Σε πλήρη ετοιμότητα παροχής κάθε είδους συνδρομής που θα ζητηθεί από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία έχει και το γενικό πρόσταγμα στις επιχειρήσεις κατασβέσεως των μεγάλων δασικών πυρκαγιών που κατακαίουν όλη την Ελλάδα το τελευταίο τριήμερο, βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις παραμονή του Δεκαπενταύγουστου.


Η κατάσταση είναι αρκετά σοβαρή και ενδεικτικό της σοβαρότητος αυτής είναι και το ότι ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής ακύρωσε την αυριανή μετάβασή του στο Μοναστήρι της Παναγίας στην Αγιάσο Λέσβου, προκειμένου να είναι στη θέση για να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την κατάσταση.


Πιο συγκεκριμένα, το στρατόπεδο, μίας εκ των Πυροβολαρχιών της 380 Μοίρας Κατευθυνομένων Βλημάτων HAWK (380 ΜΚ/Β HAWK) στο Βαρνάβα Αττικής κινδύνεψε από τη μεγάλη πυρκαγιά που για δεύτερη ημέρα κατακαίει την ανατολική Αττική σε Κάλαμο – Βαρνάβα, με αποτέλεσμα να διαταχθεί η προληπτική εγκατάλειψη του προωθημένου άνω στρατοπέδου με τις συστοιχίες των Κ/Β HAWK, από όπου έφυγε το προσωπικό και τα Κ/Β, και κατέφυγαν όλοι στο στρατόπεδο βάσεως, όπου είναι το διοικητήριο και η διοικητική μέριμνα της Μονάδος. Όλο το προσωπικό της Πυροβολαρχίας είναι καλά στην υγεία του και σε ετοιμότητα εντός του στρατοπέδου-βάσεως.


Η Αεροπορία Στρατού διαθέτει 6 μεταφορικά ελικόπτερα CH-47SD Chinook του 4ου Τάγματος Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού (4ο ΤΕΑΣ), από τα οποία δύο χρησιμοποιήθηκαν σε αποστολές στη Ζάκυνθο και στην Ανατολική Αττική, ενώ έχει διατεθεί και αριθμός γαιωπροωθητών (μπουλντόζες) και ισοπεδωτών για τη διάνοιξη ζωνών πυρασφαλείας από το Μηχανικό του Στρατού.


Από πλευράς της Πολεμικής Αεροπορίας στις μεγάλες πυρκαγιές του Βαρνάβα και του Καλάμου διατέθηκαν τέσσερα συνολικώς αεροπυροσβεστικά αεροσκάφη, από τα οποία δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair CL-215 της 355 Μοίρας Τακτικών μεταφορών (355 ΜΤΜ), ενώ ήλθαν σε ενίσχυσή τους και άλλα δύο σύγχρονα CL-415 της 383 Μοίρας Ειδικών Επιχειρήσεων Αεροπυροσβέσεως (383 ΜΕΕΑ) από τη Θεσσαλονίκη. Επίσης διατέθηκαν και 20 σμηνίτες από την 123 Σμηναρχία Εκπαιδεύσεως από την αεροπορική βάση του Τατοΐου για ενίσχυση των επίγειων δυνάμεων, ενώ όπως ο ΣΞ έτσι και η ΠΑ διέθεσαν αριθμό γαιωπροωθητών και ισοπεδωτών για τη διάνοιξη ζωνών πυρασφαλείας.


Τέλος στη μεγάλη πυρκαγιά της Ζακύνθου, η ΠΑ διέθεσε δύο αεροσκάφη PZL, που αργότερα διατάχθηκαν και επιχείρησαν και σε φωτιές στην Κεφαλονιά, ενώ στάλθηκαν ως ενίσχυση των επιγείων δυνάμεων και 20 άτομα από τις αεροπορικές βάσεις Αράξου και Ανδραβίδος με αριθμό γαιοπροωθητών και υδροφόρων.