Η άπνοια στην Αττική δίνει χρόνο στους πυροσβέστες για να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο, που συνεχίζει να καίει για τρίτη ημέρα την Ανατολική Αττική.

Στο επίκεντρο της πύρινης κόλασης βρέθηκαν το Καπανδρίτι, με πολλές μεγάλες εστίες φωτιάς να κατακαίνε το Σαλαμίδι, το Μικροχώρι και το Πολυδένδρι, καθώς η πυρκαγιά πέρασε την λεωφόρο Καλάμου.

Πλέον, στόχος των πυροσβεστών είναι να οριοθετήσουν τη φωτιά για να μην φτάσει στην εθνική οδό και με τη συνδρομή των εναέριων μέσων (που αναμένεται να επιχειρήσουν από τις 6 το πρωί) να καταφέρουν να σβήσουν ολοκληρωτικά την πυρκαγιά.

Από την πλευρά της, η Αστυνομία, λόγω της επικινδυνότητας της κατάστασης, έχει διακόψει την κυκλοφορία των οχημάτων σε αρκετούς δρόμους της περιοχής, προκειμένου να διευκολύνει το έργο των πυροσβεστών και των εθελοντών. 

Ηλεία: Ισχυρές δυνάμεις και μερική εκκένωση του χωριού Περιστέρι 

Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις εξακολουθούν να επιχειρούν στις περιοχές Κρυονέρι και Περιστέρι της Αμαλιάδας, ώστε να κρατήσουν τις εστίες της φωτιάς, μακριά από τις κατοικημένες περιοχές.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, υπάρχουν δύο ενεργές εστίες. Η πρώτη βρίσκεται ανάμεσα στις κοινότητες Δαφνιώτισσα και Κρυονέρι, και η δεύτερη ανάμεσα στις κοινότητες Περιστέρι και Οινόη.

Στα μέτωπα της φωτιάς επιχειρούν 42 πυροσβέστες και 20 οχήματα, καθώς και ένα πεζοπόρο τμήμα με 12 άτομα, ενώ το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν υδροφόρες της περιφέρειας και των δήμων, έξι μεγάλα ερπυστριοφόρα που ανοίγουν αντιπυρικές ζώνες και ένα μηχάνημα έργου.

Όπως πρόσθεσε ο περιφερειάρχης, «γίνεται μία σοβαρή προσπάθεια στα μέτωπα της φωτιάς, αλλά πέρα από την δουλειά που πρέπει να γίνει, είναι απολύτως αναγκαίο να επιχειρήσουν αύριο το πρωί, με το πρώτο φως της ημέρας, εναέρια μέσα». Σε αυτό το σημείο ο Απόστολος Κατσιφάρας είπε ότι «αν η φωτιά πάρει νέες διαστάσεις, υπάρχει ο κίνδυνος, λόγω της διεύθυνσης του ανέμου, να επαναληφθούν τα όσα έγιναν το 2007, δηλαδή να εξαπλωθεί προς την Οινόη, να περάσει στην περιοχή Στρέφι και από εκεί να φθάσει στην Αρχαία Ολυμπία».

Παράλληλα, το απόγευμα της Τρίτης πραγματοποιήθηκε μερική εκκένωση του χωριού Περιστέρι στην Ηλεία, καθώς οι φλόγες από το πύρινο μέτωπο απείλησαν τους κατοίκους και τις περιουσίες τους.

«Η φωτιά στην Ανάληψη Αμαλιάδας απειλεί την κοινότητα Περιστέρι και πήραμε απόφαση να προχωρήσουμε στην εκκένωση του χωριού», δήλωσε ο δήμαρχος Ήλιδας, Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, προσθέτοντας ότι «από το χωριό θα απομακρυνθούν όσοι κάτοικοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και τα παιδιά». Ο δήμαρχος υπογράμμισε ότι «για περίπου μιάμιση ώρα, το μεσημέρι, είχαν φύγει τα εναέρια μέσα και τότε είχαμε αναζωπύρωση της φωτιάς, η οποία πέρασε την αντιπυρική ζώνη».

Οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό

Τόσκας: Θα κάνουμε την τελική επίθεση στις φωτιές

«Σας ευχαριστούμε εκ μέρους της κυβέρνησης και της κοινωνίας για όσα κάνετε» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και συμπλήρωσε πως «το πρωί θα κάνουμε την τελική επίθεση στις μεγάλες πυρκαγιές του Καλάμου και Καπανδριτίου, αλλά και στην Ζάκυνθο και την Ηλεία και πιστεύουμε ότι θα δώσουμε όσα περισσότερα αεροπλάνα διαθέτουμε για να τελειώνουμε με αυτές τις πυρκαγιές».

Διαβάστε επίσης: 

Νύχτα αγωνίας με πύρινα μέτωπα σε Αττική, Ηλεία και Ζάκυνθο