Και μπορεί ο δήμος να απαντά με επίσημα έγγραφα ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει αφού όλα είναι «νόμιμα» αλλά δυστυχώς η… παρανομία καλά κρατεί και μάλιστα αποδεικνύεται ιδιαιτέρως.. εύκολα!

Πόσο δύσκολο ήταν άραγε να εξακριβωθεί το ποσοστό της παράνομης διαφήμισης σε τέντες περιπτέρων; Εννοείται πως καθόλου αφού μία αυτοψία στο σημείο είναι εύκολο να πραγματοποιηθεί και να αποδείξει ότι απλά δεν είμαστε… ελέφαντες!

 

Κύριοι λοιπόν της δημοτικής αρχής και χωρίς να έχουμε καμία διάθεση να εναντιωθούμε στα λεγόμενα σας και τα στοιχεία που στείλατε, συνεχίζουμε τα ερωτήματά μας αφού ίσως δεν γνωρίζουμε… αρκετά για το θέμα της παράνομης διαφήμισης.

Υπάρχει λοιπόν συγκεκριμένη εταιρεία που λυμαίνεται την πόλη της Θεσσαλονίκης και ειδικότερα το ιστορικό της κέντρο και η οποία συνεχίζει να «πειράζει» τις διαστάσεις στις διαφημιστικές τέντες περιπτέρων.

Το συγκεκριμένο διαφημιστικό μήνυμα (στο περίπτερο επί της οδού Τσιμισκή στην πλατεία Αριστοτέλους) αλλάχτηκε περίπου στις 12-13/6.

Περίπτερο στην οδό Τσιμισκή 32

Το ίδιο συνέβη και με το περίπτερο της οδού Εγνατίας 152 το οποίο και αυτό άλλαξε το διαφημιστικό του μήνυμα περί τα τέλη Ιουνίου.

Περίπτερο οδού Εγνατίας 152

Μπορείτε να μας πείτε αν έγινε πρώτα ο προαπαιτούμενος από τις αρμόδιες υπηρεσίες έλεγχος (Ν.2946/2001, άρθρο 5 παρ.1) των πλαισίων και του περιεχομένου των διαφημιστικών μηνυμάτων  τα οποία αντικατέστησαν τα προϋπάρχοντα ;

Ν.2946/2001,άρθρο 5 παρ.1

Το Τμήμα Ελεγκτών & Επιδοτών της Διεύθυνσης Δημοτικών Προσόδων και Πόρων του Δήμου δεν το έχει αντιληφθεί ή το έχει αντιληφθεί και απλώς αδρανεί;

Η οικονομική υπηρεσία δεν έχει (προφανώς) ελέγξει ότι η συγκεκριμένη διαφημιστική, για ακόμα μία φορά παρέβλεψε τις επιτρεπόμενες, από την κείμενη νομοθεσία, διαστάσεις προβολής του διαφημιστικού μηνύματος και έκανε τα… δικά της;

Διότι όπως αναφέρει η σχετική απάντηση από τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών και η οποία επικεντρώνεται στη νομιμότητα της κατάληψης των κοινοχρήστων χώρων και ΟΧΙ στη νομιμότητα των διαστάσεων των προβαλλομένων διαφημιστικών μηνυμάτων, αρμόδιο για τον έλεγχο της νομιμότητας των προβαλλόμενων διαστάσεων είναι το παραπάνω Τμήμα Ελεγκτών και Επιδοτών πετώντας του ουσιαστικά έτσι το μπαλάκι.

Απάντηση από τον δήμο Θεσσαλονίκης

Μήπως δεν μπορεί να κατανοήσει τις προδιαγραφές των επιτρεπόμενων πλαισίων και να κατανοήσει τη διαφορά μεγέθους μεταξύ ενός παραλληλόγραμμου και ενός τριπλάσιου (σε μέγεθος) τραπεζίου πλαισίου στις τέντες (Ν.2946/2001, ΚΥΑ 52138/25.11.2003, άρθρο 4 Περ. 1. Ε, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με την ΚΥΑ 18801/ 27.04.2006) ;

Ν.2946/2001, ΚΥΑ 52138/25.11.2003, άρθρο 4 Περ. 1. Ε

Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν η συγκεκριμένη διαφημιστική εταιρεία δεν έχει ενδιαφερόμενο πελάτη για κάποιο περίπτερό του, αυτοπροβάλλεται τοποθετώντας όμως νομίμων διαστάσεων διαφημιστικά πλαίσια. Εν ολίγοις η εταιρεία, σε ότι αφορά τα δικά της συμφέροντα, τηρεί κατά γράμμα το νόμο.

Ραδιοφωνικό σποτ περιπτεριούχων

Εκτός όμως της απάντησης του δήμου Θεσσαλονίκης, είχαμε και μία… ραδιοφωνική σποτ-απάντηση του Σωματείου Ενοικιαστών Περιπτέρων οι οποίοι μάλλον δεν αντιλήφθηκαν το πλαίσιο του ρεπορτάζ.

Σκοπός δεν ήταν να θιγούν οι ιδιοκτήτες περιπτέρων αλλά οι εταιρείες που λυμαίνονται τις πόλεις με τις παράνομες διαφημίσεις τους.

Τέλος, πρέπει να επισημάνουμε ότι οι ιδιοκτήτες περιπτέρων όποιες και αν είναι οι διαστάσεις του διαφημιστικού πλαισίου, τα ίδια χρήματα πρόκειται να λάβουν, τα ίδια τέλη θα πληρώσουν στο δήμο, ο δήμος βέβαια τα ίδια τέλη θα εισπράξει και φυσικά, η ίδια ακριβώς δουλειά θα γίνει…

Εδώ θα είμαστε…

Αναδημοσίευση από το dimaxos.gr