Ένα εξαιρετικώς ενδιαφέρον συνέδριο για την εξέταση «των τάσεων» που «βαδίζουν» τα πολεμικά ναυτικά σε όλο τον κόσμο, ιδιαιτέρως δε τα ευρωπαϊκά, τα κοινά προβλήματα που τα απασχολούν αλλά και οι κοινές λύσεις που ακολουθούνται για την επίλυσή τους, τουλάχιστον στα περισσότερα εξ αυτών, πραγματοποιήθηκε στην Ολλανδία με τη συμμετοχή και του Έλληνος αρχηγού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, αντιναυάρχου Νικόλαο Τσούνη ΠΝ.

Το διεθνές συνέδριο με την επωνυμία “Navy VIP Days 2017” διεξήχθη στο Άμστερνταμ και στο Ντεν Χέλντερ, τη γνωστή κύρια βάση του Ολλανδικού Βασιλικού Ναυτικού αλλά και σημαντικό ναυπηγοεπισκευαστικό κέντρο της ολλανδικής ναυπηγικής βιομηχανίας. Και με τις δύο προαναφερθείσες «ιδιότητες» η βάση του Ντεν Χέλντερ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, καθώς από εκεί παραλήφθηκαν όλες οι φρεγάτες τύπου Standard (“S”) του ΠΝ από τη δεκαετία του ΄80 και εντεύθεν, συνολικώς 10 φρεγάτες!

Πιο συγκεκριμένα, το συνέδριο, μεταξύ άλλων, απασχόλησαν θέματα όπως: «Η ναυτική ισχύς στη θαλάσσια στρατηγική και πολιτική», «Παγκόσμιες εξελίξεις στην ασφάλεια του θαλάσσιου περιβάλλοντος – Γνωστές και άγνωστες ψηφιακές απειλές»,

«Επιχειρησιακές απαιτήσεις και υποστήριξη για επιχειρήσεις θαλάσσιας ασφάλειας», «Η επαφή μεταξύ των ανθρώπινων και των αυτόνομων συστημάτων, συστήματα αυτοδιαγνώσεως» κλπ.

Το προαναφερθέν συνέδριο συνδιοργανώθηκε, για πρώτη φορά, από το Ολλανδικό Βασιλικό Ναυτικό και την εταιρία THALES και επικεντρώθηκε σε θέματα προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι ναυτικές δυνάμεις για την ολοκλήρωση της αποστολής τους, καθώς και στις εξελίξεις στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Μέσα σε αυτό το ευρύτερο περιβάλλον, ο αρχηγός ΓΕΝ ενημερώθηκε για τις εξελίξεις και τάσεις τόσο σε θέματα συγχρόνου αντιλήψεως σχετικώς με το θαλάσσιο περιβάλλον και τη ναυτική ισχύ, όσο και σε θέματα ναυτικής τεχνολογίας, ενώ ξεναγήθηκε στο ναύσταθμο στο Ντεν Χέλντερ, όπου ενημερώθηκε για τις δυνατότητες και τις εξελίξεις του Ολλανδικού Ναυτικού.