Οριακή αρχίζει να γίνεται η κατάσταση στους δρόμους και τα πεζοδρόμια σχεδόν σε όλες τις πόλεις της χώρας λόγω της απεργίας των εργαζομένων στους Δήμους, καθώς συσσωρεύονται τόνοι σκουπιδιών. ΠΟΕ-ΟΤΑ έχουν κηρύξει συνεχείς απεργίες αντιδρώντας στις απολύσεις 10.000 συμβασιούχων, με συνέπεια να μην γίνεται αποκομιδή σκουπιδιών.

Η απεργία των ΠΟΕ-ΟΤΑ θα συνεχιστεί πανελλαδικά και αύριο, Πέμπτη, ενώ μάλιστα έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση στις 10:30, έξω από τα γραφεία στην πλατεία Καραϊσκάκη, στο Μεταξουργείο. Ανάλογη συγκέντρωση έχει αποφασίσει και το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, την ίδια μέρα, στις 10:00 στην πλατεία Ομονοίας.

Από την πλευρά του ο Δήμος Αθηναίων με ανακοίνωσή του ζητά την κατανόηση των πολιτών, καλώντας τους εμμέσως να μην πηγαίνουν τα σκουπίδια στους κάδους ώστε να μην γίνεται συσσώρευση.

«Ο δήμος Αθηναίων ζητεί τη συνεργασία και την κατανόηση των πολιτών για τα προβλήματα που ήδη έχουν αρχίσει και παρατηρούνται στην αποκομιδή των απορριμμάτων λόγω των κινητοποιήσεων, που έχει εξαγγείλει σε όλους τους δήμους της χώρας η ΠΟΕ – ΟΤΑ. Ο δήμος Αθηναίων, καλεί τους κατοίκους και τους επαγγελματίες της πόλης να συμβάλουν όλοι στη διατήρηση και προστασία της δημόσιας υγείας και της εικόνας της Αθήνας», τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Καταλήψεις σε Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Κέρκυρα

Πρόβλημα δεν αντιμετωπίζει μόνο η Αττική, αλλά και οι πολίτες σε πολλές μεγάλες πόλεις της χώρας. 

Στη Θεσσαλονίκη, οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι προχώρησαν σε καταλήψεις όλων των χώρων του κεντρικού δήμου, στο αμαξοστάσιο, το ΣΜΑ Πυλαίας και τις εποπτείες, με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιείται η αποκομιδή των απορριμμάτων. Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο γενικός γραμματέας του δήμου Θεσσαλονίκης, Θωμάς Ψαρράς, οι συμβασιούχοι επέτρεψαν να βγουν στους δρόμους μόνο τρία μικρά απορριμματοφόρα για τα νοσοκομειακά απόβλητα. Επίσης, κυκλοφορεί ένα αυτοκίνητο για τη διανομή των τροφείων τους παιδικούς σταθμούς, ένα λεωφορείο που μεταφέρει τους εθελοντές στα καμπ των προσφύγων και τέσσερα αυτοκίνητα μεταφοράς των ΑΜΕΑ.

«Θα έχουμε πρόβλημα με τα σκουπίδια μετά τη σημερινή κατάληψη του αμαξοστασίου και του ΣΜΑ αλλά και της αυριανής 24ωρης πανελλαδικής απεργίας της ΠΟΕ - ΟΤΑ. Στο κέντρο της πόλης κάνουμε αποκομιδή τέσσερις φορές την ημέρα, επομένως θα δημιουργηθεί πρόβλημα και θα γεμίσουν οι κάδοι» υποστήριξε ο κ. Ψαρράς. Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση στους δημότες σε περίπτωση που βλέπουν γεμάτους τους κάδους των απορριμμάτων να κρατούν, όσο είναι δυνατόν, τα σκουπίδια στα μπαλκόνια τους ζητώντας την κατανόησή τους έως ότου ολοκληρωθούν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

Υπό κατάληψη παραμένει το αμαξοστάσιο του δήμου Ηρακλείου, μετά από τη σχετική απόφαση που έλαβαν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, διαμαρτυρόμενοι για τις επαπειλούμενες απολύσεις των 86 συναδέλφων τους, όπως μεταδίδει το cretapost.gr. Οι απεργοί δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν την κινητοποίηση μετατρέποντας τον αποκλεισμό σε επ’ αόριστον κατάληψη, με ότι αυτό συνεπάγεται για την καθαριότητα στην πόλη.

Υπό κατάληψη βρίσκεται και το δημαρχείο Κέρκυρας. Στην κατάληψη συμμετέχουν και οι 127 συμβασιούχοι της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Κέρκυρα που προέβησαν στην εν λόγω διαμαρτυρία από νωρίς το πρωί της Τετάρτης, μη επιτρέποντας σε κανένα δημοτικό υπάλληλο να εισέλθει στο κτίριο.

Οι συμβασιούχοι του δήμου Κέρκυρας έχουν προχωρήσει ήδη από τις προηγούμενες μέρες, σε κατάληψη του αμαξοστασίου του δήμου στον Πέλεκα, ενώ τα σκουπίδια έχουν αρχίσει στην Κέρκυρα να σχηματίζουν «βουνά», με τη δυσοσμία, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, να γίνεται πλέον αισθητή σε όλους τους δρόμους και τις γειτονιές του νησιού, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Η διεύθυνση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Κέρκυρας κάνει έκκληση στους πολίτες, έως ότου ομαλοποιηθεί η αποκομιδή των απορριμμάτων, να γίνεται προσεκτικός διαχωρισμός των ανακυκλώσιμων υλικών, από τα υπόλοιπα απορρίμματα, να φυλάσσονται όσο είναι δυνατόν στις οικίες, οι δε επιχειρήσεις καλούνται να προβαίνουν στη δεματοποίηση των υλικών συσκευασίας και να τα αποθηκεύουν σε δικούς τους χώρους.