Το έργο που επιτελεί το προσωπικό της 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας (8η Μ/Π ΤΑΞ – «VIII MΠ ΗΠΕΙΡΟΥ») σε συνδυασμό με την αποστολή, το όραμα, την ιστορία, τον πολιτισμό, αλλά και τα κύρια χαρακτηριστικά της περιοχής ευθύνης της που είναι ολόκληρη η Ήπειρος και η ελληνοαλβανική μεθόριος παρουσίασε ο σχηματισμός στο ΓΕΣ, ενώ τις μέρες αυτές είναι η σειρά της εκ διαμέτρου αντιθέτως ευρισκόμενης στον ελλαδικό χώρο 95η ΑΔΤΕ.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση του ΓΕΣ «Παρακολουθήσαμε τις πάσης φύσεως δραστηριότητές τους, τις πρωτοβουλίες και τις συνέργειες για τις οποίες αισθάνονται υπερήφανοι, αλλά και ενημερωθήκαμε για την περιοχή που εδρεύουν και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της».

Ποια είναι η 8η Μ/Π Ταξιαρχία

Η σημερινή 8η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία προέρχεται από την ιστορική VIII (8η) Μεραρχία Πεζικού, η οποία συγκροτήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 1912, ως «Μεραρχία Ηπείρου» με διαταγή του τότε επικεφαλής του Μετώπου της Ηπείρου αντιστρατήγου Σαπουντζάκη, που εκδόθηκε στη Φιλιππιάδα, με πρώτο της διοικητή τον συνταγματάρχη Δημήτριο Ματθαιόπουλο.

Στις 11 Ιανουαρίου 1913, με διαταγή του τότε αρχιστρατήγου Διαδόχου Κωνσταντίνου, ο σχηματισμός μετονομάστηκε σε «VIII Μεραρχία». Η Μεραρχία συνέβαλε καθοριστικώς στην απελευθέρωση των Ιωαννίνων και εν συνεχεία προήλασε στη Βόρειο Ήπειρο, καταλαμβάνοντας, τον Μάρτιο του 1913, την Κλεισούρα, το Αργυρόκαστρο, την Πρεμετή και το Τεπελένι.

Στις 23 Ιουνίου 1913 η Μεραρχία μετακινήθηκε ατμοπλοϊκώς στη Θεσσαλονίκη και συμμετείχε στον Ελληνο-βουλγαρικό Β’Βαλκανικό πόλεμο (1913). Στα μέσα Ιουνίου 1913 κατέλαβε Ξάνθη, Παρανέστι και Κομοτηνή, παραμένοντας στη Δυτική Θράκη μέχρι την υπογραφή της συνθήκης λήξεως του πολέμου.

Κατά τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο, τον Ιούλιο του 1917, η Μεραρχία επανήλθε στην Ήπειρο και από τον Νοέμβριο του 1918 εγκαταστάθηκε στα Ιωάννινα.

Στη διάρκεια της Μικρασιατικής εκστρατείας του ΕΣ (1919-1922) η Μεραρχία συμμετείχε «συμβολικώς» μόνο με ένα εκ των τριών συνταγμάτων της, το 15ο ΣΠ, το οποίο ωστόσο σημείωσε σημαντικές επιτυχίες.

Από το 1922-ως το 1940 η Μεραρχία παρέμεινε στα Ιωάννινα με κύρια αποστολή τη φύλαξη τη φύλαξη των ελληνοαλβανικών συνόρων.

Ασφαλώς κορυφαία στιγμή στην ιστορία της είναι η γνωστή δράση της στη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940-41, όταν με διοικητή της τον υποστράτηγο Χαράλαμπο Κατσιμήτρο έδωσε τον κρίσιμο επιβραδυντικό αγών των πρώτων ημερών αποκρούοντας επιτυχώς την ιταλική επίθεση, μέχρις ότου ουσιαστικώς ολοκληρωθεί η ελληνική επιστράτευση και ξεκινήσει η επιτυχής αντεπίθεση του ΕΣ.

Σημαντική είναι και η δράση της VIII Μεραρχίας στη διάρκεια του αιματηρού ελληνικού Εμφυλίου πολέμου (1946-1949) με κύριο τομέας δράσεώς της και πάλι την Ήπειρο, λόγω της ιδιαιτερότητος των επιχειρήσεων αλλά και της αμέσου γειτνιάσεως των συνόρων με την υπό κομμουνιστικό καθεστώς τότε Αλβανία, που παρείχε κάθε είδους υποστήριξη στους αντάρτες του «ΔΣΕ». 

Και μετά το πέρας του Εμφυλίου, η Μεραρχία παρέμεινε στην Ήπειρο, με έδρα τα Ιωάννινα, μέχρι και το 2013, όταν στο πλαίσιο της αναδιοργανώσεως του Ελληνικού Στρατού, μειώθηκε η δύναμή της και τροποποιήθηκε η σύνθεσή της, μετατρεπόμενη έτσι σε μηχανοποιημένο σχηματισμό επιπέδου ταξιαρχίας με την ονομασία 8η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία (8η Μ/Π ΤΑΞ – «VIII MΠ ΗΠΕΙΡΟΥ»)