Μια δυσάρεστη έκπληξη ανέμενε πριν από λίγους μήνες τον δημοφιλή τραγουδιστή Νίκο Βέρτη. Μετά από σχετικό έλεγχο, όπου οι «Ράμπο» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων έκαναν επί δύο μήνες φύλλο και φτερό τις φορολογικές δηλώσεις του, εστάλη ο «πικρός λογαριασμός» στον σεμνό και χαμηλών τόνων καλλιτέχνη, ο οποίος αναγκάστηκε τελικά να προχωρήσει σε εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων, για να πληρώσει μειωμένους φόρους και προσαυξήσεις.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, όπως προέκυψε από τη διασταύρωση των στοιχείων, ο δημοφιλής τραγουδιστής δεν είχε υποβάλει φορολογική δήλωση το έτος 2015 για εισοδήματα 650.000 ευρώ, στα οποία αντιστοιχούσε φόρος περίπου 200.000 ευρώ. Μετά τον έλεγχο της ΑΑΔΕ, επικεφαλής της οποίας είναι ο κ. Γιώργος Πιτσιλής, ο Νίκος Βέρτης υπέβαλε εκπρόθεσμα αρχική φορολογική δήλωση για τη συγκεκριμένη χρονιά, κάνοντας παράλληλα χρήση της ρύθμισης για οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων παρελθόντων ετών.

Τη λύση της εθελοντικής αποκάλυψης εισοδημάτων έχει επιλέξει ακόμα ένας σταρ του τραγουδιού, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης, όπως είχε αποκαλύψει πρόσφατα το «Secret», προκειμένου να βάλει τέλος στην πολύχρονη περιπέτειά του με τον φοροελεγκτικό μηχανισμό για τα εμβάσματα που είχε στείλει στην Κύπρο. Ο τελευταίος προχώρησε στις απαιτούμενες κινήσεις για την υπαγωγή του στην εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων, προκειμένου να κλείσει αυτό το δυσάρεστο κεφάλαιο και να αφοσιωθεί στην καριέρα του. Σημειώνεται πως από τον περασμένο Ιανουάριο οι φορολογούμενοι που βρίσκονταν σε έλεγχο άρχισαν να λαμβάνουν «ραβασάκια» με τίτλο «Ειδική πρόσκληση οικειοθελούς αποκάλυψης φορολογητέας ύλης παρελθόντων ετών». Στις προσκλήσεις αναγράφονταν ο αριθμός, η ημερομηνία της εντολής ελέγχου, η φορολογική περίοδος, η υπόθεση, καθώς και το είδος φορολογίας που αφορά ο φορολογικός έλεγχος, ενώ διευκρινιζόταν ότι «στις διατάξεις της ρύθμισης μπορούν να υπαχθούν και φορολογούμενοι για τους οποίους έχει εκδοθεί ή θα εκδοθεί εντολή ελέγχου μέχρι την 31.05.2017...». Με την υπαγωγή στη ρύθμιση όσοι φορολογούμενοι την επέλεξαν εξασφαλίζουν απαλλαγή από τις ποινικές κυρώσεις για φοροδιαφυγή, ενώ ταυτόχρονα παύουν τα περιοριστικά μέτρα που τους έχουν επιβληθεί, όπως δεσμεύσεις ακινήτων και τραπεζικών λογαριασμών. Ακόμα, οι κύριοι φόροι υπολογίζονται με βάση τους φορολογικούς συντελεστές που ίσχυαν για τις χρήσεις τις οποίες αφορούν οι νέες δηλώσεις και επιβάλλεται πρόσθετος φόρος με μειωμένους συντελεστές.

Ειδικότερα, για δηλώσεις που υποβλήθηκαν μέχρι τις 31.3.2017 ο πρόσθετος φόρος ορίστηκε στο 8% του κύριου φόρου, ενώ για δηλώσεις που υποβάλλονται μετά την ημερομηνία αυτή και μέχρι τις 31.5.2017 ο οφειλόμενος πρόσθετος φόρος ορίζεται στο 10%.