To προσφυγικό, αποτελεί ένα δύσκολο, διαρκώς αυξανόμενο και με πολλές παραμέτρους πρόβλημα, το οποίο απαιτεί για την αντιμετώπιση του την αγαστή συνεργασία μεταξύ των Κρατών σε διεθνές επίπεδο. Είναι ένα συνολικό πρόβλημα και απαιτεί συνολική λύση. Η Ελλάδα με τη σειρά της, είναι μια χώρα, η οποία λόγω συγκυριών, λόγω ιστορίας αλλά και λόγω γεωστρατηγικού επιπέδου έχει βιώσει και καλείται να αντιμετωπίσει πολλές πτυχές του προσφυγικού.

Με αφορμή, λοιπόν την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων τα κόμματα προχωρήσαν σε ανακοινώσεις, ενώ και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μέσω του tweeter αναφέρθηκε στην Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων.

ΣΥΡΙΖΑ:Απομόνωση κάθε ρατσιστικής, ξενοφοβικής, μισαλλόδοξης φωνής.

Ο αριθμός ρεκόρ 65,6 εκατ. εκτοπισμένων από τις εστίες τους το 2016, τα εκατομμύρια των ξεριζωμένων ανθρώπων που πήραν το δρόμο της προσφυγιάς σε ολόκληρο τον κόσμο δημιουργούν ένα βαθύ ερωτηματικό για το τι μπορεί να σημαίνει η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων για την ζωή όλων αυτών των ανθρώπων.
Η Ευρώπη και ιδιαίτερα η χώρα μας, δοκιμάζεται καθημερινά από την προσφυγική κρίση που προκλήθηκε εξαιτίας του συνεχιζόμενου πολέμου στη Συρία. Η μόνη απάντηση που οφείλουμε να δίνουμε, είναι η απομόνωση κάθε ρατσιστικής, ξενοφοβικής, μισαλλόδοξης φωνής.
Μπροστά στα εκατομμύρια των προσφύγων, των ξεριζωμένων, των διωκόμενων από πολέμους, φτώχεια, αυταρχικά καθεστώτα, δεν μπορούμε παρά να αγωνιστούμε με κάθε μέσον, ώστε οι χιλιάδες πνιγμένοι στη Μεσόγειο, τα συρμάτινα τείχη, να αποτελέσουν σύντομα μια τραγική ανάμνηση.
Η ζωή με αξιοπρέπεια αρμόζει σε κάθε άνθρωπο. Καθήκον κάθε ανθρώπου, κάθε δημοκρατικού πολίτη, είναι η ανθρωπιά, η αλληλεγγύη,  ο σεβασμός στις Διεθνείς Συνθήκες για τους πρόσφυγες, ο αγώνας για την παύση του πολέμου στη Συρία, την ειρήνευση και τη σταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής.

ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ: Υποχρέωση μας ένα παγκόσμια κίνημα ειρήνης και δημοκρατίας

Ένας στους 113 ανθρώπους στον κόσμο είναι πρόσφυγας.  
Οι πολεμικές συγκρούσεις, εμφύλιες και μη, οι εξτρεμιστικές ένοπλες οργανώσεις τρομοκρατών, τα αυταρχικά καθεστώτα οδηγούν εκατομμύρια ανθρώπους σε αναγκαστική μετακίνηση.Ηθική μας υποχρέωση  καθίσταται ένα νέο παγκόσμιο κίνημα ειρήνης και δημοκρατίας.  Ηθική και νομική μας υποχρέωση είναι η προστασία των προσφύγων που φτάνουν στο έδαφος της χώρας μας.

