Την προκλητική συμπεριφορά που αντιμετώπισαν οκτώ πυροσβέστες που είχαν μεταβεί στην Κεφαλονιά για να ενισχύσουν τις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς στα Λουρδάτα της Κεφαλονιάς καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πενταετούς Υποχρέωσης και Συμβασιούχων Πυροσβεστών. 

Συγκεκριμένα, οι πυροσβέστες από Άρτα, Πρέβεζα, Γύθιο και Αίγιο είχαν αποδεσμευτεί για να επιστρέψουν στη βάση τους και όταν θέλησαν να επιβιβαστούν στο πλοίο που αναχωρούσε από το νησί στις 12 το μεσημέρι, η εταιρεία που είχε δρομολόγιο εκείνη την ώρα, «με προκλητικό τρόπο τους κατέβασε, προσβάλλοντας τους, από το καράβι της, διότι δεν έχει σύμβαση με τους πυροσβέστες, όπως ισχυρίζεται».

Άμεσα η ομοσπονδία των πυροσβεστών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητούσε από τον πρωθυπουργό να παρέμβει ώστε να αποχωρήσουν οι συνάδελφοι τους «διότι η παραμονή τους εκεί επιβαρύνεται με χρήματα -φαγητό διαμονή κλπ. τα οποία όμως δεν τα έχουν και αδυνατούν».

Από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος διευκρινίστηκε αργότερα ότι οι πυροσβέστες πήγαν στο λιμάνι για να φύγουν με το πλοίο στις 12 το μεσημέρι, αλλά με τη συγκεκριμένη εταιρεία πράγματι δεν υπάρχει σύμβαση για δωρεάν μετακινήσεις οχημάτων και υπαλλήλων του Σώματος.
Όπως ανέφεραν, σύμβαση, στη συγκεκριμένη γραμμή με το Πυροσβεστικό Σώμα έχει άλλη εταιρεία, η οποία είχε δρομολόγιο στις 15.00 από Κεφαλονιά, με το οποίο έφυγαν τελικά οι πυροσβέστες.

Ωστόσο, τόσο η στάση της πλοιοκτήτριας εταιρείας, όσο και της κυβέρνησης ήταν κάτι που προκάλεσε την δυσφορία του πυροσβεστικού σώματος.