Ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος μιλώντας στο συνέδριο για τη διαχείριση της μετανάστευσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες, τόνισε ότι είναι αναγκαία όχι απλά μια ευρωπαϊκή, αλλά μια παγκόσμια προσέγγιση στη διαχείριση του μεταναστευτικού, αφού έχει αποδειχθεί, ότι αμιγώς εθνικά μέτρα δεν αρκούν επισήμανε 

Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι η Συνθήκη του Δουβλίνου απέδειξε, πως δεν αντέχει στο τεστ του χρόνου και της εξέλιξης και τάχθηκε υπέρ ενός δεύτερου, καλύτερου Δουβλίνου και συνέχισε ότι είναι απαραίτητο για τη διόρθωση των κενών, θα πρέπει το εθνικό σύστημα ασύλου κάθε χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να δώσει τη θέση σε μια κοινή ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική.

Στη συνέχεια πρόσθεσε, ότι η Ευρώπη-φρούριο δεν είναι κάτι θεμιτό, αλλά είναι αναγκαία μια ανοιχτή Ευρώπη, με ισχυρά εξωτερικά σύνορα και ελεύθερη μετακίνηση εντός των εσωτερικών συνόρων.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, ανέφερε ότι το δεύτερο Δουβλίνο θα καταπέσει, όπως και το πρώτο, αν δεν συνοδευτεί η βοήθεια, που θα πηγαίνει στις χώρες υποδοχής, με μοιρασμένη κατανομή των προσφύγων στα κράτη μέλη της ΕΕ και ξεκαθάρισε ότι πρέπει να  διαφυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν θέλουμε να διαχειριστούμε τα ζητήματα.

Ο κ. Μουζάλας τόνισε επίσης, ότι τα προβλήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται εκεί που δημιουργούνται, χαρακτηρίζοντας υποκριτικό, να γίνεται λόγος για ανθρώπινα δικαιώματα, μόνο μόλις πατήσουν οι πρόσφυγες το πόδι τους στην Ευρώπη. Ανέφερε χαρακτηριστικά:«Τα ανθρώπινα δικαιώματα ξεκινούν στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στο Σουδάν. Εκεί πρέπει να τα δούμε, πριν οι άνθρωποι μπουν στη βάρκα»

Πηγή: ΑΠΕ