Οι επισκέπτες της Κνωσσού συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται μέχρι να πάρουν το πολυπόθητο εισιτήριο –από το μοναδικό ταμείο που υπάρχει- και να εισέλθουν στον αρχαιολογικό χώρο.


Μεγάλες ουρές από Έλληνες και ξένους επισκέπτες σχηματίζονται καθημερινά έξω από το χώρο και οι χιλιάδες ενδιαφερόμενοι πρέπει να περιμένουν στον ήλιο και πολλές φορές ακόμα και πάνω στο δρόμο, αν θέλουν να δουν από κοντά το μνημείο του Μινωικού Πολιτισμού.


Άτομα κάθε ηλικίας περιμένουν καρτερικά στην ουρά κάτω από τον καυτό ήλιο, με την αναμονή να προκαλεί σε πολλούς έντονο εκνευρισμό. Για ακόμα μία μέρα λοιπόν εκατοντάδες τουρίστες σχηματίζουν ουρές περιμένοντας τη σειρά τους μέχρι να αποκτήσουν πρόσβαση στο ιστορικό μνημείο που σίγουρα ήταν ένας επιπλέον λόγο για να επισκεφθούν την Κρήτη.


Οι τουρίστες είναι μεν συνηθισμένοι στο να περιμένουν σε μεγάλες ουρές έξω από διάσημα μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, τα οποία όμως διαθέτουν και τις κατάλληλές υποδομές για τη βέλτιστη εξυπηρέτηση και κυρίως για την ασφάλειά τους.


Αντίθετα, οι εικόνες έξω από το Παλάτι του Μίνωα είναι ντροπιαστικές, διότι η τεράστια ουρά από τουρίστες ξεκινάει μέτρα μακριά από τον αρχαιολογικό χώρο, με τους τουρίστες να είναι εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες και κυρίως στους κινδύνους που ενέχουν τα διερχόμενα οχήματα.


Στις εικόνες χάους και την απίστευτη ταλαιπωρία στην οποία υπόκεινται καθημερινά οι χιλιάδες επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου της Κνωσού αναφέρθηκε προ ημερών και ο Γραμματέας της ΝΔ και βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τις υπουργούς Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου και Τουρισμού Έλενα Κουντουρά.

Στην Ερώτηση αναφέρεται ότι: «Εν μέσω κορύφωσης της τουριστικής περιόδου, ιδιαίτερα για την Κρήτη σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι τουρίστες που επισκέπτονται τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, στο Ηράκλειο. Η εικόνα που παρουσιάζει ένας από τους εμβληματικότερους πολιτιστικούς χώρους, το δεύτερο πιο επισκέψιμο μνημείο στην Μεσόγειο, είναι μια εικόνα ντροπής, αλλά και επικίνδυνη. Ατελείωτες ουρές αναμονής συναντούν οι τουρίστες που επιθυμούν να εισέλθουν στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού. Επιπλέον, οι απαραίτητες υποδομές για την ασφάλεια όσων βρίσκονται σε αναμονή για την είσοδό τους στον αρχαιολογικό χώρο απουσιάζουν, καθώς οι επισκέπτες περιμένουν κυριολεκτικά πάνω στο δρόμο κυκλοφορίας οχημάτων (ΙΧ, φορτηγών, πούλμαν), με κίνδυνο της σωματικής τους ακεραιότητας.


Ο πολιτιστικός τουρισμός αποτελεί την μεγαλύτερη ευκαιρία για την Κρήτη και το Ηράκλειο. Μπορεί να προσελκύσει τουρίστες υψηλής μέσης δαπάνης και το σημαντικότερο, να αμβλύνει την εποχικότητα της τουριστικής περιόδου. Αυτό που χρειάζεται είναι σχέδιο και επενδύσεις στον τομέα των υποδομών, πρωτοβουλίες σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο».
Πηγή: neakriti.gr, cretalive.gr