Μία «ηχητική παρενόχληση» από τους Τούρκους ελεγκτές εναερίου κυκλοφορίας ότι «πετά σε τουρκικό εναέριο χώρο και να εξέλθει αμέσως από αυτό», δέχτηκε σήμερα το μεσημέρι το ελικόπτερο CH-47SD Chinook της Αεροπορίας Στρατού που μετέφερε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ.Προκόπη Παυλόπουλο, και τους άλλους επισήμους, στο σκέλος της πτήσεως από τη Σύμη στο Φαρμακονήσι, κάτι που φυσικά αγνοήθηκε από τους Έλληνες πιλότους, οι οποίοι συνέχισαν κανονικά την πτήση τους και προσγειώθηκαν στο ελικοδρόμιο του Φαρμακονησιού χωρίς προβλήματα.

Η είδηση δημοσιεύτηκε κατά πρώτο στην ιστοσελίδα www.thinknews.gr, δημοσιογράφος της οποίας επέβαινε του ελικοπτέρου, και αμέσως μετά, ρωτήσαμε το ΓΕΕΘΑ το οποίο και το επιβεβαίωσε.

Το γεγονός αυτό, αν και συνηθίζεται από τους Τούρκους ελεγκτές για όλα τα πτητικά μέσα που πετούν στην περιοχή, συνιστά βεβαίως από μόνο του πολύ σοβαρή πρόσκληση αλλά και προσβολή προς το πρόσωπο του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και ως τέτοιο εκλαμβάνεται και αντιμετωπίζεται. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι συμφώνως με το ΓΕΑ στην ευρύτερη περιοχή δεν σημειώθηκε καμία παράνομη είσοδος μαχητικών αεροσκαφών της τουρκικής Αεροπορίας, αν και για καλό και για κακό μαχητικά αεροσκάφη της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας βρίσκονταν στον αέρα και σε διακριτική απόσταση παρακολουθώντας από τα ραντάρ τους την πτήση του ελικόπτερου και έτοιμα να επέμβουν αν χρειαζόταν, που βεβαίως δεν χρειάστηκε.

Λίγη ώρα νωρίτερα στη Σύμη, ο κ.Παυλόπουλος μιλώντας σε συγκέντρωση του προσωπικού του τοπικού 549ου Τάγματος Εθνοφυλακής είχε τονίσει με νόημα και αναφερόμενος στην τουρκική απειλή ότι «η επικείμενη απειλή είναι υπαρκτή περισσότερο από ποτέ», όπως αυτή παρουσιάζεται το τελευταίο διάστημα με την αύξηση των προκλήσεων από πλευράς της Τουρκίας τόσο στον ελλαδικό χώρο όσο και στην κυπριακή ΑΟΖ, επισημαίνοντας ακολούθως το νόμιμο δικαίωμα της Ελλάδος στην αυτοάμυνα, όπως απορρέει από το άρθρο 51 του ΟΗΕ.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ.Πρόεδρος επισήμανε με αυστηρότητα το γεγονός ότι βάσει των Διεθνών Συνθηκών, που έχει υπογράψει η Ελλάδα και ισχύουν, δεν υπάρχουν «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο με τη Συνθήκη της Λωζάννης (1923) και στα Δωδεκάνησα με τη Συνθήκη των Παρισίων (1947): «Και τι λένε αυτές οι Συνθήκες: Λένε ότι δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες. Είναι ξεκαθαρισμένα τα πράγματα. Ούτε πάνω από τα Δωδεκάνησα, λόγω της Συνθήκης της Λωζάννης, ούτε στα Δωδεκάνησα» τόνισε χαρακτηριστικώς.

Όλες αυτές οι προαναφερθείσες δηλώσεις του κ. Παυλόπουλου πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια της διήμερης περιοδείας του, σήμερα και αύριο, σε ακριτικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων, με σκοπό την επικοινωνία του με το προσωπικό που υπηρετεί στις στρατιωτικές μονάδες των νησιών αυτών, ενώ παραλλήλως θα επισκεφτεί και νησιά, όπως π.χ. το Φαρμακονήσι και το Αγαθονήσι (σήμερα) και την Παναγιά (αύριο), που πολλάκις έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των παράνομων «αμφισβητήσεων» και «διεκδικήσεων» της Άγκυρας.

Ο κ.Πρόεδρος, ο οποίος συνοδεύεται από τον υπουργό Εθνικής Αμύνης Π.Καμμένο, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Ευ.Αποστολάκη ΠΝ και τον επικεφαλής του Στρατιωτικού Γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας αντιπτέραρχο(Ι) Γρ.Πρεζεράκο, συνέφαγε με το προσωπικό του Επιτηρητικού Φυλακίου Φαρμακονησίου, που το επισκέφθηκε για πρώτη φορά Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Μιλώντας στο προσωπικό του φυλακίου αλλά και στους Λιμενικούς που επιχειρούν από το νησί, ο κ. Παυλόπουλος επανέλαβε, μεταξύ άλλων, ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά συμπληρώνοντας ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνυπάρξει ειρηνικώς με την Τουρκία και να δείξει το δρόμο για την ευρωπαϊκή οικογένεια, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι η Ελλάδα δεν θα ανεχτεί καμία αμφισβήτηση της εδαφικής της ακεραιότητος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την παραμονή του κ.Παυλόπουλου στο Φαρμακονήσι οι Τούρκοι είχαν στείλει στην περιοχή ένα περιπολικό κλάσεως «Τούσλα», που ανήκει στις ναυτικές τους δυνάμεις, εξ ου και «δίπλα» του βρισκόταν αντιστοίχως (και συνεχώς) η κανονιοφόρος «ΜΑΧΗΤΗΣ» του Ελληνικού Στόλου.

Σήμερα το απόγευμα ο κ.Πρόεδρος επισκέφτηκε τα πληρώματα επιφυλακής, πιλότους και τεχνικούς, του ελικοπτέρου «Σούπερ Πούμα» της 384 Μοίρας Ερεύνης – Διασώσεως (384 ΜΕΔ) της ΠΑ, που μετασταθμεύσει μονίμως στο αεροδρόμιο της Χίο, ενώ το βράδυ θα μιλήσει σε συγκέντρωση των στελεχών της τοπικής 96 ΑΔΤΕ.

Τέλος, αύριο από το πρωί, ο κ.Πρόεδρος θα επισκεφτεί διαδοχικώς τη νησίδα και το φυλάκιο Παναγιάς Οινουσσών, τη Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο.