Πέντε καταδίκες για την υπόθεση του πρώην προέδρου του Συνασπισµού, Νίκου Κωνσταντόπουλου, πέραν των υπολοίπων, στη διάρκεια της τηλεοπτικής του πορείας έχει ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος. «Τίτλοι τιµής» για τον «∆ηµοσιογράφο», που έθεσε ως στόχο ζωής την κατασυκοφάντηση ανθρώπων, την αποδόµηση της πολιτικής ή επαγγελµατικής τους πορείας και το µακέλλεµα της προσωπικότητάς τους. Μέχρι σήµερα δεν είναι γνωστό πόσα πλήρωσε ως αποζηµίωση στις διάφορες καταδίκες για συκοφαντίες, διασπορά ψευδών ειδήσεων και άλλες αξιόποινες πράξεις. Ωστόσο, αυτή την περίοδο, σύµφωνα µε πληροφορίες, η Οικονοµική Εισαγγελία διερευνά τις συνθήκες πώλησης της βίλας του στην Εκάλη, τον Απρίλιο του 2009, στην εταιρεία «Φιντέλ Ακινήτων», την οποία είχε συστήσει ο γιος του έναν χρόνο νωρίτερα. ∆ικαστήριο, το 2014, έχει κρίνει ότι ο κ. Τριανταφυλλόπουλος προέβη σε αυτή την ενέργεια προκειµένου να µη βρουν όσοι θιγόµενοι προσφεύγουν εναντίον του και δικαιώνονται «οποιαδήποτε εµφανή περιουσία προκειµένου να ικανοποιηθούν στις απαιτήσεις τους, καθώς τα λοιπά εµπράγµατα δικαιώµατά του σε άλλα ακίνητα είχε φροντίσει να τα µεταβιβάσει ήδη στα τέκνα του».

ΕΛΕΓΧΟΣ

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται και οι δικαστικές διαδικασίες ελέγχου του απόρρητου πορί-σµατος της ΤτΕ για την Proton Bank, στο οποίο περιέχονται σοβαρά στοιχεία για χρηµατοδοτικές «ενέσεις» εκατοµµυρίων ευρώ από τον Π. Κυριακίδη στην εφηµερίδα «Veto» του Μ. Τριανταφυλλόπουλου κατά τον µικρό χρόνο λειτουργίας της µεταξύ του 2009 και του 2010. Τα «Π» αποκαλύπτουν σήµερα τις καταδίκες του «Mr Zougla» από το Πολυµελές Πρωτοδικείο Αθηνών στις 14 Απριλίου 2011 (αρ. απ. 3381/2011), το οποίο συνεκδίκασε τις πέντε αγωγές εις βάρος του από τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΝ. Για καθεµία εξ αυτών (πλην της πρώτης) τον υποχρεώνει, µεταξύ άλλων, να καταβάλει το ποσό των 20.000 ευρώ στον κ. Κωνσταντόπουλο, λαµβάνοντας υπόψη «την οικονοµική και κοινωνική κατάστασή του». ∆ηλαδή, το ότι ο «∆ηµοσιογράφος» δεν διέθετε περιουσιακά στοιχεία, αφού είχε προλάβει να τα µεταβιβάσει στον οικογενειακό του περίγυρο.

ΠΡΟΣΦΥΓΗ

Αφορµή για την προσφυγή του κ. Κωνσταντόπουλου αποτέλεσαν όσα είχαν αναφερθεί στις τηλεοπτικές εκποµπές «Ζούγκλα» και «Κίτρινος Τύπος» το φθινόπωρο του 2006. Ο Μ. Τριανταφυλλόπουλος είχε λάβει συνέντευξη από πρώην γραµµατέα επιχειρηµατία η οποία ενέπλεκε τον τότε πρόεδρο του ΣΥΝ σε υποθέ-σεις χρηµατισµού. Είχε ισχυριστεί, µάλιστα, ότι αυτά «λέχθηκαν και επετράπησαν να λεχθούν από δικαιολογηµένο ενδιαφέρον των µέσων µαζικής ενηµέρωσης να ενηµερώνουν το κοινό για ζητήµατα που αφορούν σε δηµόσια πρόσωπα, τα οποία υπόκεινται σε κριτική και έλεγχο». Εν προκειµένω, ο κ. Κωνσταντόπουλος «πήγαινε ο ίδιος στο γραφείο του επιχειρηµατία και έφευγε µε επιταγές», ενώ «λειτουργούσε ως η φωνή του επιχειρηµατία στη Βουλή». Οι καταγγελίες του «∆ηµοσιογράφου» περί διασύνδεσης του παλαιού στελέχους της Αριστεράς µε «πολιτικό χρήµα», κρατικές επιχορηγήσεις, κατευθυνόµενα διαφηµιστικά «πακέτα» και πληµµελή κοινοβουλευτικό έλεγχο, όπως και οι δηλώσεις για τη δραστηριότητα του δικηγορικού γραφείου του κ. Κωνσταντόπουλου αποδείχθηκαν εντελώς αστήρικτες.

