Μεγάλο θέμα έχει ξεσπάσει τις τελευταίες μέρες στη Μήλο με το νερό. Το πρώτο νησί που είχε μονάδα αφαλάτωσης, εδώ και μια δεκαετία, αντιμετωπίζει πρόβλημα τις μέρες της τουριστικής περιόδου με τον δήμαρχο και την εταιρεία να πετάνε το μπαλάκι ο ένας στον άλλο.
Τα 3.000 κυβικά νερού την ημέρα που μέχρι πρότινος είχε ανάγκη το νησί δεν επαρκούν πια, ειδικά τις μέρες του καλοκαιριού που η Μήλος δέχεται δεκάδες τουρίστες με αποτέλεσμα ο δήμος να ζητήσει από το υπουργείο τη μεταφορά νερού με υδροφόρες, κάτι που είχε σταματήσει εδώ και μια δεκαετία.


Ο δήμαρχος Μήλου Γεράσιμος Δαμουλάκης κατηγορεί την εταιρεία «Αιολική Μήλου» ότι παρόλο που της είχε ζητηθεί από πέρυσι να αυξήσει την ποσότητα νερού εκείνη δεν το έκανε, ενώ από την πλευρά της η εταιρεία τονίζει ότι δεν μπορεί να προβεί σε μια τόσο μεγάλη επένδυση χωρίς να έχει διαβεβαίωση του δήμου για την ποσότητα νερού που χρειάζεται.


«Εδώ και ένα χρόνο έχουμε ζητήσει από την εταιρεία αφαλάτωσης να αυξήσει την ποσότητα νερού που μας δίνει σε 4.000 κυβικά αλλά δεν συμμορφώθηκε. Εμείς έχουμε εξασφαλίσει από γεωτρήσεις του δήμου και αγορά νερού από ιδιώτες την ποσότητα που θέλουμε και πριν λίγες μέρες ζητήσαμε από το υπουργείο να μας στείλουν 10.000 κυβικά. Από αυτά έχουν εγκριθεί τα 2.000 και αύριο θα έρθουν στο νησί τα 600 με καραβάκι του ναυτικού» δήλωσε ο κ. Δαμουλάκης στο parapolitika.gr.


Σύμφωνα με τον δήμαρχο το πρόβλημα μέχρι στιγμής αντιμετωπίζεται παρόλο που η κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών προκάλεσε φθορές σε πηγάδια με αποτέλεσμα η εταιρεία να μειώνει κάθε μέρα τουλάχιστον 300 κυβικά. «Αθροιστικά αυτό δημιουργεί ένα πρόβλημα 1.000 κυβικών που πρέπει κάπως να αντιμετωπισθεί».


Ο κ. Δαμουλάκης τόνισε ότι «ο δήμος έχει κάνει τις απαραίτητες ενέργειες και κανένας στο νησί «δεν κατάλαβε το παραμικρό εκτός από μια ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να διώξει τον κόσμο από το νησί». Τις επόμενες ημέρες ο δήμος θα ζητήσει από το υπουργείο να προκηρύξει διαγωνισμό για την εταιρεία αφαλάτωσης καθώς όπως υποστηρίζει ο δήμαρχος δεν μπορεί να υπάρξει καλή συνεννόηση.


Μιλώντας στην Καθημερινή ο Αλέξανδρος Υφαντής, επικεφαλής της εταιρείας που ανέλαβε την κατασκευή και λειτουργία της μονάδας αφαλάτωσης για λογαριασμό της Αιολικής Μήλου δήλωσε: «Η μονάδα δουλεύει ανελλιπώς στη μέγιστη δυναμικότητά της, που είναι 3.000 κυβικά/ημέρα», εξηγεί. «Είχαν γίνει από πέρυσι συζητήσεις ότι η ποσότητα αυτή ενδέχεται πλέον να μην επαρκεί. Υπάρχει όμως μια διαφορά: με βάση τη σημερινή σύμβαση, ο δήμος δεν δεσμεύεται για τις ποσότητες νερού που προμηθεύεται. Αν επιθυμεί όμως την κατασκευή νέας μονάδας, τότε θα πρέπει να ορίσει τις ποσότητες που χρειάζεται και να προχωρήσει σε διαγωνισμό. Δεν είναι δυνατόν να γίνει μια σημαντική επένδυση μόνο για ένα μήνα τον χρόνο, χωρίς καμία δέσμευση από πλευράς δήμου. Επομένως, κατά τη γνώμη μου, η αμέλεια βρίσκεται στον δήμο που δεν προχώρησε σε διαγωνισμό».