Τις πληγές της μετρά η Κως μια μέρα μετά το φονικό σεισμό των 6,6 βαθμών, ενώ κλιμάκια μηχανικών δίνουν μάχη με το χρόνο για την αποκατάσταση των σοβαρών ζημιών. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο λιμάνι του νησιού και σε κάποια παλιά κτήρια.

Τα επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία Blue Star Paros, Blue Star 2 και Superfast XII, θα προσεγγίζουν το νησί από το λιμάνι της Κεφάλου μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημιές, ενώ λεωφορεία του ΚΤΕΛ Κω θα εξυπηρετούν τη μετάβαση των επιβατών μεταξύ των λιμανιών Κω και Κεφάλου.

Από το φονικό σεισμό δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν με 12 από αυτούς να νοσηλευόνται ακόμα σε νοσοκομεία της Κρήτης, της Αθήνας και της Κω. Στο νησί έχουν σημειωθεί από χθες περισσότεροι από 200 μετασεισμοί, αρκετοί από αυτούς μεγαλύτεροι των 3 βαθμών.


Σύμφωνα με ανακοίνωση της ερευνητικής ομάδας Γεωλογίας των σεισμών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), που δημοσιοποίησε ο καθηγητής Γεωλογίας του ΑΠΘ, Σπύρος Παυλίδης, «το ρήγμα που προκάλεσε τον σεισμό (Μ=6.6) της Κω-Αλικαρνασσού (Bodrum) της 21ης Ιουλίου 2017, αποτελεί συνέχεια του γνωστού χαρτογραφημένου στην ξηρά των παραλίων της Μ. Ασίας ρήγματος Akyaka-Gokova της περιφέρειας Μούγλα (Mugla)».

Παράλληλα, διευκρινίζεται ότι στους επίσημους χάρτες Σεισμικών Ρηγμάτων της Τουρκίας αναφέρεται ως ενεργό ρήγμα το χερσαίο τμήμα του, ενώ η προέκτασή του υποθαλάσσια φτάνει μέχρι τις νότιες ακτές της Κω, διέρχεται από το ακρωτήριο Κρίκελλος (Άγιος Φωκάς) στην Κέφαλο και συνεχίζει δυτικότερα υποθαλάσσια.

Κλειστοί οι αρχαιολογικοί χώροι

Τα ιστορικά μνημεία και οι αρχαιολογικοί χώροι στην Κω, στα οποία έχουν προκληθεί φθορές, θα παραμείνουν κλειστά για το κοινό, ενώ οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού βρίσκονται σε επιφυλακή για την αποτίμηση της κατάστασης. Σοβαρές είναι οι ζημιές στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου, που είναι νεότερη εκκλησία του 20ού αιώνα και στον ναό της Αγίας Παρασκευής. Ζημιές έχουν εντοπιστεί στο τέμενος της Λόζιας και το τέμενος Defterdar στην πλατεία Ελευθερίας. Από σήμερα και τη Δευτέρα φθάνουν τεχνικά κλιμάκια από την Αθήνα.