Με την έκδοση της απαραίτητης «οδηγίας προς ναυτιλομένους» (NAVTEX), βάση της οποίας ανακοινώθηκε ουσιαστικώς η έναρξη των εργασιών του γεωτρύπανου και η κήρυξη «ζώνης ασφαλείας» ακτίνος 5 ναυτικών μιλίων πέριξ της εξέδρας γεωτρήσεως “West Kapella”, στο τεμάχιο «Νο.11» της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέδωσε η Λευκωσία.

Στη νόμιμη αυτή ενέργεια της Κύπρου απάντησε σήμερα η Άγκυρα εκδίδοντας δική της NAVTEX, την 697/17, για τη διενέργεια ναυτικών ασκήσεων στα διεθνή ύδατα της Κύπρου, επί της Κυπριακής ΑΟΖ, περιλαμβάνοντας τα τεμάχια «Νο.5,6 και 7», σε μικρή απόσταση από το τεμάχιο «Νο.11», όπου θα διεξαχθεί η γεώτρηση, για το διάστημα αύριο και μεθαύριο, Τετάρτη 12 και Πέμπτη 13 Ιουλίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συμφώνως με την κυπριακή NAVTEX (258/17), που εκδόθηκε στις 0600 της 10 Ιουλίου 2017 από το Κέντρο Συντονισμού Ερεύνης και Διασώσεως της Λάρνακος, δεσμεύεται η συγκεκριμένη περιοχή για διάστημα τριών μηνών, όσο δηλαδή προβλέπεται να διαρκέσει και η δοκιμαστική γεώτρηση, και απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η προσέγγιση οποιουδήποτε σκάφους σε απόσταση μικρότερη των 5 ναυτικών μιλίων.

Συμφώνως με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος» της Κύπρου, η εξέδρα/πλωτό γεωτρύπανο, που θα διενεργήσει τη γεώτρηση για λογαριασμό της γαλλοϊταλικής κοινοπραξίας “TOTAL-ENI”, αναμένεται να φθάσει αύριο 12 Ιουλίου, στις 03:00 το ξημέρωμα, ανήμερα του Αγίου Ονησιφόρου, στο τεμάχιο «Νο.11» της κυπριακής ΑΟΖ στον σημείο-στόχο «Ονησίφορος Δυτικό -1», ενώ όπως υποστηρίζει η ίδια εφημερίδα, μόνο στην περίπτωση που το Παρίσι κρίνει ότι απειλείται η ασφάλεια προσωπικού, αλλάζουν τα πλάνα, όπως δήλωσαν σε αυτήν στελέχη της “TOTAL”.

«Εξερευνητικές δραστηριότητες θα λάβουν χώραν από τη 12η Ιουλίου 2017 και για μία περίοδο τριών μηνών σε μία κυκλική περιοχή με ακτίνα 5 ν.μ. από τη θέση 33 13.272 Βόρειο και 031 59.684 Ανατολικό. Για λόγους ασφαλείας όλων των ναυτιλομένων συνιστάται ισχυρώς να αποφεύγεται η είσοδος στην προαναφερθείσα περιοχή».

Με μία δεύτερη NAVTEX (257/17) το αρμόδιο κυπριακό ΚΣΕΔ προειδοποιεί τους ναυτιλομένους ότι απαγορεύεται η προσέγγιση οποιουδήποτε σκάφους σε ακτίνα μικρότερη των 500 μέτρων από οποιοδήποτε εξωτερικό σημείο του ερευνητικού σκάφους για λόγους ασφαλείας.

Επίσης το ΚΣΕΔ Λάρνακος με άλλη, ξεχωριστή, NAVTEX (256/17) εξήγγειλε τη διενέργεια πολυεθνικής ασκήσεως ερεύνης-διασώσεως για αύριο 12 Ιουλίου, από 05:00 ως 11:00, προφανώς υποστηρικτική της ενεργείας του γεωτρυπάνου. Γι’ αυτήν την τελευταία κυπριακή NAVTEX οι Τούρκοι εξέδωσαν παράνομη αντι-NAVTEX (696/17) με την οποία ενημερώνουν του ναυτιλομένους ότι η προηγηθείσα εξαγγελτική κυπριακή NAVTEX εκδόθηκε από «παρανόμως από αναρμόδιο σταθμό».

Συμφώνως με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος» το ερευνητικό σκάφος/γεωτρύπανο θα κατεβάσει πρώτα ένα τηλεκατευθυνόμενο υποβρύχιο όχημα, προκειμένου να δώσει εικόνα για τυχόν υπάρξει ναυαγίων στην περιοχή, προτού ξεκινήσει να δουλεύει το γεωτρύπανο. Η γεώτρηση ξεκινά με διάμετρο 32 ιντσών και καταλήγει στον στόχο με οπή 9 ιντσών. Αν υπάρχει κοίτασμα, θα προχωρήσει σε αυτό με οπή 8 ιντσών. Τέλος, την 1η Σεπτεμβρίου ολοκληρώνει, αν βρει «ξηρό πηγάδι», αλλά συνεχίζει μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου αν βρεθεί κοίτασμα.