· Η απόσταση από τα λόγια στην πράξη της διπρόσωπης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ καταδίκασε χιλιάδες πρόσφυγες σε εγκλωβισμό στα νησιά του Αν. Αιγαίου δημιουργώντας σε ελληνικό έδαφος συνθήκες νησιών Nauru.
· Η παράδοση των "κλειδιών" της Ευρωπαϊκής προσφυγικής πολιτικής στην Τουρκία με την εφαρμογή της αμφιλεγόμενης Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας (χωρίς να ελέγχεται η τήρηση των θεσμικών υποχρεώσεων της Τουρκίας για τα δικαιώματα των προσφύγων)  αποτελεί ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.    
· Η ανυπαρξία οποιουδήποτε κυβερνητικού σχεδίου για την ένταξη των προσφύγων που θα παραμείνουν στην χώρα μας δημιουργεί ανασφάλεια στους πρόσφυγες και κινδύνους για την κοινωνική συνοχή.
· Η προσχηματική ενασχόληση με την εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων καταδεικνύει το μέγεθος της υποκρισίας.
· Οι παράνομες μυστικές συμφωνίες με κράτη- μέλη σε βάρος οικογενειών προσφύγων αλλά και οι καταγγελλόμενες επαναπροωθήσεις από τον Έβρο Τούρκων δικαιούχων διεθνούς προστασίας προσβάλλουν την εθνική μας αξιοπρέπεια. Απαιτείται άμεσα η απόδοση ευθυνών. 

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει ζητήσει σε όλους τους τόνους την διακομματική συνεννόηση και συνεργασία για το προσφυγικό. Ο Πρωθυπουργός επέλεξε να θέσει τα δικαιώματα των προσφύγων στο διαπραγματευτικό τραπέζι με τους εταίρους παραχωρώντας στο τέλος κυριαρχία αλλά και αξιοπρέπεια. Σε αυτό δεν θα βρει συνενόχους.

ΚΚΕ:Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος τσακίζει ό,τι αφήνει όρθιο η ιμπεριαλιστική ειρήνη

Τα 65,6 εκατομμύρια πρόσφυγες και εσωτερικά εκτοπισμένοι δεν είναι απλώς μια «ανθρωπιστική κρίση». Είναι η τραγική επιβεβαίωση του πραγματικού χαρακτήρα ενός συστήματος που, όταν δεν μπορεί να λύσει τις αντιφάσεις του τσακίζοντας τα δικαιώματα των λαών, καταφεύγει στον πόλεμο σπέρνοντας φρίκη, θάνατο και προσφυγιά. Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος τσακίζει ό,τι αφήνει όρθιο η ιμπεριαλιστική ειρήνη!
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που καλλιεργεί το μύθο της δήθεν ανθρώπινης στάσης απέναντι στους πρόσφυγες, δεν είναι «αθώα του αίματος». Ευθύνεται για τον εγκλωβισμό 62.000 προσφύγων στην Ελλάδα και το διπλό εγκλωβισμό – κάτω από άθλιες συνθήκες – στα νησιά. Εφερε την ειδική ναυτική ΝΑΤΟϊκή δύναμη στο Αιγαίο, με πρόσχημα τους πρόσφυγες και μετανάστες. Δίνει το 2,4% του ΑΕΠ, 4 δισ. ευρώ κάθε χρόνο, που τα κλέβει από τους εργαζόμενους-τους άνεργους-τους συνταξιούχους-τους νέους, στη ΝΑΤΟϊκή δολοφονική μηχανή. Προσφέρει στους αμερικανονατοϊκούς ιμπεριαλιστές πολλαπλές διευκολύνσεις και υπηρεσίες, την αναβάθμιση της βάσης της Σούδας και την χρονική επέκτασή της. Συμμετέχει στις ιμπεριαλιστικές αποστολές και στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, υπηρετώντας το στόχο της γεωστρατηγικής αναβάθμισης του εγχώριου κεφαλαίου. Εμπλέκει το λαό, όλο και πιο βαθιά, στα επικίνδυνα σχέδια ΗΠΑ-ΝΑΤΟ στην περιοχή. Ευθύνεται για τον ξεριζωμό και την προσφυγιά.

