Ολοκληρώθηκε η παρουσίαση για τη βδομάδα που διανύουμε στο Γενικό Επιτελείο Στρατού της 13ης Διοικήσεως Ειδικών Επιχειρήσεων – «Ιερός Λόχος» (13 ΔΕΕ), του πολύτιμου και πολλαπλού έργου που επιτελεί το προσωπικό της, σε συνδυασμό με την αποστολή, το όραμα, την ιστορία, τον πολιτισμό, αλλά και τα κύρια χαρακτηριστικά της περιοχής ευθύνης.

Η παρουσίαση είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον και πλήθος στελεχών όχι μόνο του ΓΕΣ αλλά και των άλλων Κλάδων των ΕΔ πέρασαν και ενημερώθηκαν. Για την επόμενη εβδομάδα σειρά έχει η ΧΧΙ Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία.

Η 13η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων, συμφώνως με τα στοιχεία που προκύπτουν από την επίσημη ιστοσελίδα του ΓΕΣ, «προέρχεται από το ιστορικό 13ο Σύνταγμα Πεζικού που συγκροτήθηκε το 1913, όταν με τον προσωρινό οργανισμό του Ελληνικού Στρατού και δια του υπ΄ αριθμ. 85 νόμου της 29ης Νοεμβρίου του ιδίου έτους καθορίστηκαν οι βάσεις της συγκροτήσεώς του, μέχρι της ψηφίσεως του οριστικού οργανισμού του. Σε εφαρμογή αυτού του νόμου, εκδόθηκε το από 23ης Δεκεμβρίου 1913 Βασιλικό Διάταγμα, με το οποίο καθορίστηκε ότι το πεζικό θα αποτελείτο από 42 συντάγματα, από τα οποία τα πέντε Ευζώνων και τα τρία Κρητών.

Οι μονάδες της 13ης ΔΕΕ είναι Μονάδες Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης.

Η εκπαίδευση διεξάγεται κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες και επί παντοδαπού εδάφους, με έμφαση:

1. Την νυχτερινή εκπαίδευση.

2. Τον άριστο χειρισμό των όπλων της ειδικότητος και όλων των οπλικών συστημάτων της μονάδος από όλο το προσωπικό.

3. Την εκτέλεση ασκήσεων με πραγματικά πυρά και συνεργασία με τους άλλους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων.

4. Την τακτική και τεχνική των καταδρομικών - αεραποβατικών - αεροκίνητων και αμφίβιων επιχειρήσεων.

5. Την εξειδίκευση στις καταστροφές, στις δολιοφθορές και το ναρκοπόλεμο, του μεγαλύτερου δυνατού ποσοστού του προσωπικού.

Η 13η ΔΕΕ και οι Μονάδες της συμμετέχουν στις Εθνικές και συμμαχικές ασκήσεις σύμφωνα με τον ετήσιο προγραμματισμό του ΓΕΣ.»