Η βρετανική εφημερίδα Guardian επανέρχεται στο θέμα των προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα, μεταφέροντας μερικές σκληρές ιστορίες που καταγγέλθηκαν στη Χίο.

Η 15χρονη Αμίρα μίλησε για την απαγωγή της φίλης της, της Ράσα. Μετά από τρεις ημέρες, κατά τις οποίες η μικρή Ράσα αγνοείτο, η Αμίρα έλαβε στο κινητό της γυμνές φωτογραφίες της φίλης της μαζί με έναν άγνωστο άνδρα. Οι φωτογραφίες συνοδεύονταν από ένα μήνυμα που ανέφερε «θα σε απαγάγω και εσένα».

Η Αμίρα καταγγέλει επίσης τις απειλές που δέχεται από άλλους πρόσφυγες, οι οποίοι την απειλούν με απαγωγές και φόνο σε περίπτωση που την δουν να κυκλοφορεί εκτός του κέντρου φιλοξενίας. Η κατάσταση έχει ξεφύγει τόσο που η νεαρή κοπέλα, όπως και χιλιάδες άλλες στην ίδια θέση με αυτή, τρέμουν να πάνε στις τουαλέτες μετά που βραδιάζει.

Από τις καταγγελίες βέβαια δεν λείπουν και αυτές για τους ντόπιους ή για ακροδεξιές οργανώσεις οι οποίες τραυματίζουν και εκφοβίζουν συστηματικά τους πρόσφυγες. Οι πρόσφυγες μάλιστα καταγγέλουν και την αδιαφορία της τοπικής αστυνομίας, καθώς σύμφωνα με τα λεγόμενα τους δεν τους βοηθά αν βρεθούν σε ανάγκη και νιώθουν πως «δεν τους υπολογίζουν και δεν νοιάζονται για αυτούς».