Νέα ερωτήματα δημιουργούνται μετά τον εντοπισμό και δεύτερου πλοίου (και πάλι με ουκρανικό πλήρωμα) με λαθραία τσιγάρα, που πιάστηκε στην Κρήτη και ακινητοποιήθηκε στον όρμο Σφακίων, προκειμένου να ελεγχθεί από τις ελληνικές αρχές. 

Το φορτηγό πλοίο «GOLENDRI» με σημαία Τανζανίας έκρυβε στα αμπάρια του περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια λαθραία πακέτα τσιγάρα (1.557.200), με τις Αρχές να υπολογίζουν πως οι διαφυγόντες φόροι και δασμοί για το Δημόσιο ανέρχονται σε 6.019.186,94 ευρώ.



Το πλοίο οδηγήθηκε την Παρασκευή, συνοδεία πλωτού του Λιμενικού Σώματος στο λιμάνι του Ηρακλείου, όπου έγινε η καταμέτρηση του λαθραίου φορτίου.

Το GOLENDRI με έξι άτομα πλήρωμα, όλοι ουκρανικής καταγωγής, είχε αναχωρήσει από το Μαυροβούνιο με προορισμό τη Λιβύη όταν εντοπίστηκε από περιπολικό σκάφος ανοιχτής θαλάσσης του λιμενικού να πλέει στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, χωρίς φώτα ναυσιπλοΐας και σε λειτουργία το αυτόματο σύστημα εντοπισμού (A.I.S.). Το βράδυ της ίδιας ημέρας, το πλοίο σταμάτησε σε απόσταση 1,5 ν.μ. από τις ακτές των Σφακίων Κρήτης. Ταυτόχρονα, μέσω της κάμερας θερμικής απεικόνισης και της συσκευής ραντάρ του πλοίου του Λιμενικού εντοπίστηκε ταχύπλοο να κινείται προς το φορτηγό πλοίο προκειμένου να παραλάβει το λαθραίο εμπόρευμα που στη συνέχεια θα μεταφορτώνονταν σε τέσσερα φορτηγά οχήματα που εντοπίστηκαν στη ξηρά.


Μόλις έγινε αντιληπτή η παρουσία του σκάφους του ΛΣ, το ταχύπλοο και τα φορτηγά οχήματα στη ξηρά τράπηκαν σε φυγή, ενώ το φορτηγό πλοίο ανέπτυξε ταχύτητα με σκοπό την διαφυγή του, χωρίς να τα καταφέρει καθώς μετά από ειδική επιχείρηση, άνδρες του Λιμενικού Σώματος πραγματοποίησαν έφοδο στο φορτηγό πλοίο με αποτέλεσμα να συλληφθεί το πλήρωμα και το GOLENDRI να ακινητοποιηθεί.

Τα φορτηγά οχήματα καθώς και ο εξοπλισμός που θα χρησιμοποιούνταν για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκφόρτωσης τα οποία εγκαταλείφθηκαν στη ξηρά και κατασχέθηκαν από την με την Ελληνική Αστυνομία, ενώ οι έξι Ουκρανοί συλληφθέντες πρόκειται να προσαχθούν το πρωί της Κυριακής στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά.

Ερωτήματα και συγκυρίες με το τσιγαράδικο της ΣΕΚΑΠ

Ένα ακόμη σημείο που μοιάζει «γρίφος» είναι πώς τόσο το πλοίο της ΣΕΚΑΠ όσο και το νέο τσιγαράδικο, το οποίο είχε ξεκινήσει επίσης από το Μαυροβούνιο και δήλωσε προορισμό το Τομπρούκ της Λιβύης, αλλά βρέθηκε στα Σφακιά, βρέθηκαν στην Κρήτη.

Υπενθυμίζεται ότι ουκρανικό αλιευτικό στο οποίο βρέθηκαν εκατομμύρια πακέτα τσιγάρα τα οποία φέρουν σήμανση της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ, ιδιοκτησίας του Ιβαν Σαββίδη βρίσκεται ακινητοποιημένο στο λιμάνι Παλαιοχώρας στα Χανιά εδώ και επτά ολόκληρους μήνες.

Πάντως, από την πλευρά του ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο πλοίο λέγοντας πως από τους ελέγχους δεν διαπιστώθηκε ότι στα αμπάρια του είχε όπλα ή ναρκωτικά, ενώ για τα τσιγάρα υποστήριξε ότι εξήχθησαν από τη ΣΕΚΑΠ στο Μαυροβούνιο με νόμιμο τρόπο, τονίζοντας ότι η υπόθεση είναι στον εισαγγελέα.