Το ΚΚΕ, που σταθερά παλεύει ενάντια σε κάθε ιμπεριαλιστικό πόλεμο και κάθε ιμπεριαλιστική συμμαχία, όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, καλεί τον ελληνικό λαό, τους πρόσφυγες και μετανάστες να παλέψουν ενωμένα και οργανωμένα:

-Ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την οποιαδήποτε συμμετοχή της χώρας σε αυτούς.
-Να κλείσουν όλες οι ξένες βάσεις και στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο και τα Βαλκάνια. «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών».
-Καμία ανοχή στον εθνικισμό και το ρατσισμό.
-Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και μετανάστες
-Απεγκλωβισμός των προσφύγων και διεκδίκηση του δικαιώματός τους να πάνε στις χώρες που θέλουν, κόντρα στις συμφωνίες και τους κανονισμούς της ΕΕ
-Αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής για τους πρόσφυγες και τα παιδιά τους, όσον καιρό παραμείνουν στην Ελλάδα, μακριά από μηχανισμούς στημένους και χρηματοδοτημένους από τους ίδιους τους θύτες τους, όπως είναι οι ΜΚΟ.

Το Ποτάμι:Ας γυρίσουμε σελίδα στο προσφυγικό

Σήμερα, 20 Ιουνίου, είναι η παγκόσμια ημέρα προσφύγων. Και φέτος, όσο ίσως ποτέ άλλοτε, είναι σίγουρο ότι μπορούμε να μιλάμε για τραγωδία: στον πλανήτη ολόκληρο, στην Ευρώπη, στην Ελλάδα. Οι πολεμικές αναφλέξεις -που όχι μόνο δεν έχουν κοπάσει αλλά αναζωπυρώνονται καθημερινά- οδηγούν εκατομμύρια ανθρώπους στην προσφυγιά, εκατοντάδες χιλιάδες μάλιστα στην Ευρώπη, φυσικά και στην Ελλάδα. Όμως δυστυχώς, τόσο η αντίληψή μας περί αλληλεγγύης όσο και τα εθνικά μας αδιέξοδα, δε μας αφήνουν να προσφέρουμε σ' αυτούς τους ανθρώπους ούτε τα αυτονόητα, δηλαδή αξιοπρεπείς συνθήκες φιλοξενίας, ταχύτερες διαδικασίες διεθνούς προστασίας και, το κυριότερο, ελπίδα για το μέλλον. Ας τιμήσουμε λοιπόν ξανά μία τέτοια ημέρα, γυρίζοντας σελίδα στο προσφυγικό.

 Το Κίνημα:Συλλογική αλληλέγγυα δράση όλων των Κρατών μελών της Ε.Ε

Οι πολιτικές διάκρισης και περιορισμού που επέφερε η εφαρμογή της κοινής δήλωσης Ε.Ε. - Τουρκίας, καθιστούν το σύστημα Διεθνούς Προστασίας και προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ένα άπιαστο όνειρο ακόμα και για όσους καλύπτονται θεωρητικά από αυτό. Η πρόσφατη έκθεση του Επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νιλς Μουίζνιεκς, κάθε άλλο παρά ενθαρρυντική είναι για την Ευρώπη συνολικά, αλλά και την Ελλάδα ειδικότερα.
 
Ένα χρόνο μετά την υπογραφή της κοινής δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας, εξακολουθούμε να είμαστε μάρτυρες μίας κυβερνητικής πολιτικής χωρίς προγραμματισμό και σχέδιο, σε ό,τι αφορά τον τρόπο αντιμετώπισης του προσφυγικού ζητήματος. Μιας κυβερνητικής πολιτικής που, εναρμονισμένα με άλλα ευρωπαϊκά κράτη, δεν επιτρέπει νόμιμες και ασφαλείς διαδικασίες σε ανθρώπους που αιτούνται διεθνούς προστασίας σε ό,τι αφορά τον περιορισμό του δικαιώματος της οικογενειακής επανένωσης, ενώ αρνείται ουσιαστικά να παρέχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ένταξης όσων αναπόφευκτα θα παραμείνουν τελικά στην Ελλάδα.Το πώς μία τάχα «αριστερή» κυβέρνηση που έλεγε πως θα αλλάξει την Ευρώπη, φτάνει να υιοθετεί εθελούσια τις χειρότερες πρακτικές κάποιων κρατών μελών της ΕΕ, ας το εξηγήσουν οι ίδιοι.
 