Οι κατηγορούµενοι στις απολογίες τους έπεφταν σε αντιφάσεις, ενώ αναιρούσαν όσα αρχικώς υποστήριζαν. Παρά ταύτα, το κακό είχε γίνει, καθώς ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ, αλλά και ο αείµνηστος πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης τέθηκαν στο στόχαστρο της «θλιβερής µαριονέτας», όπως τον χαρακτήριζε τότε ο πρώτος εκ των θιγοµένων. Αναπάντητο έως σήµερα παραµένει το ερώτηµα γιατί ο Μ. Τριανταφυλλόπουλος επέµενε να καταλογίζει τα µύρια όσα στον µηνυτή του, αν και το επίµαχο διάστηµα του 2006 µετρούσε ήδη δύο καταδικαστικές αποφάσεις από το Εθνικό Συµβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Το ΕΣΡ, τον Οκτώβριο και τον Νοέµβριο του 2006 (467/10.10.2006 και 495/8.11.2006), είχε καταλογίσει πρόστιµα 500.000 ευρώ και 100.000 ευρώ, αντιστοίχως, στον τηλεοπτικό σταθµό Alpha, όπου εργαζόταν τότε ο «∆ηµοσιογράφος». Την πρώτη φορά δήλωνε στα «τηλεπαράθυρα» του κεντρικού δελτίου ειδήσεων: «Εγώ υπήρξα µάρτυρας επιχειρηµατιών µε λίστα που είχε βουλευτές στο payroll. Και µου έδειχνε (σ.σ. ο επιχειρηµατίας) πόσο έπαιρνε ο καθένας… Ηταν βουλευτές από όλα τα κόµµατα πλην του ΚΚΕ…». Η «καφενειακή» προσέγγισή του στηλιτεύτηκε ιδιαίτερα από τα µέλη του ΕΣΡ: «Η αναφορά κατά τρόπο απαξιωτικό για τους βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου, άνευ επικλήσεως συγκεκριµένων αποδεικτικών στοιχείων, έγινε χωρίς αίσθηµα ευθύνης… Πρόκειται για σοβαρή εκτροπή, η οποία θίγει την αξιοπιστία του κοινοβουλευτικού συστήµατος και εντεύθεν του δηµοκρατικού πολιτεύµατος».

ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ

Τη δεύτερη φορά, λίγες µέρες αργότερα, πάλι από το «τηλεπαράθυρο» του Alpha, επανήλθε ονοµαστικώς κατά του Ν. Κωνσταντόπουλου: «Εγώ καλώ αυτόν τον κύριο… να µας πει πόσους νταβατζήδες της πολιτικής και επιχειρηµατικής ζωής υποχρεώθηκε να υποστηρίξει ως δικηγόρος… Ολοι αυτοί οι κύριοι, οι οποίοι ζουν µε τον συγκεκριµένο τρόπο, είναι λαθρόβιοι πολιτικοί τόσα χρόνια, κρύβονται πίσω από µια αριστερή αισθητική και είναι υπηρέτες των νταβατζήδων… Από µας θα βγουν στη φόρα. Είναι απλό…». Το κανάλι κλήθηκε και πάλι να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Πλήρωσε συνολικά για πάρτη του 600.000 ευρώ και, όταν του ζήτησε τεκµήρια, εκείνος αποχώρησε… θορυβωδώς, ως συνηθίζει.

Η ΤΡΙΤΗ ΣΤΟ ALTER

Απτόητος, ο Μ. Τριανταφυλλόπουλος συνέχισε στο Alter, όπου προέβαλε τα… ντοκουµέντα του για τη διαπλοκή Κωνσταντόπουλου. Μια συνέντευξη µε πρώην γραµµατέα επιχειρηµατία η οποία µιλούσε για «βαλιτσάκια» σε πολιτικούς, χωρίς να τους κατονοµάζει, κάποιες συρραφές δηµοσιευµάτων, υπονοούµενα και σχόλια του τύπου: «Ο πολιτικός µε τα µεγάλα όνειρα για την Προεδρία της ∆ηµοκρατίας πηγαίνει πάντα χέριχέρι µε τους µεγαλοεκδότες φίλους του». Τελικός λογαριασµός; Πρόστιµο 150.000 ευρώ από το ΕΣΡ (αρ. απ. 51/20.01.2007) στο Alter.