Απελπιστική κατάσταση, αποπνικτική ατμόσφαιρα, εφιαλτική καθημερινότητα. Με αυτές τις φράσεις οι κάτοικοι και έμποροι περιγράφουν την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο πρώτο λιμάνι της χώρας, την πρώτη περιοχή που αντικρίζουν οι χιλιάδες τουρίστες που επισκέπτονται την χώρα μας, καθώς για 10η ημέρα τα σκουπίδια πλημμυρίζουν τους δρόμους, τα πεζοδρόμια και τις εισόδους σπιτιών και καταστημάτων.

Με κάθε τρόπο ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, προσπαθεί να δώσει έστω και προσωρινές λύσεις για να «απεγκλωβίσει» τους δημότες από την τραγική κατάσταση που αντιμετωπίζουν δύο εβδομάδες τώρα καθώς είναι αναγκασμένοι να ζουν μέσα σε τόνους σκουπιδιών.

Την ώρα που η κατάσταση στον Πειραιά γίνεται εφιαλτική όπως την περιγράφουν οι κάτοικοι, οι οποίοι πολλοί αναγκάζονται να κυκλοφορούν με ιατρικές μάσκες προκειμένου να αποφύγουν τον κίνδυνο μολύνσεων, η κυβέρνηση αδυνατεί για άλλη μια φορά να δώσει λύση με αποτέλεσμα οι συμβασιούχοι να συνεχίζουν την απεργία τους, αφού περιμένουν την μονιμοποίησή τους, όπως τους είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση. Ωστόσο, οι όγκοι σκουπιδιών στους δρόμους και στις γειτονιές του Πειραιά, που βρίσκονται ήδη σε αποσύνθεση, αλλά και η εμφάνιση ποντικιών κάνουν την κατάσταση επικίνδυνη, ενώ την ίδια ώρα νέο κύμα καύσωνα έρχεται από την Αφρική επιδεινώνοντας το πρόβλημα με τους ειδικούς να μιλούν για υγειονομική βόμβα.  

Γιάννης Μώραλης: Οριακή η κατάσταση στον Πειραιά

Ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, μιλώντας στα parapolitika.gr χαρακτηρίζει οριακή κατάσταση στο Δήμο Πειραιά, για την δημόσια υγεία, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου προς την κυβέρνηση.  «Η απόφαση για τη συνέχιση της απεργίας από τους συμβασιούχους στον τομέα της Καθαριότητας σε όλη τη χώρα,  αποτελεί σίγουρα μια δυσάρεστη εξέλιξη . Ανεξάρτητα του δίκαιου των αιτημάτων τους ή των λαθών της κυβέρνησης που μας οδήγησαν σε αυτήν την κατάσταση,  η εξέλιξη είναι σίγουρα αρνητική. Στον Πειραιά η κατάσταση είναι πλέον οριακή για τη δημόσια υγεία αλλά και για την εύρυθμη λειτουργία της πόλης», δηλώνει και υπογραμμίζει με έμφαση πως: Χρέος των Δημάρχων είναι η προστασία της πόλης και υποχρέωση τους να ανταποδίδουν στους πολίτες αυτά για τα οποία οι ίδιοι πληρώνουν κάθε μήνα και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία για όλους. Δυστυχώς,  στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι απολύτως αντικειμενική η αδυναμία των Δημάρχων να αντιμετωπίσουν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά από 10 μέρες απεργίας».  

Γιάννης Μώραλης, Δήμαρχος Πειραιά

Ψεκασμοί

Η «κόλαση» με τα σκουπίδια στους δρόμους του Πειραιά συνεχίζεται, όσο η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να κρατήσει «ομήρους» τους εργαζόμενους των Δήμων δημιουργώντας νέα γενιά συμβασιούχων δεν αναλαμβάνει την ευθύνη να δώσει οριστική λύση. Ούτε καν η χθεσινή παρέμβαση του πρωθυπουργού φάνηκε ικανή να υποστηρίξει την ομαλότητα των εξελίξεων με τους συμβασιούχους που στηρίχθηκαν στις υποσχέσεις των κυβερνώντων για την μονιμοποίησή τους, ενώ δεν υπήρχαν τέτοια περιθώρια από όσα συμφώνησε και υπέγραψε η κυβέρνηση.

Παρ' ότι οι Δήμαρχοι δεν είναι αυτοί που θα δώσουν την λύση, αλλά η κυβέρνηση, ωστόσο από χθες ο Δήμος Πειραιά ξεκίνησε ψεκασμούς καθώς σε συνδυασμό με την αύξηση της θερμοκρασίας και το γεγονός ότι τα σκουπίδια βρίσκονται πλέον σε αποσύνθεση, μετατρέπουν την κατάσταση σε ιδιαιτέρως επικίνδυνη για την δημόσια υγεία. «Αυτά που η Δημοτική Αρχή μπορεί να κάνει στον Πειραιά τα υλοποιεί. Έγινε από εχθές ψεκασμός των απορριμμάτων ώστε να μειώσουμε κατά το δυνατό το πρόβλημα. Καθημερινά κατά τη διάρκεια της απεργίας βγαίνουν στους δρόμους 5 οχήματα ασφαλείας,  τα οποία συλλέγουν τα απορρίμματα από τα νοσοκομεία, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, το Πανεπιστήμιο και κατά το δυνατό από παιδικές χαρές. Από εχθές το βράδυ τα αυτοκίνητα ασφαλείας αυξήθηκαν ώστε να μειώσουμε περαιτέρω  την κατάσταση που επικρατεί. Δυστυχώς αυτές είναι οι μοναδικές ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε και που φυσικά δεν λύνουν το πρόβλημα».   

