Μία εξαιρετικά δύσκολη αεροδιακομιδή ασθενούς από εμπορικό πλοίο, δύσκολη κυρίως από πλευράς μεγάλης διάρκειάς της και εκ του γεγονότος ότι πραγματοποιήθηκε τη νύχτα, έφερε σε πέρας το πλήρωμα ενός ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού σε αποστολή MEDEVAC που ξεκίνησε χθες το βράδυ και διήρκεσε μέχρι σήμερα τις πρωινές ώρες.

Πιο συγκεκριμένα, τις βραδινές ώρες της Τρίτης 25 Ιουλίου 2017, ένα ελικόπτερο της Διοικήσεως Ελικοπτέρων Ναυτικού (ΔΕΝ) του Πολεμικού Ναυτικού τύπου S-70B “Aegean Hawk” («ΠΝ-60»), μετά από σχετικό αίτημα του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Ερεύνης – Διασώσεως (ΕΚΣΕΔ) του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΛΣ-ΕΛΑΚΤ), διατάχθηκε να σπεύσει για τη μεταφορά ασθενούς που έχρηζε αμέσου νοσοκομειακής περιθάλψεως, από το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων (container ship) “KARLA A”, σημαίας Τουρκίας, το οποίο έπλεε 120 ν.μ. νοτιοδυτικώς Κρήτης.

Το ελικόπτερο απογειώθηκε από τη βάση του στο Κοτρώνι Μαραθώνος και πέταξε μέχρι την 115 ΠΜ στην αεροπορική βάση της Σούδας όπου και ανεφοδιάστηκε, για να απογειωθεί εκ νέου από εκεί και να κατευθυνθεί προς το τουρκικό πλοίο που έπλεε σε απόσταση 120 ν.μ. νοτιοδυτικώς της Κρήτης.

Όταν έφτασε στο πλοίο η ώρα ήταν ήδη 21:00 και ξεκίνησε η διαδικασία για να μεταφορά του ασθενούς, του 45χρονου ναύκληρου του πλοίου.

Μετά την ασφαλή μεταφορά του από το κατάστρωμα του πλοίου του στο αιωρούμενο από πάνω ελικόπτερο του ΠΝ, το τελευταίο ξεκίνησε το ταξίδι της επιστροφής του στην αεροπορική βάση της Σούδας, από όπου διεκομίσθη με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, όπου παραμένει νοσηλευόμενος.

Ταυτοχρόνως, το ελικόπτερο ανεφοδιάστηκε εκ νέου και με το ίδιο πλήρωμα ξεκίνησε το ταξίδι της επιστροφής στη βάση του όπου έφτασε σήμερα το ξημέρωμα ασφαλώς.   

Λ.Σ.Μ.