USS “Harry Trouman” και είναι πιλότος ελικοπτέρων με περισσότερες από 3600 ώρες πτήσεως στο ενεργητικό του.


Το USS “Mesa Verde” (LPD-19) είναι το τρίτο στη σειρά σκάφος αμφίβιων επιχειρήσεων (amphibious transport dock) κλάσεως «San Antonio” του αμερικανικού Ναυτικού και έλαβε την ονομασία του προς τιμήν του ομώνυμου τεράστιου Εθνικού Πάρκου στο Κολοράντο των ΗΠΑ και μπορεί να μεταφέρει ένα πλήρες τακτικό συγκρότημα μάχης επιπέδου τάγματος με όλη την υποστήριξή του, δυνάμεως 800 ατόμων.


Ανήκει στη δύναμη του 6ου Στόλου («της Μεσογείου») και πιο συγκεκριμένως στην Αμφίβια Ομάδα Ετοιμότητος του USS “Bataan” (“Bataan Amphibious Ready Group”), που φέρει την ονομασία «8η Αμφίβια Μοίρα» (“Amphibious Squadron – 8”).


Η τρόπις του σκάφους τέθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 2003,καθελκύστηκε στις 19 Νοεμβρίου 2004, έλαβε την ονομασία του σε ειδική τελετή στις 15 Ιανουαρίου 2005 και εντάχθηκε επιχειρησιακώς στη δύναμη του Στόλου στις 15 Δεκεμβρίου 2007 με πρώτο κυβερνήτη του τον τότε Αντιπλοίαρχο Shawn W.Lobree στο Μαϊάμι της Φλώριδας. Έχει μήκος 208 μέτρα (κατάστρωμα) και 201,4 μέτρα στην επιφάνεια της θαλάσσης, και μέγιστο πλάτος 32 μέτρα, ενώ το μέγιστο βύθισμά του φτάνει τα 7 μέτρα.


Προωθείται χάρη σε τέσσερις κινητήρες ντήζελ, που «οδηγούν» δύο άξονες και ισάριθμες προπέλλες, συνολικής ισχύος 40000 ίππων, που του επιτρέπουν να αναπτύξει ταχύτητα 22 κόμβων.


Μεταφέρει δύο αερόστρωμνα LCAC και ένα συμβατικό LCU, ενώ στον εξοπλισμό του σκάφους περιλαμβάνονται δύο εκτοξευτές RAM με βλήματα επιφανείας-αέρος RIM-116, δύο πυροβόλα των 30 χλστ έκαστο τύπου Bushmaster, καθώς και δύο πολυβόλα των 12,7 χλστ (0.5 in) για την εγγύς του προστασία.


Τέλος μπορεί να απονηώσει ή να προσνηώσει ταυτοχρόνως μέχρι δύο MV-22 tilt-rotor αεροσκάφη (περιστρεφόμενου στροφίου) ή τέσσερα μεταφορικά ελικόπτερα CH46 Sea Knight.

Λ.Σ.Μ.