Την απόφαση να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους με αποτέλεσμα να παραμείνουν στους δρόμους τα σκουπίδια, αποφάσισε η ΠΟΕ-ΟΤΑ, όπως είχε προαναγγείλλει από το πρωί μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και τον Τηλέμαχο Σαντοριναίο ο πρόεδρος Νίκος Τράκας.

Παρόλο που νωρίτερα η ΠΟΠ-ΟΤΑ αποφάσισε να σταματήσει η απεργία, η ΠΟΕ-ΟΤΑ αποφάσισε ομόφωνα πως απορρίπτει την πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών και συνεχίζει έως και την Πέμπτη τις κινητοποιήσεις που είχε εξαγγείλει.

Μέχρι το βράδυ αναμένεται να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους στον Πάνο Σκουρλέτη, που θα περιλαμβάνει, όπως λένε την νομιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. 

Η νομοθετική ρύθμιση που ο Υπουργός Εσωτερικών αναμένεται να καταθέσει την Δευτέρα στην Βουλή, θα προβλέπει, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, παράταση των συμβάσεων για όλους τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, μέχρι την ανακοίνωση των προσωρινών αποτελεσμάτων του διαγωνισμού που θα "τρέξει" το ΑΣΕΠ για την πρόσληψη τουλάχιστον 2.500 μόνιμων υπαλλήλων καθαριότητας στους Δήμους.

Νωρίτερα σήμερα, η ΠΟΠ-ΟΤΑ αποφάσισε να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις τονίζοντας ότι η πρόταση Σκουρλέτη "διασφάλισε τη συνέχεια της εργασίας των συμβασιούχων αλλά και τις μόνιμες θέσεις προσωπικού, στις οποίες το εργατοτεχνικό προσωπικό που εργάζεται σήμερα, θα απολαμβάνει αυξημένη μοριοδότηση".

Στην απόφαση της ΠΟΠ-ΟΤΑ σημαντικό ρόλο, όπως αναφέρουν τα στελέχη της, διαδραμάτισε η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στις μεγάλες πόλεις, για έβδομη ημέρα με τα σκουπίδια να δημιουργούν "βουνά" και την κατάσταση αν γίνεται αφόρητη λόγο και της ζέστης.

Το θέμα της νομοθετικής ρύθμισης αναμένεται να τεθεί και στην συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας το πρωί της Δευτέρας, με τον Υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη να έχει αφήσει ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο για την αντιμετώπιση της "υγειονομικής βόμβας" των σωρευμένων σκουπιδιών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι πιθανή ακόμη και η επιστράτευση προσωπικού εφόσον κάτι τέτοιο απαιτηθεί.

Ήδη πάντως, Υπουργείο Υγείας και ΚΕΕΛΠΝΟ έχουν ζητήσει την άμεση αποκομιδή των σκουπιδιών για λόγους δημόσιας υγείας.

Διαβάστε επίσης

Έκτακτη συνέντευξη Τύπου της ΠΟΕ – ΟΤΑ