Δύο νεκροί τουρίστες που διασκέδαζαν σε ένα μπαρ και τουλάχιστον 100  τραυματίες είναι τα θύματα του σεισμού που έπληξε την Κω στις 1:31 τα ξημερώματα. και ήταν 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ένας νεκρός είναι Τούρκος 39 ετών και ο δεύτερος Σουηδός, 27 ετών. Από τους επτά βαριά τραυματίες ο ένας είναι ακρωτηριασμένος στα κάτω άκρα.

Πριν λίγη ώρα τέσσερις από τους τραυματίες, ένας Έλληνας και τρεις ξένοι, μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο Σινούκ από την Κω στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου στην Κρήτη. Οι υπόλοιποι τρεις παραμένουν μέχρι στιγμής στην Κω.

Σύμφωνα με την πρώτη εικόνα που υπάρχει, ο ένας τραυματίας παρελήφθη ακρωτηριασμένος στο κάτω άκρο δεξιά της κνήμης και με κάταγμα κάτω άκρου, ο δεύτερος φέρει κάταγμα του άνω άκρου δεξιά, ο τρίτος κάταγμα οφθαλμικού κόγχου, ενώ ο τέταρτος τραυματίας φέρει κατάγματα.

Το επίκεντρο τού σεισμού ήταν στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Κω, κοντά στις τουρκικές ακτές. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός σημειώθηκε σε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων.

Έξι λεπτά αργότερα από τον μεγάλο φονικό σεισμό, στη 01:38, σημειώθηκε ακόμη ένας ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,1 βαθμών, στο θαλάσσιο χώρο ανατολικά των Λειψών, και είχε και αυτός εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων.

Στην περιοχή όπου σημειώθηκε ο πρώτος σεισμός των 6,4 βαθμών έχουν ακολουθήσει αρκετοί μετασεισμοί, με τους μεγαλύτερους να έχουν ένταση 4,6 και 4,4 βαθμών. Οι επιστήμονες παρακολουθούν την εξέλιξη της μετασεισμικής ακολουθίας και για την ώρα δεν μπορούν να γίνουν άλλες εκτιμήσεις.

 

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, από τις 01:53 και για την επόμενη μισή ώρα ακολούθησαν τρεις ισχυροί μετασεισμοί 4,6 - 4,5 και 4,7 Ρίχτερ σε απόσταση μικρότερη των 10 χλμ από το Μποντρούμ στα παράλια της Τουρκίας με αποτέλεσμα να τρομοκρατηθούν και οι κάτοικοι της γείτονος χώρας.

Στο νησί Τόσκας, Σπίρτζης και Σαντορινιός

Στην Κω με αεροσκάφος C-130 έφθασαν πριν από λίγο ο υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και Υποδομών Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης μαζί με τον υφυπουργό Ναυτιλίας Νεκτάριο Σαντορινιό.

Στο νησί αναμένεται επίσης δύναμη από την 1η ΕΜΑΚ με 15 άτομα και δύο σκύλους καθώς και κλιμάκιο μηχανικών.

Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου

«Αυτή τη στιγμή επιβιβαζόμαστε στη Ρόδο σε ελικόπτερο με κλιμάκιο του ΕΚΑΒ με υλικά που χρειάζονται στο νησί της Κω και με κλιμάκιο μηχανικών της Περιφέρειας», τόνισε πριν από λίγα λεπτά στην ΕΡΤ ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος.

«Μέχρι στιγμής μας έχουν επιβεβαιώσει για δύο νεκρούς, εκτός από παλιά κτίσματα δεν έχουμε άλλες ζημιές, το οδικό δίκτυο είναι σε καλή κατάσταση, αλλά όλη η προσοχή μας είναι επικεντρωμένη στην ανθρώπινη ζωή», ανέφερε.

«Είναι παρακινδυνευμένο να κάνουμε εκτίμηση για αριθμό των τραυματιών», απάντησε σε ερώτηση για τον αριθμό των τραυματιών ο κ. Χατζημάρκου επισημαίνοντας, ωστόσο, πως «έχουμε ανησυχία για 4-5 ανθρώπους».

Καταστροφές στο λιμάνι της Κω

Η θάλασσα στην Κω φούσκωσε και σοβαρές ζημιές έχει υποστεί το λιμάνι, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να καταπλεύσει στο νησί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Blue Star Paros. Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα το πλοίο συνέχισε το δρομολόγιο του για Νίσυρο,Τήλο,Σύμη Ρόδο και Καστελόριζο.

Ο σεισμός προκάλεσε αρκετές υλικές ζημιές σε πολλά κτίρια, καταστήματα και σπίτια, με αποτέλεσμα να πανικοβληθούν οι κάτοικοι και αρκετοί να έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους, φοβούμενοι έναν ενδεχόμενο μεγαλύτερο σεισμό και με αφορμή αρκετούς μετασεισμούς. Ζhμιές επίσης υπέστησαν και πολλά αυτοκίνητα που καταπλακώθηκαν κάτω από τα συντρίμμια.

Ανάμεσα στις πολλές ζημιές που προκλήθηκαν είναι και η κατάρρευση του μιναρέ στο τζαμί της Κω.

Ολος ο κρατικός μηχανισμός της Κω είναι σε επιφυλακή ενώ ανακλήθηκαν και όλες οι άδειες των ιατρών.

Λέκκας: 6,5 βαθμοί η δόνηση

Στην Κω μεταβαίνει εσπευσμένα κλιμάκιο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λέκκας, ο σεισμός ήταν μεγέθους 6,5 Ρίχτερ με επίκεντρο 15 χλμ ανατολικά της Κω. Είχε εστιακό βάθος 8 χλμ και φορά ανατολικά-δυτικά.

Ταρακουνήθηκε και η δυτική Τουρκία

Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Τουρκία, ιδιαίτερα στην Μαρμαρίδα και στις γειτονικές περιοχές της Αλικαρνασσού και της Κνίδου, αμφότερες στην επαρχία της Μούγλας και επίσης σημαντικά τουριστικά θέρετρα της γειτονικής χώρας.

Η κυβερνήτης της περιφέρειας Μούγλας, Εσενγκιούλ Τσιβελέκ, είπε ότι έχουν αναφερθεί «προς το παρόν» μικροί τραυματισμοί. Ο δήμαρχος της Μούγλας είπε ότι υπήρξαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση σε διάφορες περιοχές, ενώ ο δήμαρχος της Αλικαρνασσού Μεχμέτ Κοτσαντόν είπε ότι είχαν αναφερθεί μικρές ρωγμές σε μερικά παλιά κτίρια.

Διαβάστε επίσης

Κλιμάκιο της ΕΜΑΚ ψάχνει με σκύλους για εγκλωβισμένους τραυματίες 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτογραφίες: kosnews24 - aegeanews.gr