«Βρείτε άμεσα λύση»

«Υποχρέωση  της κυβέρνησης είναι να βρει μια λύση άμεσα  και χρέος των εργαζομένων να κατανοήσουν την επικινδυνότητα της κατάστασης και να επανακαθορίσουν τη στάση τους», σημειώνει ο Γιάννης Μώραλης, ωστόσο ο Δήμαρχος Πειραιά, υπογραμμίζει και μια  επιπλέον διάσταση της αποκομιδής σκουπιδιών ξεκαθαρίζοντας στα parapolitika.gr “Επίσης θα πρέπει οι πολίτες να γνωρίζουν ότι και μετά τη λήξη της απεργίας, όταν αυτή αποφασιστεί,  θα χρειαστούν τουλάχιστον 10 ημέρες για να επανέλθει η πόλη στην κατάσταση που όλοι επιθυμούμε», ενώ απευθυνόμενος στους Πειραιώτες υπογραμμίζει: «Γνωρίζω ότι τα παράπονα των δημοτών αρκετές φορές απευθύνονται στη Δημοτική Αρχή αλλά αυτό είναι κατανοητό,  καθώς δεν είναι υποχρεωμένοι να γνωρίζουν τις αιτίες της απεργίας που καμία σχέση με τον Δήμο έχουν, αλλά ούτε και να γνωρίζουν τις δυνατότητες  αντίδρασης των Δημοτικών Αρχών σε μια τέτοια κατάσταση. Τέλος για μια ακόμα φορά απευθύνω έκκληση στους δημότες, τους εμπόρους και τους ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης, προκειμένου να κατεβάζουν στους δρόμους τουλάχιστον μέχρι την Πέμπτη,  τα λιγότερα δυνατά απορρίμματα».  

Βασίλης Κορκίδης: «Βρείτε λύση, χανόμαστε»

Έντονη είναι η κραυγή απόγνωσης που εκπροσώπου των Εμπόρων του Πειραιά και Προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Βασίλη Κορκίδη. Θαμμένοι κάτω από τόνους σκουπιδιών είναι οι κάδοι, τα πεζοδρόμια, αλλά και οι είσοδοι των καταστημάτων σε πολλές γειτονιές του Πειραιά, όπως και στους υπόλοιπου δήμους της χώρας, που εν μέσω τουριστικής σεζόν τα καταστήματα, τα εστιατόρια και τα καφέ μένουν άδεια. Ο κ. Κορκίδης μέσα από τα parapoltika.gr απευθύνει έκκληση προς τους αρμόδιους να βρουν άμεσα λύση στο θέμα των σκουπιδιών καθώς η πόλη εκτός από την οικονομική ασφυξία, έχει να αντιμετωπίσει και την ασφυξία από τους τόνους σκουπιδιών που εν μέσω τουριστικής περιόδου έχουν κατακλύσει δρόμους και πεζοδρόμια με αποτέλεσμα η εμπορική κίνηση να είναι σχεδόν μηδενική. «Συζητήσεις, συναντήσεις, διαπιστώσεις, δεσμεύσεις, υποσχέσεις, κατηγορίες και ευθύνες, χωρίς όμως λύση στο πρόβλημα της αποκομιδής των σκουπιδιών. Αυτή την ώρα απαιτούνται άμεσες λύσεις και όλα τα άλλα έπονται. Απευθύνω έκκληση σε όλους τους εμπλεκόμενους, να βρουν λύση, πριν ο κοινωνικός αυτοματισμός σκεπάσει το σοβαρό πρόβλημα των απορριμμάτων. Δεν χρειάζεται για κάθε χρόνιο πρόβλημα να περιμένουμε κάποιο προαπαιτούμενο της τρόικας για να μας το λύσουν. Ας αποδείξουμε αυτή τη φορά, ότι μπορούμε και μόνοι μας», σημειώνει χαρακτηριστικά στα parapolitika.gr.  

Βασίλης Κορκίδης, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά

Να σημειωθεί ότι χθες ο κ. Κορκίδης έστειλε σχετική επιστολή διαμαρτυρίας προς τον αρμόδιο υπουργό κ. Σκουρλέτη, σημειώνοντας τα προβλήματα του εμπορικού κόσμου του Πειραιά, από την συσσώρευση των σκουπιδιών.