Όλα τα έδωσε στην ΠΟΕ - ΟΤΑ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, καθώς οι λόφοι με τα σκουπίδια -εν μέσω καύσωνα και τουριστικής περιόδου- αποτελούν βαρύ πλήγμα για την εικόνα της κυβέρνησης. Με την πλάτη στον τοίχο, λόγω της απεργίας αλλά και των προηγούμενων υποσχέσων της κυβέρνησης που αθετήθηκαν, ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να αποδεχθεί τα αιτήματα των εργαζομένων.

Όπως σημειώνεται και στην επίσημη ενημέρωση από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη με την ΠΟΕ - ΟΤΑ, «συζητήθηκαν οι διεκδικήσεις των εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας των δήμων, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, λόγω μη αποκομιδής των απορριμματοφόρων».

Οι νέες προτάσεις που η κυβέρνηση σκοπεύει να ενσωματώσει στην τροπολογία που έχει καταθέσει στη Βουλή, όπως αναφέρονται στην ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, είναι:

1. Βελτίωση όρων για τη συμμετοχή των συμβασιούχων εργαζομένων στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, με την πλήρη απαλοιφή του ηλικιακού ορίου.

2. Οι υφιστάμενοι συμβασιούχοι εργαζόμενοι θα μοριοδοτηθούν, σύμφωνα και με όσα προβλέπει η τροπολογία, ενώ άμεση αναμένεται η σύναψη των νέων συμβάσεων για τη συνέχιση της εργασίας τους.

3. Οι περίπου 2.500 θέσεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα, τις οποίες μέχρι στιγμής έχουν αιτηθεί οι δήμοι και έχουν ήδη εγκριθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών, αποτελεί τη βάση εκκίνησης, καθώς οι πραγματικές ανάγκες των δήμων σε προσωπικό καθαριότητας είναι πολύ μεγαλύτερες.

4. Σαφής θέση της κυβέρνησης, για την οποία θα υπάρξει μέριμνα, είναι ότι η αποκομιδή των απορριμμάτων πρέπει να γίνεται με ίδια μέσα των δήμων και όχι από ιδιώτες εργολάβους.

Τις νέες υποσχέσεις της κυβέρνησης εξετάζει αυτήν την ώρα η ΠΟΕ - ΟΤΑ προκειμένου να καθορίσει τη στάση της, εάν δηλαδή θα συνεχιστεί ή όχι η απεργία.