Πανικός επικρατεί στο Πλωμάρι, μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση 6,3 της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 15:30.

Αυτή τη στιγμή, κάτοικοι του χωριού έχουν βγεί όλοι έξω από τα σπίτια τους και έχουν συγκεντρωθεί στην πλατεία του χωριού. 

Αποκλειστικές πληροφορίες του parapolitika.gr από το Πλωμάρι κάνουν λόγο για κατάρρευση τεσσάρων με πέντε σπιτιών κοντά στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, ενώ εκφράζονται φόβοι και για το δημαρχείο, καθώς πρόκειται για παλιό κτίριο.

Κάτοικος της περιοχής μιλώντας στο parapolitika.gr ανέφερε πως υπάρχει κατολίσθηση στο δρόμο που συνδέει τη Γέρα με το Πλωμάρι, και έχει διακοπεί η πρόσβαση προς και από το χωριό.

Αυτή η κατάσταση επικρατεί και στα υπόλοιπα χωριά που βρίσκονται πέριξ του Πλωμαρίου. 

Ο αντιδήμαρχος του νησιού Γεώργιος Γκατζανός τόνισε αποκλειστικά στα Parapolitika.gr πως όλες οι υπηρεσίας δουλεύουν πυρετωδώς για την αποκατάσταση της ομαλότητας.

Επεσήμανε πως το νησί έχει υποστεί τεράστια φυσική καταστροφή και τόνισε πως κάτι τέτοιο δεν έχει ξανασυμβεί. Μας ενημέρωσε πως υπάρχουν κατολισθήσεις, καταρρεύσεις σπιτιών και ένας εγκλωβισμός στο χωριό Βρισά, το οποίο έχει και τις μεγαλύτερες ζημιές. Τόνισε επίσης πως η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά ελεγχομένη και πως από την αρχή της επιχείρησης που έχει στηθεί, μαζί με άλλες αρχές, προτεραιότητα έχει δοθεί στις ανθρωπινές ζωές, οι οποίες κινδύνεψαν από το χτύπημα τους εγκέλαδου.

Η Μαρία Φωτεινού κάτοικος από το χωριό Κάτω Τρίτος στη Λέσβο η οποία το 1999 ήταν στην Αθήνα ανέφερε στα parapolitika.gr πως αυτός ο σεισμός όχι μόνο της ξύπνησε όλες τις δυσάρεστες μνήμες εκείνης της περιόδου αλλά θεώρησε πως η οργή του εγκέλαδου ήταν πολύ μεγαλύτερη από τότε.

Ο Γιώργος Φινφίνης επιχειρηματίας από την πόλη της Μυτιλήνης και κάτοικος στην προάστιο της Χρυσομαλλούσας δήλωσε στα parapolitika.gr πως η λέξη τρόμος ήταν ζωγραφισμένη στα πρόσωπα των κατοίκων μόλις τέλειωσε ο σεισμός. Όλη η πόλη βγήκε στους δρόμους και ο καθένας ανέφερε την προσωπική του μαρτυρία έτσι όπως τη βίωσε.

Ο Κώστας Ψωμάς φοιτητής που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στο Μόλυβο στο Βόρειο τμήμα του νησιού επεσήμανε πως τόσο οι κάτοικοι όσο και οι τουρίστες συγκεντρώθηκαν στο Κάστρο που βρίσκεται στο χωριό και συζητούσαν μεταξύ τους για τη διάρκεια του σεισμού. Επεσήμανε επίσης πως για λίγα λεπτά το σεισμό δεν μπορούσε να επικοινωνήσει με τους συγγενείς του καθώς δεν λειτουργούσε το δίκτυο που υποστηρίζει τα κινητά τηλέφωνα.

Ο Γιώργος Γιαννουλέλης πολιτικός μηχανικός από το Πλωμάρι σε επικοινωνία που είχε με τα Parapolitika.gr ανέφερε πως όλο το χωριό εχει υποστεί ζημιές και πως οι κάτοικοι αμέσως μετά τον σεισμό συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του χωριού. Επίσης δήλωσε πως έχει πέσει τμήμα από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, το καμπαναριό στον Άγιο Παντελεήμονα, ένα μαγαζί και κάποια παλιά οικήματα.

Παράλληλα τόνισε πως η περιοχή Πολυχνίτος, η οποία βρίσκεται επίσης στο νότιο τμήμα του νησιού, έχει υποστεί επίσης ισχυρό πλήγμα από τον εγκέλαδο με αρκετά σπίτια να έχουν καταρρεύσει, καθώς πολλά από αυτά είναι παλιά και δεν άντεξαν την ισχυρή αυτή δόνηση.