Οι «Λεοπαρδάλεις» του Ελληνικού Στρατού, τα υπερσύγχρονα άρματα μάχης Leopard-2A6HEL εξήλθαν για πρώτη φορά, των ελληνικών συνόρων, προκειμένου να εκπροσωπήσουν τη χώρα μας και τον ΕΣ στη μεγάλη ΝΑΤΟϊκή άσκηση “Saber Guardian 2017”, που ολοκληρώνεται αύριο (11-20 Ιουλίου 2017) σε τρεις χώρες της Συμμαχίας, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία.

Όπως αποκάλυψε η σημερινή «Ελευθερία του Τύπου», πρόκειται για την πρώτη στην ιστορία του Ελληνικού Στρατού «έξοδο» εκτός της ελληνικής επικράτειας αρμάτων μάχης για να ασκηθούν και να συνεκπαιδευτούν με προσωπικό και μέσα από άλλες χώρες του ΝΑΤΟ και εκτός αυτού, αλλά και να εκτελέσουν στο εξωτερικό βολές με δικά τους πυρομαχικά που επίσης μετέφεραν μαζί τους!

Εκτός των αρμάτων μάχης Leopard-2A6HEL στο πεδίο βολής του Νοβοσέλο της νότιας Βουλγαρίας για την προαναφερθείσα άσκηση, στην οποία συμμετέχουν 40.000 στρατιωτικοί, από 30 χώρες, μεταξύ των οποίων οι περίπου 14.000 είναι Αμερικανοί, έχουν μεταφερθεί οδικώς, με τη βοήθεια 12 ειδικών αρματοφορέων:


• Ένας Ουλαμός Μέσων Αρμάτων Μάχης (ΟΥΜΑ) Leopard-2A6HEL, αποτελούμενος από τέσσερα άρματα και ένα αναπληρωματικό, μαζί με τον απαραίτητο φόρτο πυρομαχικών.
• Επτά Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) Μ-113
• Δύο επιθετικά ελικόπτερα Apache
• Ένα μεταφορικό ελικόπτερο Chinook.
• Αριθμό φορτηγών και οχημάτων για τη μεταφορά προσωπικού και απαραίτητων φόρτων εφοδίων, πυρομαχικών και ανταλλακτικών.

Όπως επισήμανε κορυφαία στρατιωτική πηγή του ΓΕΣ, πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη που έρχεται να επιβεβαιώσει το εξαιρετικό όνομα και φήμη, που έχουν δημιουργήσει εντός και εκτός ΝΑΤΟ τα τελευταία χρόνια, ο συνδυασμός του άρματος μάχης Leo-2A6HEL με το άριστα εκπαιδευμένο προσωπικό του.