Για το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών, η συλλογική αλληλέγγυα δράση όλων των κρατών μελών της ΕΕ και οι πολιτικές ένταξης των προσφύγων στις κοινωνίες, είναι η λύση απέναντι στα πραγματικά ζητήματα που τίθενται από την προσφυγική κρίση, ενώ αποτελούν τη μόνη απάντηση απέναντι σε κάθε ξενοφοβική συμπεριφορά που επιδιώκει να βάλει τα ανθρώπινα δικαιώματα στον πάγο.

Λαϊκή Ενότητα:Ενίσχυση των λαϊκών πρωτοβουλιών για την ανακούφιση των προσφύγων

Η Παγκόσμια Ημέρα των Προσφύγων δεν προσφέρεται για δηλώσεις «συμπόνιας» και «κροκοδείλια» δάκρυα από τους εκπροσώπους ενός διεθνούς συστήματος που στηρίζει τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την οικονομική φρίκη, ξεριζώνοντας με βία εκατομμύρια ανθρώπους από τις εστίες τους.
Ήδη, έχει αποκαλυφθεί το πραγματικό πρόσωπο της φρίκης σε μια Ε.Ε. - Φρούριο, με τους φράχτες, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και την έκρηξη της ξενοφοβίας να κυριαρχούν στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και τα κόμματα - φερέφωνα του συστήματος των τραπεζιτών και των πολυεθνικών, που απαρτίζουν το μνημονιακό μπλοκ στην Ελλάδα, έχουν τεράστιες ευθύνες για την αποδοχή της αντιπροσφυγικής συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, η οποία εγκλωβίζει χιλιάδες πρόσφυγες στην Ελλάδα και στην Τουρκία, αναγκάζοντάς τους να επιλέγουν όλο και πιο επικίνδυνους δρόμους για να φθάσουν στην Ευρώπη. Έχουν ευθύνη για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στην χώρα μας, τον κοινωνικό αποκλεισμό τους, την φυλάκισή τους σε κέντρα κράτησης αντί της παροχής διεθνούς προστασίας.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ φέρει, επίσης, την ευθύνη για την πρόσφατη συμφωνία Ελλάδας – Γερμανίας για ποσοστώσεις στις οικογενειακές επανενώσεις των προσφύγων, που ακυρώνει ένα από τα ελάχιστα θετικά στοιχεία που περιέχει ο Κανονισμός Δουβλίνου!Εξίσου βαριές είναι οι ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης για τις επικίνδυνες συναινέσεις στις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ, μπροστά στην επέκταση των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της ανθρώπινης καταπίεσης, με πρόσχημα την προσφυγική κρίση.

Η Παγκόσμια Ημέρα μπορεί να αποκτήσει νόημα μόνο αν σταθεί ως αφορμή ενίσχυσης των λαϊκών πρωτοβουλιών για την άμεση ανακούφιση των προσφύγων και για την αντιμετώπιση του προβλήματος από τη ρίζα του.
Για την απόδοση της ιδιότητας του πολιτικού πρόσφυγα σε όλους τους λαούς που είναι θύματα ιμπεριαλιστικών πολέμων και οικονομικής γενοκτονίας.
Για την αναλογική κατανομή τους σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. και την ισότιμη ένταξή τους στις κοινωνίες υποδοχής τους, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας. Για την διασφάλιση της πρόσβασής τους στην υγεία, την παιδεία, την εργασία, την κοινωνική ζωή.
Για την απομάκρυνση του ΝΑΤΟ από το Αιγαίο, την μη συμμετοχή της Ελλάδας στις επιχειρήσεις του και την απομάκρυνση των αμερικανικών βάσεων.